fbpx

Mame blogerice pišu za Kidsinfo: Ne navikavam bebu na ruke, već na ljubav

Lejla Suljić je diplomirana pedagoginja, majka uskoro jednogodišnje kćerke i vlasnica Instagram profila @trudnice.mame.bebe putem kojeg nastoji da olakša mamama i trudnicama kada je riječ o njihovim dilemama. Za naš magazin piše o jednoj od tih dilema, onoj o navikavanju bebe na ruke.

Ako ste mama, do sada ste barem jednom čule famoznu rečenicu: „Ne navikavaj bebu na ruke“. Ono što je fascinantno je da to čujemo od bliskih ljudi, ali i potpunih stranaca koji nam stalno maženje i uzimanje djeteta u ruke predstavljaju kao negativnu stvar. Nakon rođenja bebin prvi način komunikacije je plakanje. Bebe plaču zbog različitih razloga, a svaka majka u tim trenucima poseže za metodom uzimanja djeteta u ruke i eliminacije uzroka plača.

 Beba, uz zadovoljavanje osnovnih fizioloških potreba, u prvim danima života ima potrebu za blizinom i dodirom majke. Ta potreba se zadržava još dugo i to je sasvim u redu. Donedavno je beba bila u majčinom stomaku, potpuno sigurna i zaštićena od svega, a sada se mora navići na boravak u svijetu punom zvukova, boja i drugih stvari koje je okružuju i koje su za nju nepoznate. Upravo zbog toga ne trebate slušati rečenicu: „Ne navikavaj bebu na ruke“. Navikavanje na ruke nije negativna stvar.

Kada god za to imate priliku, uzmite svoju bebu u ruke. Mazite je, pričajte joj, pjevušite ili bilo šta drugo što je potrebno da se beba umiri i bude zadovoljna. To će ojačati i poboljšati vezu između vas. Od svih potreba koje bebe imaju, ogromna im je i ona za osjećajem ljubavi i sigurnosti. Mamino toplo tijelo, otkucaji srca i pokreti koji nastaju usljed disanja bebi mogu pomoći kada je u pitanju brži razvoj i napredovanje.

Nemojte primjenjivati metodu ignorisanja bebe kako je ne biste razmazili. Ne dozvolite da plače jer su vam rekli da će vam to pomoći ili da joj se plakanjem „razvijaju pluća“. Zbog pretjeranog stresa i plakanja dijete može da doživi negativne fiziološke promjene poput povišenog pritiska, nepravilnog rada srca i nepravilnog disanja, pada imuniteta i slično. Osim toga, to na bebu može ostaviti posljedice koje se očituju tek u budućnosti i to na emotivnom i socijalnom planu.

Prelijep je osjećaj kada shvatite da ste svojoj bebi potrebni i da u vama vidi sigurnost i ljubav. Zato pustite šta drugi kažu i navikavajte svoje bebe na ruke. Mazite ih, ljubite, grlite i mirišite kad god možete. Proći će umor i neprospavane noći, djeca će porasti, a onda ćete ih gledati i maštati o tome da još koji put uz sebe privijete njihova sićušna tijela jer znate da su tu bili najsigurniji.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Povratak u školske klupe uz Brainobran program

Naredna priča

Ljetna šoping ponuda: Zadnji sezonski popusti do 50% i besplatan parking

Najnovije iz VIJESTI

-->