fbpx

Kako odgajati djecu koja su izabrala put profesionalnog sporta?

Dijete koje odrasta u zdravoj porodici posmatra se kao njen ravnopravni član. Ono ima svoja prava, kao i obaveze i zadatke. Nesputano izražava svoje želje i razmišljanja, donosi odluke, koje roditelji nadziru.

 

U skladu sa uzrastom i psihofizičkim razvojem djeteta, nivo povjerene odgovornosti će se povećavati. Djeca koja rastu u porodičnom okruženju, u kojem su tretirana kao ravnopravni članovi, izrastaju
u samopouzdane i odgovorne osobe, jer se tim osobinama uče od najranijih dana.

Djeca i sport

Djeca vole fizičke aktivnosti. Od dana kada propuze postaju nezaustavljiva. Kretanje im omogućava da istraže svijet oko sebe, a kako im se motorika poboljšava, tako iskazuju sve više interesovanja za konkretne sportove.

Isprva će trčkarati, penjati se, provlačiti i puzati, ali već u dobi od 3 godine djeca  igraju improvizovane  timske sportove.Roditelji treba da donesu odluku koji je sportić u tom uzrastu najprikladniji za razvoj djeteta.

Pored uticaja na pravilan fizički razvoj, sport u najranijem uzrastu uči dijete normama prihvatljivog društvenog ponašanja.

Interesovanje za sport kod djece odvija se u tri faze:

· Faza isprobavanja traje od 6. do 12. godine djeteta. Dijete isprobava razne sportove, „tražeći sebe“ u jednom od njih.U ovoj fazi ne treba primoravati dijete da napravi konačan odabir, nego mu dopustiti da eksperimentiše.
· Faza specijalizacije odvija se između 13. i 16. godine. Dijete se posvetilo jednom sportu, trenira posvećeno i pokušava da postigne najbolje moguće rezultate.
· Faza investiranja počinje nakon 16. godine. Dijete tj. tinejdžer ima cilj da se profesionalno bavi sportom. Trenira marljivo, odriče se ličnih užitaka ili ih svodi na minimum, kako bi se posvetilo sportu. Uticaj porodice je ključan za fazu investiranja.

Kako izgleda život djece sportista?

Profesionalno bavljenje sportom iziskuje promene u stilu života, čak i u najranijem  uzrastu.

Posebna ishrana, vanredna nastava, putovanja, samo su neke od promena koje će djetetu biti predstavljene.

Djeca koja su se posvetila sportu moraju imati postavljene prioritete. Sportska takmičenja iziskuju pripreme i česta putovanja, stoga djeca odsustvuju od kuće i veliki dio vremena provode u sportskim kampovima, hotelima, nepoznatim gradovima i državama.

Uredan stil života je imperativ. San koji otpočinje prije ponoći, a traje minimum osam sati svake noći, donijeće djetetu preko potreban odmor, regeneraciju i snagu za sve dnevne aktivnosti.

Ishrana mora biti izbalansirana i nutritivno bogata, a sve grupe namirnica moraju podjednako biti zastupljene, kako bi dijete pravilno raslo, razvijalo se i imalo dovoljno energije.

Zbog treninga i čestih odsustva, „privatni život“ deteta ponekad će morati da trpi.

Dijete neće imati dovoljno vremena za prijatelje i igru, ali porodica mora biti podrška i motivacija u momentima kada dijete ima „krize“. Školske obaveze takođe moraju biti prilagođene novonastalom stilu života:

Vanredna nastava

Vanredna nastava će imati višestruke benefite po dijete. Pritisak svakodnevnog odlaska u školu i pohađanja nastave će nestati. Dijete neće izostajati sa časova, a zatim osjećati presiju da
nadoknadi propušteno.

Dijete dobija nastavni plan i program, kao i radne zadatke koje treba da ispuni. Učenje se odvija kod kuće, a dijete polaže ispite koji su predviđeni za školsku godinu.

Djetetu su na raspolaganju konsultacije sa profesorima i nastavnicima, koji će mu pomoći da što lakše usvoji školsko gradivo. Ukoliko je dijete odsutno, konsultacije se mogu odvijati i telefonskim putem, kao i putem email komunikacije.

Vanredna nastava je idealno rješenje za djecu koja su perspektivni sportisti. Organizacija školskih obaveza obavljaće se proizvoljno i biće usklađena sa obavezama djeteta, pritisak će izostati, a dijete će rasterećeno moći da usvaja školska znanja.

Mali savjet za roditelje djece sportista

Roditelji često iz prevelike ljubavi i želje da pomognu djetetu čine upravo suprotno. Ukoliko je vaše dijete mlada nada sportskog neba, budite mu podrška i ohrabrenje.

Slušajte njegove želje i razmišljanja. Bodrite ga. I najvažnije – ne usmjeravajte ga na sportove koji su vaša neuspjela ambicija. Dozvolite mu da bira samo, kako biste bili sigurni da trenira jer želi, a ne da bi udovoljilo vama.

Samo sretno dijete može izasti u sretnog čoveka. To je vaš zadatak.

(lolamagazin.com/Kidsinfo.ba)

Pročitajte još: 

Horoskop za djecu: Osam stvari koje trebaš znati ako imaš bebu Vodoliju

 
Prethodna priča

Horoskop za djecu: Osam stvari koje trebaš znati ako imaš bebu Vodoliju

Naredna priča

Najbolji začini za zdravlje: Đumbir pomaže kod mučnina, paprika štiti oči

Najnovije iz ZABAVA

-->