fbpx

Poticanje samostalnosti kod djece

Mnogi roditelji osjećaju kako bi bili najsretniji kada bi mogli uvijek biti uz svoje dijete. Njima se čini prirodnim uvijek moći odgovoriti na djetetove potrebe, obraniti ga od opasnosti, čuvati, štititi ili voditi.

No, roditelji imaju potpuno drugi zadatak: odgojiti samostalno i odgovorno dijete koje je sposobno samo ponekad koristiti pomoć, a uvijek potporu roditelja.

Dopustiti djetetu da razvija svoju osobnost i individualnost moguće je jedino ako mu dopustimo  da bude samostalno. Važno je dopustiti djetetu da isprobava i pokušava te da se nosi kako s uspjehom tako i s neuspjehom.

Djeca uče biti odgovorna i samostalna u najranijoj dobi. Ako djetetu pravovremeno omogućimo razvoj samostalnosti i potičemo ga, dijete stvara jak osjećaj samopouzdanja i samopoštovanja, osjećaj ponosa i sigurnosti. Svako dijete se osjeća sretno kada može samostalno donijeti neku odluku. Osim što ga čini sretnim to je jedini način kada dijete može osjetiti posljedice svojih odluka.

Važno je da roditelj pomogne djetetu uočiti svoje pogrešno ili ispravno donesene odluke. Vlastite pogreške su odlična prilika da se iz njih nešto nauči, a ispravno donešene odluke su odlična motivacija u daljnjem razvoju samostalnosti i odgovornosti.

Svako dijete želi potpunu slobodu i samostalnost kod kreativnih oblika izražavanja. Jedino tako u svoje radove unosi emocionalnu notu. U takvom obliku izražavanja roditeljska pomoć ili vodstvo nikako nije dobrodošlo jer, osim što guši kreativnost, guši i vlastito ja.

  1. U svakodnevnim situacijama, kao što je zajednička igra, ako vidite da se dijete sprema napraviti pogrešku, pustite da do kraja napravi što je naumilo, a tek onda mu pomozite da iz toga nešto nauči.
  2. Dopustite djetetu da samo odluči o nekim jednostavnim stvarima i poštujte tu odluku.
  3. Pitajte dijete za mišljenje i ideje.
  4. Potičite ih da se samostalno uključuju u odnose s drugom djecom, čak i ako vidite da vaše dijete ne vodi glavnu riječ.

(CUVARKUCA.HR)

Prethodna priča

Djeca koja kreću u školu ne znaju komunicirati punim rečenicama

Naredna priča

Probudite u djetetu ljubav prema čitanju

Najnovije iz VIJESTI

-->