fbpx

Banjalučki gimnazijalci odlučili da ove godine ne slave maturu

Republički štab za vanredne situacije donio je odluku kojom se od 1. juna dozvoljava učenicima završnih razreda održavanje maturskih večeri. Škole su u obavezi da organizuju proslave u skladu sa mjerama koje su na snazi, odnosno da broj osoba na jednom mjestu ne prelazi 50, tako da će na proslavi biti najviše dva odjeljenja.

Mnoge maturante ova vijest je obradovala, jer su bili razočarani kada se činilo da, zbog pandemije virusom korona, kraj školovanja neće moći obilježiti maturskom zabavom. Ipak, sada kada im je to dozvoljeno, učenici završnih razreda banjalučke Gimnazije jednoglasno su donijeli odluku da ove godine ne slave maturu. 

Direktorica Gimnazije Vita Malešević kazala je u razgovoru za Buku da je škola predložila učenicima da organizuje matursku zabavu uz poštovanje svih mjera zaštite koje nalaže Institut za zaštitu javnog zdravstva RS, ali da su oni ipak odustali od uobičajene proslave.

Učenici su glasali u svojim odjeljenjskim zajednicama i odlučili se za neformalni vid proslave na nivou odjeljenja. Možda im je ova odluka da se dozvoli održavanje maturskih proslava, došlo iznenada, malo je vremena za organizaciju. Uz to, oni su navikli na tradicionalni defile kroz grad i zajedničku proslavu svih odjeljenja u Banskom dvoru, a sada je to zbog mjera zaštite nemoguće –  kazala je Malešević, objašnjavajući razloge ove odluke. 

Profesorica Tamara Jagodić, odjeljenjski starješina računarsko-informatičkog smjera, kaže da su učenici glasanjem odlučili da proslava mature bude u njihovoj organizaciji i na nivou odjeljenja. 

Nisu zainteresovani za klasičnu proslavu, jer sa ograničenjima koja treba da se poštuju opet ne dobijaju onaj osjećaj proslave kao ranije generacije, uz defile, roditelje, prijatelje, tradicionalno izvođenje himne Gaudeamus igitur ispred Banskog dvora i slično. A pored toga, proslava na nivou jednog odjeljenja bi koštala mnogo više nego što je to planirano, a opet bi imali druženje samo sa prijateljima iz odjeljenja –  pojasnila je profesorica Jagodić.

Svi maturanti su se jako radovali maturi, ali kada je stigla informacija da su mature ove godine ipak zabranjene posegnuli su za drugim opcijama, kazao je Marko Novaković, učenik četvrtog razreda Gimnazije Banja Luka.

Maturske zabave su se većinom preselile u vikendice van grada. Jako bitan razlog je i to što ne možemo da slavimo sa cijelom generacijom, nego nam je dozvoljeno okupljanje samo do 50 osoba. Većina je više za to da taj novac koliko bi nas izašlo slavlje mature uložimo na slavljenje mature na drugačiji način“, kazao je Marko.

Njegova koleginica Sofija Grubač, takođe učenica četvrtog razreda Gimnazije, kaže da je njihova generacija prva od rata koja neće obilježiti kraj školskog obrazovanja maturskom proslavom. 

Proslava mature je nešto što se u velikoj mjeri romantizuje kroz filmove i medije – smatra se da je to izuzetno važan dan u životu svakog adolescenta, govori se o jedinstvenoj i neponovljivoj zabavi, pretpostavlja se da maturanti željno iščekuju taj veliki događaj. Vjerovatno vođena tim pretpostavkama, Vlada RS nam je u najboljoj namjeri dozvolila proslavu. Ipak, jednoglasno smo odlučili da ove godine ne slavimo maturu. Naime, kao već punoljetni i zreli mladi ljudi, svjesni smo izdataka za naše roditelje koje nosi matura. Sam dolazak na maturu, bez haljine ili odijela, košta 100 KM. Naravno, na matursku proslavu ne dolazi se u farmerkama, nego kupujemo skupocjenu garderobu, pa matura može da košta i preko 1000 KM“, kazala je Sofija.

U ovakvim okolnostima, kaže ona, proslava mature je čisti luksuz. 

Ne uzimajući u obzir krizu izazvanu virusom korona, jasno je da je matura proslava osmišljena za butike, šminkere, frizere, kozmetičare, cvjećare i fotografe više nego za same maturante. Nama matura čak i ne predstavlja neku sjajnu zabavu – više volimo da se dobro provedemo u kafiću sa bliskim prijateljima, uživamo u koncertu omiljenog benda ili odemo na putovanje. Postoje pametniji i originalniji načini kako obilježiti kraj jednog važnog perioda – mišljenja je Sofija.

Dodaje da je Vlada RS dozvolila mature pod uslovom da se okupi maksimalno pedeset ljudi, što znači da na proslavi mogu biti maksimalno dva odjeljenja tako da formalna organizacija mature nema mnogo smisla.

Takođe, smatram da je u posljednjih godina matura postala parada kiča i neukusa, neprimjerena za buduće akademske građane. Mnogima od nas, nevezano za korona virus, maturske proslave se ne dopadaju. Jednostavno, nije istina da je nama proslava mature najvažniji dan u srednjoškolskim životima. Realna slika današnjeg gimnazijskog mnjenja je sasvim drugačija od onoga što predstavljaju mediji –  kazala je Sofija Grubač za Buku. 

(Buka.com, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Za 584 prvačića Općina Centar će obezbijediti udžbenike, školski pribor i ruksake

Naredna priča

Informacije za maturante: Ovo su tražena zanimanja na tržištu rada u BiH

Najnovije iz VIJESTI

-->