fbpx
////

HOĆU JA! Kada se dijete može početi samo kupati?

Mališani su jako znatiželjni i koliko god nas nasmijava njihova potreba za istraživanjem toliko može biti i neugodna, a nekad i opasna

Hoću ja! Taj zahtjev čut ćete kad ulazite u kupatilo s djetetom kad krenete da ga okupate. I to je sasvim normalno. Djeca koja obožavaju kupanje i imaju rutinu svakodnevnog leškarenja u kadi već s tri godine može izraziti želju da kupanje obave sama.

No, kad zapravo djetetu prepustiti kupatilo?

Stručnjaci kažu da dijete koje je tek prohodalo obično ima dovoljno koordinacije da nasapuna određene dijelove tijela. Tako da se dijete može početi samo kupati između 15 i 18 mjeseci. Naravno, vi ste cijelo vrijeme uz njega. Sigurnosti radi, ali i da pokažete korak po korak kako izgleda taj divni ritual.

Mališani su jako znatiželjni i koliko god nas nasmijava njihova potreba za istraživanjem toliko može biti i neugodna, a nekad i opasna.

Naoružajte svoje dijete malom krpom ili rukavicom, sapunom i plastičnom čašicom za ispiranje i pustite ga na posao. Samo svakako preuzmite posljednje ispiranje kako biste bili sigurni da je sav sapun nestao. 

Naravno, sva ova neovisnost može znatno produžiti vrijeme kupanja, pa napravite kompromis. Na primjer, dajte mu da bude samostalno u kadi samo dvije, tri večeri tokom sedmice. Ostale dane sami temeljito obavite posao.

Također je važno da nikada ne ostavljate svoje dijete samo u kadi.

Naime, kade su opasne i sklizave. Pazite na nivo vode u kadi. Ne ispuštajte dijete iz vida niti sekunde.

Ostavite to za neka druga vremena. Negdje kad krenu u školu. Pa i kasnije.

Prethodna priča

Sanela Jenkins s porodicom u gostima kod Elton Johna

Naredna priča

OLDIE BUT GOLDIE 6 potpuno staromodnih strategija odgoja

Najnovije iz BEBE

-->