fbpx

Zbog čega je važno da grlite djecu?

Zagljaji nam svima prijaju, u kom god da smo životnom dobu. Oni pokazuju nečiju nježnost, ljubav, naklonjenost ka nama, brigu. Šire pozitivne vibracije i čine da se osjećamo dobro. Također, podrazumijeva se da i roditelji svoju djecu obasipaju zagljajima, naročito kada su u najmlađem uzrastu. Ipak, ono što treba dodatno naglasiti jeste da je naučno dokazano koliko je roditeljski zagljaj važan za odrastanje djeteta, i to na više načina. Zagrljaji su važni za djetetov i intelektualni i emocionalni razvoj.

Srećno dijete

Psihološki značaj utjecaja zagljaja na odrastanje djeteta je nemjerljiv. Od najranijih dana se na taj način podstiče stabilnost kod djeteta, samopouzdanje koje treba da razvije, ali ono što je također naučno dokazano jeste da intezivni zagljaji kojima roditelji obasipaju svoje dijete utječu i na razvoj optimizma kod djeteta. Dijete koje se osjeća voljeno je srećno, nasmijano i samopouzdano dijete!

Razvijaju empatiju

Empatija tj. saosjećanje ka drugome veoma je važna karakterna osobina, koja se kao i mnoge ostale izgrađuje, odnosno razvija prema određenim modelima ponašanja koje dijete ima priliku da posmatra, kao i oponaša. U ovom slučaju, roditelji koji stalno grle svoje dijete mu sve vrijeme pokazuju kako je sasvim normalno razvijati osjećanja prema drugima, pokazivati da nam je stalo, biti tu za drugog. Na ovaj način dijete učite da bude pažljivo prema drugima!

Zagljaji zaustavljaju tantrume

Tantrumi su specifično ponašanje djeteta u određenom uzrastu koji se karakterišu izlivima bijesa, i naučno je dokazano da se oni i te kako mogu preduprediti ukoliko smo ga obasipali nježnošću i pažnjom. Štaviše, i tokom samog tantruma je preporučeno da zagrlite svoje dijete. Na taj način će se kod njega podstaći lučenje oksitocina, hormona sreće, koji mu pomaže da se lakše smiri i iskontroliše svoje ponašanje. 

Utjecaj na intelektualni razvoj djeteta

Taktilni kontakt – kada grlite i dodirujete svoje dijete, naučno je dokazano, stimuliše kognitivne procese i čini da vaše dijete brže i bolje razvija svoju inteligenciju. Sprovedena su i brojna istraživanja na ovu temu, pa je utvrđeno da zagljaji izgrađen blizak odnos između roditelja i djeteta utiče ne samo na kognitivne procese tj. njihov razvoj, već i na razvoj motoričkih vještina, što je svakako uzajaman i komplementaran proces. 

(mogujatosama.rs/ kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Savjeti kako zaštititi bebe tokom ljeta

Naredna priča

21 beba došla na svijet za vikend u mostarskim porodilištima

Najnovije iz RODITELJI

-->