fbpx

Koliko često treba prati dječiju odjeću

Kada postanemo roditelji suočimo se s činjenicom brzorastuće hrpe prljavog rublja. To se događa ne samo iz razloga jer djeca prljaju odjeću više nego odrasli zbog bljuckanja, puzanja, valjanja itd, već i zato jer mnogi roditelji žele da im djeca uvijek nose friško opranu odjeću pa ju peru nakon svakog nošenja.

No, treba li odjeću prati baš svaki put nakon što ju dijete obuče?

Što kažu istraživanja?

Oni su došli do zaključka da mnogi ljudi baš i ne uživaju u pranju veša, bilo svoga, bilo dječjeg i tačka. Iako nema podataka za Hrvatsku, jednako je zanimljivo istraživanje provedeno od strane Američkog instituta za čišćenje koje govori da je 29 posto roditelja počelo prati veš rjeđe otkako imaju djecu! Neki pokušavaju uštedjeti na računima za vodu, dok drugi smatraju da se dječja odjeća jednostavno ne treba toliko često prati.

Ipak, 46 posto ispitanih roditelja kazalo je kako se njihova mašina za veš vrti nekoliko puta tjedno, dok 23 posto njih pere veš svaki dan!

Šta kažu stručnjaci?

Pidžame i  hlače trebale bi se prati nakon tri ili četiri, a čarape i dječji donji veš moraju se obavezno prati nakon svakog nošenja. Isto vrijedi za potkošulje, bodyje, majice i sve ostalo što toga dan dolazi izravno u kontakt s dječjom kožom jer takva vrsta odjeće upija ulje i ostale nečistoće.

Ako je odjeća samo djelomično prljava od slinjenja, hrane, bljuckanja, kakice ili mokraće, stručnjaci savjetuju da se fleka opere što prije ili da se taj komad odjeće odmah presvuče jer se na tom mjestu uzgajaju bakterije. Bijelu odjeću spasit ćete od promjene boje, dodaju, također redovnim pranjem nakon svakog nošenja.

Obojena odjeća i ona napravljena od čistog pamuka koja ne ide uz kožu, trpi pa višekratno nošenje, ali uglavnom tri do četiri puta.

Roditelji se ponekad pitaju – koji deterdžent koristiti za pranje dječjeg veša te se često odlučuju za ponešto skuplje deterdžente prilagođene bebinoj koži. No, to nije potrebno, savjetuju stručnjaci, objašnjavajući kako bebinoj koži neće ništa biti niti od običnog praška za veš, ako ima normalnu kožu, nema kožne alergije, ekceme, dermatitis  ili neku vrstu osjetljivosti. Jednako kao, dječja odjeća i posteljina, ne bi se trebale prati odvojeno od ostatka odjeće i posteljine ukućana, osim u posebnim slučajevima već spomenute preosjetljivosti.

Je li vaše dijete preosjetljivo možete testirati pranjem prvo samo jednog komada odjeće običnim deterdžentom te vidjeti hoće li biti kakve reakcije. Ipak, ako ste u mogućnosti, bilo bi poželjno birati deterdžente oslobođene umjetnih dodataka, dok omekšivače za treba rublje izbjegavati. jer oni često sadrže kemikalije koje iritiraju kožu.

Šta kažu roditelji?

– Perem dječju odjeću svaka 2 do tri dana, ovisno i flekama i aktivnostima kojima se dijete bavi. Ako je vani na kiši ili se igra na travi i u pijesku te ako se odjeća jako zaprlja, ide smjesta na pranje. Majice nosimo više nego jednom ako su čiste, a jedino donji veš peremo nakon svakog nošenja – kazala je jedna mama.

Druga je prokomentirala:

– Smatram da je odvratno bilo što na čemu se mogu nalaziti bakterije nositi više nego jednom. Prljavu odjeću smjesta presvlačimo, jednako kao što i čaše i peškire koristimo samo jedanput.

– Perem dječju odjeću nakon svakog nošenja jer djeca jako puno vremena provedu na podu, u parku ili brišu šmrkljavi nos o rukav majice. Moja djeca svakodnevno nose čistu odjeću, a ono na što posebno pazim jest da koristim prirodne i netoksične proizvode za njezino pranje – dodala je treća mama.

(djecjaposla.com/Interview.ba)

Pročitajte još: 

10 razloga zašto su dvogodišnjaci čarobni, a ne ‘grozni’

 
Prethodna priča

10 razloga zašto su dvogodišnjaci čarobni, a ne 'grozni'

Naredna priča

Važnost refleksa otpuštanja mlijeka

Najnovije iz Njega

-->