fbpx
////

LANCET STUDIJA: Ovo je ubjedljivo najgora hrana za dječiji mozak

Ishrana ima važnu ulogu u fizičkom, ali i u mentalnom razvoju djeteta, kao i u ponašanju

Istraživači sa Univerziteta „Western“ pregledali su više od 100 različitih studija da bi doneijeli sljedeći zaključak – loš izbor hrane može uticati na djecu i mozak adolescenata, piše Eat This.

Prema izvještaju za 2020. objavljenom u „The Lancet: Child & Adolescent Health“, apsolutno najgora vrsta hrane za mozak vašeg djeteta je brza hrana. Nažalost, iskustvo govori da mnogi roditelji širom svijeta rbiji baš ovu hranu daju djeci, posebno kad su van kuće.

Kalorično i nezdravo

Lancet izveštaj je pokazao da djeca i tinejdžeri konzumiraju veoma velike količine kalorične nezdrave hrane, što negativno utiče na razvoj njihovog mozga. To je uglavnom zato što mozak adolescenata još uviek razvija svoj frontalni režanj, dio mozga koji je odgovoran za pamćenje, pažnju i kontrolu impulsa.

Prema studiji, dejstvo brze hrane na razvoj frontalnog režnja može negativno uticati na sposobnost djeteta da samoreguliše svoj izbor hrane.

Ovaj izvještaj takođe naglašava da veća konzumacija brze hrane dovodi do nezdravih izbora ishrane kasnije u životu, što može doprinijeti gojaznosti.

Studija iz socijalne psihijatrije i psihijatrijske epidemiologije otkrila je da je loš kvalitet ishrane adolescenata takođe povezan s većim slučajevima depresije. A nova studija sa Univerziteta Georgia pokazala je da povećana konzumacija dodatog šećera u djetinjstvu može dovesti do oštećenja pamćenja u odraslom dobu. Međutim, ova studija je sprovedena na miševima, tako da je potrebno još istraživanja.

Zdrava hrana

Recenzija iz 2017. godine navodi da zdrava ishrana za razvoj djeteta uključuje obilje proteina, ugljenih hidrata (ne rafinisanih), zdravih masti, gvožđa, vitamina A, C i D i vitamina B.

„Medical News Today“ predlaže da djetetu nudite hranu poput lisnatog povrća, grčkog jogurta, masne ribe i jaja.

Navedene namirnice smatraju se dijelom zdrave ishrane za mozak deteta.

Prethodna priča

KINA Kompanija poklanja 126 miliona eura kako bi zaposlene motivirala da imaju djecu

Naredna priča

ŠTO JE TOURETTEOV SINDROM? Tikovi obično počinju s četiri godine, a prepoznaju se po 7 kratkih simptoma

Najnovije iz Ishrana

-->