fbpx

Tate u postporođajnoj depresiji – da li je moguće?

Po istraživanju, došlo se do podataka da 10 posto očeva pati od nekog oblika depresija poslije dolaska bebe. Ovo nema nikakve veze sa njihovim ženama. Žena može da bude u odličnom stanju, to ne utiče na razvoj događaja. 

Novac utječe na depresiju

Kada dobijemo bebu, troškovi se uvećavaju. Majke su okupirane bebom, a na ocu je da izmiri sva dugovanja i da obezbijedi sve što treba za novorođenu bebu. Nedostatak novca im uzrokuje svakodnevni stres, javljaju se problemi na poslu, ali i u odnosima. Odgovornost raste, a čini se da rješenja nema. Ovo stanje je prolazno, i o finansijama se svakako treba razmišljati pre no što beba dođe na svijet, kako bi se izbegli ovi problemi. 

Briga o djetetu može da stvori depresiju

Možda ste naučili da drugačije novac trošite. Niste navikli na odricanje. Navikli ste da izlazite, da imate svo vrijeme ovog svijeta. Kada beba dođe, to vrijeme u početku može da bude oduzeto. Muškarci isto kao i žene sumnjaju da li rade stvari kako treba, da li su dobri očevi. Kada je u pitanju prvo dijete, mnogo je pitanja i sumnje. Sve se vremenom nauči, ipak su to prirodne stvari. 

Muškarcima nedostaje pažnja

Nedostajete im vi. Nedostaju im večere, filmovi, dugo maženje u krevetu. Žene su posvećene bebi, pa mogu da zanemare svog supruga. Čak i to utječe na depresiju. Iako će se kasnije sve srediti i iako ćete posle nekoliko mjeseci imati mnogo više vremena za muškarca, ovaj period može da bude problematičan za tate.

Da li je psihoterapija neophodna?

Kada depresija uzme maha, osjetit ćete potištenost i nemogućnost da razmišljate “svojom glavom”. Depresija može da se uvuče u svaki aspekt vašeg života i zato je važno da reagujete. Možda psihoterapija neće biti potrebna i možda će ovo stanje proći za mjesec ili dva, ali ako vidite da boljitka nema, dobro je da se obratite stručnom licu. U međuvremenu, pričajte sa najbližima, jer razgovor pomaže uvijek.

(mogujatosama.rs, kidsinfo.ba)

 

Prethodna priča

Mogu li psi "nanjušiti" trudnoću?

Naredna priča

Koristite kakeibo tehniku i naučite kako uštediti novac u domaćinstvu

Najnovije iz Samo za Tatu

-->