fbpx

Savjeti kako zaštititi bebe tokom ljeta

OHbaby časopis je naveo nekoliko takvih preporuka uz pomoć kojih se može bebama “olakšati” da bolje podnose toplije dane te da im to ne ometa potreban san i da im jednom riječju bude ugodnije.

Kako otkriti da li je bebi vruće ili hladno?

Novorođenčad ne može reći ukoliko im je pretoplo ili previše hladno, međutim, postoje načini kako to provjeriti. Naime, potrebno je da stavite ruku preko leđa vaše bebe ispod odjeće ili na stražnji dio vrata.

Ti dijelovi tijela bi trebali biti umjereno topli, a ne pretopli ili hladni i to je najbolji pokazatelj da li je potrebno bebu dodatno utopliti ili ipak “raskomotiti”. Noge, tačnije, stopala nisu najbolji pokazatelj da li je bebi toplo ili hladno jer su inače ti dijelovi tijela uz ruke obično hladniji od ostatka tijela novorođenčeta.

Oblačenje bebe

Opće pravilo je da je vašoj bebi uvijek potreban dodatni sloj odjeće nego vama. Naprimjer, ukoliko nosite majicu, tada će vašoj bebi trebati bodi i preko njega majica.

Međutim, kada je toplije vrijeme moguće je da ćete trebati obratiti pažnju na to da vaša beba bude “laganije” obučena i da nema mnogo slojeva odjeće. Inače, ali pogotovo ljeti preporučuje se da bebama oblačite pamučnu odjeću jer je riječ o prirodnom materijalu godi koži i od njega nije mnogo vruće.

Zaštita od sunca

Koža bebe je mekana i osjetljiva i ni na koji način nije otporna na utjecaj sunca. Shodno tome neophodno je da tokom šetnje bebina kolica imaju potrebnu zaštitu od sunca, odnosno, da ima navlaku koja će zaštititi bebu od sunčeve toplote. Osim toga, bitno je da se beba prekrije pamučnom pelenom ili prekrivačem u kolicima, ali i autosjedalici s obzirom na to da je tada najizloženija sunčevim zrakama.

Na plaži i u parku je uvijek poželjno da pravite i tražite mjesta na kojima ima hlada i koja nisu direktno izložena suncu. Na plaži je za to najpogodnije da koristite suncobran ili da imate manji šator u kojem bi beba boravila. Uz navedene savjete se preporučuje da bebina osjetljiva koža bude namazana kremom sa zaštitnim faktorom 50.

Hidratacija

Ukoliko dojite trebate znati da majčino mlijeko inače sadrži sve ono što je potrebno u ishrani vaše bebe, ali isto tako pomaže i u smanjenju žeđi. To znači da u takvim slučajevima bebi ne treba nikakva druga tečnost osim majčinog mlijeka, samo ćete biti obavezni češće je dojiti kako bi se ostala hidrirana.

Ukoliko iz flašice hranite bebu, odnosno, dohranjujete je, onda će biti potrebno da rashlađenu prokuhanu vodu ponudite vašoj babi kako biste bili sigurni da je unijela dovoljno tečnosti, pogotovo kada je riječ o vrućim danima.

Spavanje

Tokom vrućih dana i noći možete primijetiti da vaša beba ima poteškoća tokom spavanja. Bebe smiju boraviti u klimatiziranim prostorima, ali pod uslovom da je razlika između unutrašnje i vanjske temperature najviše do tri stepena, također, možete tokom noći otvoriti i prozor kako bi se rashladila prostorija ili koristiti ventilator, ali beba nijednoj opciji ne smije biti direktno izložena.

Ukoliko pokrivate bebu tokom spavanja u ljetnim danima, prije toga je obavezno raskomotite i ostavite samo jedan sloj odjeće na njoj kako joj ne bi bilo pretoplo.

 
(Klix.ba, Kidsinfo.ba) 
 
 

 

 
Prethodna priča

Video: Slađana Ikić pokazala kako izgleda pakovanje bebe za put i šta treba ponijeti

Naredna priča

Zbog čega je važno da grlite djecu?

Najnovije iz Njega

-->