fbpx

Informacije za maturante: Ovo su tražena zanimanja na tržištu rada u BiH

Agencija za rad i zapošljavanje BiH objavila je informacije o potrebama na tržištu rada u Bosni i Hercegovini, a s ciljem da maturantima osnovnih i srednjih škola u BiH pruži informacije o potrebama tržišta rada, te da im olakša izbor za nastavak školovanja.

Kao i prošlih godina Agencija za rad i zapošljavanje BiH je objavila spisak top pet deficitarnih zanimanja po administrativnim jedinicama u BiH, te detaljne spiskove svih zavoda i službi zapošljavanja u BiH gdje je dat pregled deficitarnih zanimanja, ali i zanimanja u okviru koji je najviše osoba zaposleno.

Tim povodom direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić čestitao je maturantima na završetku školovanja, te im zaželio mnogo sreće i uspjeha u nastavku školovanja. Također, direktor Bandić je podsjetio da je izbor zanimanja bitan trenutak u životima mladih ljudi i neophodno je prije donošenja ovako važnih odluka imati kvalitetne informacije o potrebama tržišta rada koje mogu pomoći u odabiru zanimanja.

Kao neko ko je već dugi niz godina uključen u praćenje tržišta rada u BiH želim da skrenem pažnju mladima da se prilikom izbora zanimanja ne vode računa o dužini ili težini školovanja, već o budućnosti i mogućnosti da naučeno primjene na radnom mjestu. To je najbolji način da da mlade osobe nađu zaposlenje a ne da budu samo statistika na evidencijama nezaposlenih osoba –  rekao je Bandić.

On je otkrio koja su to najtraženija zanimanja kada je riječ o visoko obrazovanim osobama, ali i onim sa srednjom stručnom spremom. 

Kada je riječ o visoko obrazovanim osobama (VSS) najtraženija zvanja su ona vezana za IT sektor (IT inžinjer, softver inžinjer), zatim inžinjer elektrotehnike, građevinski inžinjer, diplomirani farmaceut, doktor medicine-specijalista. Pored ovih zvanja, po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih. Pored ekonomista i pravnika, i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politolozima, žurnalistima, socijalnim radnicima, te profesorima, posebno razredne nastave i bosanskog i engleskog jezika – naveo je Bandić.

Najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom (SSS) je za prodavače i ugostitelje, posebno konobare, a i dalje su traženi operateri za unos podataka, radnici u call-centrima. Od osoba sa srednjom stručnom spremom na evidencijama nezaposlenih je najviše ekonomskih tehničara, mašinskih tehničara, maturanata gimnazije, medicinskih sestara i poljoprivrednih tehničara, tekstilnih tehničara i saobraćajnih tehničara. Kada je riječ o radnicima sa VKV i KV kvalifikacijom, najtraženiji su šivači, varioci, tesari, zidari, fasaderi. Ovdje treba uzeti u obzir da je potreba za nekim od navedenih zanimanja daleko veća od nekih drugih. S druge strane najviše nezaposlenih sa VKV i KV kvalifikacijom ima među prodavačima, automehaničarima, bravarima, vozačima motornih vozila, frizerima, kuharima i konobarima – rekao je direktor Bandić.

(N1, Kidsinfo.ba) 

Prethodna priča

Banjalučki gimnazijalci odlučili da ove godine ne slave maturu

Naredna priča

Domaća zadaća za 8. razred: Biologija – Značaj životinja

Najnovije iz VIJESTI

-->