fbpx

Najbolji začini za zdravlje: Đumbir pomaže kod mučnina, paprika štiti oči

Snizite holesterol, ojačajte imunološki sustav i dodajte snažan okus svojim omiljenim jelima.

1. Cimet

Kad poželite malo slatkog, preskočite namirnice koje sadrže dodani šećer i dodajte malo cimeta. Ovaj omiljeni začin povezan je sa smanjivanjem razine kolesterola i triglicerida. Također može pomoći kod smanjivanja nivoa šećera u krvi kod osoba koje imaju dijabetes tipa 2. Pokušajte ga dodati u zobenu kašu i jogurtu te uživajte u okusu.

2. Đumbir

Ako imate osjetljiv želudac, neka đumbir postane vaš najbolji prijatelj. Pokazalo se da ova biljka pomaže kod ublažavanja jutarnjih mučnina, nelagoda nakon operacija pa čak i tokom kemoterapija. Pokušajte ispijati čaj od đumbira i limuna kako biste olakšali probleme u trbuhu, piše Taste of home.

3. Kurkuma 

Ovoj živopisan začin pokazao je velike dobrobiti za naša tijela. Kurkuma se može koristiti kod svakodnevnog ispijanja kave, ali i kao maska za lice i to s dobrim razlogom. Sadrži spoj koji se zove kurkumin koji smanjuje upale i poboljšava zdravlje mozga.

4. Crni biber

Crni biber jedan je od onih začina koji često zaboravimo jer se nalazi u svakoj kuhinji, ali ovaj skromni začin može pomoći našem tijelu. Bogat je antioksidansima i štiti naše stanice od oštećenja slobodnih radikala. Dodajte ovaj začin svakom jelu i uživajte u okusu.

5. Bijeli luk

Kada kuhate sa bijelim lukom vaša kuća postaje ugodan talijanski restoran, ali i vaše srce će biti sretno jer će biti zdravije. Otkriveno je da snižava holesterol, a i krvne žile bit će fleksibilnije.

6. Origano

Poznato je da origano ima antibakterijska svojstva i može spriječiti želučane probleme. 

7. Paprika

Paprika je puna zdravih vitamina i povezana je s boljim vidom. Antioksidansi u paprici mogu zaštititi oči i pomoći kod sprječavanja mrene na očima.

(rtl.hr/Kidisnfo.ba)

Pročitajte još: 

Kako odgajati djecu koja su izabrala put profesionalnog sporta?

 

 

Prethodna priča

Kako odgajati djecu koja su izabrala put profesionalnog sporta?

Naredna priča

Ružne navike = korisne navike! Ne bi ni pomislili da su ove navike dobre za tinejdžere, ali jesu!

Najnovije iz Zdrava ishrana

-->