fbpx
///

PAMETAN SAVJET Ne kupujte slatkišima dječju ljubav

U Bosni i Hercegovini i prije pandemije Kovida-19 pretilost kod djece osnovnoškolskog uzrasta bila je na zabrinjavajuće visokom nivou.Istraživanja su pokazala da gotovo svako treće dijete ima problem sa neadekvatnom težinom

UNICEF je objavio prije dvije godine da oko 17 posto djece u BiH pati od pretilosti sa tenedencijom daljeg rasta. Kada je riječ o uzrocima, struka nema dvojbe, osnovni je loša ishrana.

Krofna pred spavanje

Ovo su zabrinjavajući podaci, a dio problema leži i u nama. Priznajte i sami ponekad kupujete dječiju ljubav slatkišima. 

Nutricionisti dijele priče koje su i upozorenje i savjet. 

Prva priča: Prije nekog vremena, imala sam predavanje o prehrani djece, namijenjeno roditeljima. I priča mi jedna majka da njezin suprug, kada iz inozemstva, gdje radi, dolazi kući, donosi brdo slatkiša. Trebam li reći da je dijete pretilo? Druga priča: Putujem neki dan vozom, a saputnici su mi majka s djecom. Majka ima barem 20 kila viška, a jedno od djece je u plusu nekih 10-ak kila. Na odredištu ih je dočekala starija gospođa. S krofnama od čokolade i rozim prelivom. Bilo je nešto poslije 22

Ovoj priči ne treba komentar. Već upozorenje.

Dječju ljubav ne kupujte slatkišima.

Iz inozemstva im možete donijeti igračku, neku dobru bojanku, bojice, Lego kocke. Ili naprosto provesti više vremena sa djecom. Igrajte se, vozite bicikl, bacite jednu partiju karata, otiđite na plažu, zajedno operite auto…

Recite rodbini koja će vas posjetiti uskoro da umjesto bacanja novca na suvišne slatkiše, novac iskoristite za odlazak na izlet ili posjetu nekom parku, jezeru, planini. Krofne imaju i kod kuće, a zabava i dan na otvorenom ostat će im duže u sjećanju.

Dobre navike

Povedite se za primjerom Švedske i Velike Britanije, gdje su i u školama pažljivo isplanirani jelovnici. Znamo da je vremena sve manje, ali lakše ćete se organizirati ako telefonom pozovete lokalne poljoprivrednike, kupite svježe voće, povrće, jaja, meso po najboljim cijenama. I iskoristite za pripremu obroka.

Sezona je voća i povrća, koji su svakako zdraviji od brzih slatkiša iz kesica.

Jabuka i šljiva  za užinu, variva za ručak, lagane salate s piletinom za večeru. 

Moramo učiti i svojou djecu da je ono što je sezonsko i lokalno, proizvedeno kod nas najbolje i to iskoristiti.

Pretila djeca, nažalost, spadaju u rizičnu grupu za obolijevanje u kasnijoj dobi od povišenog krvnog pritiska, srčanih oboljenja, dijabetesa i psihičkih problema čije liječenje kasnije košta više od ulaganja u zdravu prehranu i navike koje bi ta stanja spriječila u ranoj fazi.

Prethodna priča

Spuštena stopala - spriječite nastanak kod svoje djece

Naredna priča

PORODIČNI DAN: Vesele igre, druženje i učenje o vakcinaciji

Najnovije iz Ishrana

-->