fbpx

Koristite kakeibo tehniku i naučite kako uštediti novac u domaćinstvu

Danas pričamo o štednji novca. Ima mnogo načina da stvorimo novac, ali kako da ga zadržimo? Štednja je i dalje ostala najbolji način da uvek imamo novac na raspolaganju. Zahvaljujući japanskom načinu planiranja, uspjet ćete da poboljšate svoj budžet i da konačno sakupite dovoljno kako biste ostvarili svoje ciljeve.

Kakaibo tehnika pojavila se u Japanu, davne 1900-te godine. Kada se prevede sa japanskog, reč “kah-keh-boh” označava glavnu finansijsku knjigu domaćinstva. Danas je sve više ljudi koji odvajaju svoje vrijeme kako bi pravilno organizovali svoje vrijeme i svoj novac. Iako je tehnika stara više od vjeka, i u savremenom dobu može da nam pomogne da više uštedimo i da trošimo pažljivije. 

Kakeibo tehnika zasniva se na tome da svakodnevno pišete koliko ste potrošili. Iako postoji mnogo aplikacija koje možete jednostavno da istalirate i da pratite tok novca, ova tehnika će vas osvjestiti, jer prilikom pisanja, više koristimo motoriku i svijest. 

Knjiga finansija se vodi svakoga dana. Kako biste počeli, dovoljna vam je jedna sveska i olovka. Za početak, moraćete da odgovorite na sljedeća pitanja:

  • Koliko novca imate trenutno na raspolaganju? Zavirite u svoj novčanik i prebrojte novac. Ovde možete zapisati i koliko imate novca na štednom računu. 
  • Koliko želite da uštedite i zbog čega? Važno je da imate jasan cilj koji će vas motivisati da ne odustanete od štednje i od vođenja dnevnika. 
  • Koliko trošite na dnevnom nivou?
  • Kako ćete da poboljšate finansijsko stanje? O tome možete da mislite tek nakon mjesec dana od zapisivanja troškova.

Dostupna sredstva su ona koja ostanu kada platimo sve račune, kredite i sve ostalo što dolazi na mjesečnom nivou. Kada platite ono što morate, bitno je i da odlučite koliko novca možete da uštedite tog mjeseca. Bilo bi idealno da mjesečno štedite istu cifru, bar u početku, kako biste postigli kontinuitet, ali ako to ne uspijete, u redu je da štednju kreirate po sopstvenim pravilima. 

Mnogi od nas čekaju kraj mjeseca, kako bi odložili novac za štednju. Desi se da to uopšte i ne uradimo, jer nam je za nešto zatrebalo. Šta će da se desi ako taj novac odmah sklonimo sa strane i pravimo se da ga nemamo? Možda ćemo tako uspjeti da smanjimo troškove koji sljeduju. 

Dok bilježite svakodnevnu potrošnju, treba da razmišljate o tome koja vrsta kupovine vam pričinjava zadovoljstvo, a koja vas čini nervoznim. Takođe, treba da razmislite da li kupujete stvari koje vam ne trebaju, samo zato što su na akciji. 

Kakeibo nas uči da promatramo i istražujemo naše stavove i odnose prema novcu. Na kraju svakog meseca, možete da sumirate utiske i da vidite kako ćete da poboljšate finansijsko stanje. Ova tehnika naučiće vas da je moguće i uštedjeti i sebi priuštiti razna zadovoljstva, samo je bitna dobra organizacija. 

Stil vođenja finansija koji potiče iz Japana daje nam kontrolu nad novcem. Mi upravljamo njime, a ne on nama, to nikako nemojte da zaboravite. Kreirajte svoj dnevnik već danas i vidjećete kako je lako upravljati kućnim budžetom. 

(mogujatosama.rs, kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Tate u postporođajnoj depresiji - da li je moguće?

Naredna priča

Odgoj 'snježne ralice': Kakav je to odgoj i kako utječe na djecu?

Najnovije iz RODITELJI

-->