fbpx

Mogu li psi “nanjušiti” trudnoću?

Psi su vrlo osjećajna stvorenja i često snažno reagiraju na promjene u svojoj blizini kao i na promjene u životima njihovih ljudi, Također, osjećaju bol nakon gubitka voljenih.

Mnogi vlasnici ističu kako su primijetili promjene u ponašanju psa kad je netko u kućanstvu ostao u drugom stanju
 
Neki su kazali da su psi jednostavni znali da su im vlasnice trudne čak i prije nego što su to same otkrile.  No može li doista pas detektirati vašu trudnoću i kako? Stručnjaci za pse pokušali su to objasniti.
 
Istina o psećem osjetu

Iako nema mnogo istraživanja koja bi to potvrdila, ipak postoji nekoliko studija koje potvrđuju da postoji mogućnost kako psi mogu osjetiti trudnoću vlasnice.

– Naši psi su odlični promatrači. Imaju savršen njuh i vid i nije čudno ako primijete neke promjene kad je žena trudna – pojašnjava bihevioristica Mary R. Burch iz American Kennel Club.

Kazala je kako psi mogu primijetiti da se kod vlasnice nešto promijenilo povezano uz izgled ili miris, a mogu primijetiti i emocionalne promjene te promjene u ponašanju.

– Trudnicama se mijenja kemija u tijelu koja može rezultirati promjenom mirisa bilo zbog razlike u pH ravnoteži, promjenama u prehrani ili hormonalnim promjenama. Dodatno, mijenja se miris tijela i žene koje se bore s jutarnjom mučninom možda preskaču obroke, a rezultat može biti ketoza koja uzrokuje loš zadah – pojašnjava ona.

Psi zaista imaju snažan njuh i treniraju ih kako bi nanjušili eksploziv ili drogu. Istraživanja su dokazala da psi mogu nanjušiti i zdravstvene promjene poput karcinoma, migrene, pa i epileptičnog napadaja. Stručnjaci trenutačno rade na tome kako bi otkrili mogu li psi nanjušiti i korona virus.

Sposobnost psa da otkrije trudnoću vlasnice ovisi o njegovoj bliskosti s njom.

– Kod poznatih žena promjene u hormonima i mirisu će zamijetiti prije nego kod žena koje nikad nije susreo – kaže australska bihevioristica i konzultantica Kate Mornement.

– Promjene kod žena u istom kućanstvu su najočitije, iako će pas bez problema otkriti i promjene na drugim, nepoznatim ženama – dodaje Burch.

– Uz to što mogu otkriti promjene u hormonima, psi mogu čuti otkucaje bebinog srca – tvrdi Mornement.

Iako nema istraživanja koja podupiru ovu teoriju, mnoge su trudnice podijelile svoja iskustva s ljubimcima koja sugeriraju da je to ipak moguće.

Ipak, čak i ako su primijetili promjene na svojoj vlasnici, nije jasno mogu li psi pretpostaviti uzrok tih promjena i povezati ih sa novorođenčetom koje ćete u jednom trenutku donijeti kući.

Kako vaša trudnoća utječe na pse?

Vaša trudnoća može utjecati na ponašanje i raspoloženje vašeg psa, iako to nije uvijek slučaj.

– Kad sam bila trudna, naš labrador nije se ponašao drugačije. No imali smo i njemačkog boksera koji je postao vrlo tjeskoban. Čula sam i od klijenata da im se ponašanje ljubimaca promijenilo kad su ostali u drugom stanju, a uglavnom opisuju da su psi bili više živčani – kaže Mornement.

Burch je ustvrdila da promjene u ponašanju ljudi mogu utjecati i na promjene u ponašanju pasa.

– Kad su žene trudne, često su vrlo zaštitnički nastrojene prema nerođenom djetetu, često drže ruke na trbuhu i psa koji je do tad smio skakati na njih sad odgurnu. Stoga će pas postati senzibilniji ili će tražiti više pažnje – kaže Burch dodajući kako je prijateljica zamijetila promjene u ponašanju psa kad je već bila u visokoj trudnoći.

Smatrala je da je uzrok u činjenici da su kod kuće premještali namještaj i pripremali se za dolazak bebe, a promijenio se i dnevni raspored obitelji jer su smanjili vrijeme koje su provodili vježbajući sa psom.

– U idealnoj situaciji majka i budući otac neće zaboraviti na potrebe svog ljubimca i on će dalje dobivati jednaku skrb, brigu i aktivnosti koje mu trebaju – kaže Burch.

Kako pripremiti psa za dolazak bebe?

– Vrlo je važno da roditelji koji očekuju novorođenče pripreme psa za dolazak bebe jer je to velika promjena u rutini za sve članove kućanstva. Dobra priprema će omogućiti izbjegavanje straha i stresa jedanput kad beba stigne – kaže Mornement.

Psa ćete pripremiti tako da ga postupno upoznajete s predmetima vezanima uz bebu i stvorite pozitivne asocijacije spajajući te predmete s pohvalom ili poslasticom. To možete započeti raditi nekoliko tjedana ili nekoliko mjeseci prije djetetova rođenja.

Ostale sugestije predlažu uvođenje postupnih promjena u rutinu vašeg psa, možete mu puštati snimke dječjeg plača, smijeha i drugih zvukova kao i omogućiti im da ponjuše dječje pudere i kreme prije dolaska bebe.

Vi najbolje poznajete svog psa i sami možete odlučiti koje će metode vašem ljubimcu imati najviše smisla i najbolje mu pomoći.

(24sata.hr, kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Slavni parovi koji su postali roditelji uz pomoć surogat majke

Naredna priča

Tate u postporođajnoj depresiji - da li je moguće?

Najnovije iz TRUDNOĆA

-->