fbpx

Mame blogerice pišu za Kidsinfo: Korisni mini savjeti za čišćenje i organizaciju doma

Samra Kulenović je mama dvojice sinova. Ona za naš portal piše o jednoj od najljepših, ali i, kako često možemo čuti, najtežih životnih uloga, onoj roditeljskoj.  U nastavku pročitajte njen tekst u kojem je dala mini savjete za čišćenje i orgaizaciju doma ukoliko imate malu djecu.

Budimo iskreni, otkako imamo malu djecu teško je držati kuću urednom, a nekada ne pronalazimo vrijeme ili snagu da nešto pospremimo ili čistimo. Ja prva priznajem da više volim izaći vani s djecom kada je lijepo vrijeme, nego čistiti kuću. Nered će svakako biti tu kada se vratimo, neće nigdje pobjeći, nažalost. Navečer nekad nemam više snage da sredim suđe i složim oprani veš, nego se uz kokice zavalim da gledam seriju. Neće me niko zbog toga osuditi na smrtnu kaznu.

Ja volim korisne i “instant” savjete, tako da ću neke, koje sam prikupila vezane za organizaciju i čišćenje doma, rado da podijelim s vama.

Imate li vi malu bebu koja uporno puže za vama i kači vam se za noge dok pokušavate usisati ili obrisati pod? Stavite bebicu u kengur nosiljku ili maramu. Tako ćete imati slobodan pod, a i bebi će biti ugodno jer je nosite.

Sve se uči od malih nogu. Učite djecu da učestvuju u čišćenju, raspremanju i kuhanju. Zadatke prilagodite uzrastu djeteta. Djeca mogu pomoći tako što će pokupiti svoje igračke, izvaditi oprano suđe iz mašine, slagati veš, postaviti stol za obrok i skloniti prljave tanjire poslije jela. Bitno je sve predstaviti kroz igru i djeca će rado učestvovati.

Kako biste izbjegli minsko polje od igračaka svuda po kući, ograničite igranje u jednoj prostoriji ili jednom ćošku sobe. Sakupljanjem igračaka zna nekad da nastane veći haos u lijepo razvrstanim kutijama i na policama. Zato odredite jednu kutiju za skupljanje igračaka s kojim je dijete završilo igranje, a koja se koristiti kao kutija za “među – sakupljanje”, odnosno nešto gdje će se sakupiti sve što nije na mjestu. A onda, jednom sedmično, sve to presložiti i vratiti na mjesta gdje stvarno treba da su.

Riješite se svega što ne koristite. Svi mi imamo onu odjeću, igračke, papire, dijelove igračaka i druge “skule” za koje mislimo da će nam kad-tad trebati. Odmah da vam kažem – neće. Bolje da se odjeća i igračke poklone nekome kome stvarno trebaju, nego da u našim ormarima čekaju neke “bolje dane”.

Rješavajte veš, jer veš će vam doći glave. Jednom mi je korpa za veš bila prazna. To je bilo kada sam je tek kupila. Preko radne sedmice se stvori planina prljavog veša. Sve to preko vikenda operem i osušim, uspijem navečer i složiti. Ali nikad ga ne uspijem istu noć staviti u ormare (jer djeca spavaju). Uglavnom, ukoliko se veš u roku 24 sata ne deportuje u ormare, narednih dana će se razvlačiti po stolici, stolu, podu… jer Mak voli da ga baca na pod i igra se skrivanja s njim.

Kako bi sebi olakšali dilemu šta obući na posao, a i dragocjeno vrijeme ujutro uštedjeti, u nedjelju pogledajte vremensku prognozu za narednu sedmicu i sebi i djeci pripremite po jednu odjevnu kombinaciju za svaki dan sedmice.

I na kraju, ono što mi mame najbolje znamo – multitasking. Kada je u pitanju sređivanje kuće, neke stvari mogu da se spoje i uštede vrijeme ili spoje ugodno s korisnim. Dok peglamo ili slažemo veš može da se pogleda film ili omiljena serija. Nakon tuširanja obrisati staklo od tuš kabine, obrisati lavabo svako večer dok peremo zube, obrisati radnu površinu kuhinje nakon kuhanja, ubaciti suđe u mašinu odmah nakon jela…

Ima još puno toga, ali nekom drugom prilikom.

I na kraju da vam kažem da nije smak svijeta ako nije sve super uredno i sređeno. Naša djeca se svakako neće sjećati da li je kuća bila uredna ili ne, već će se sjećati vremena koje smo proveli s njima.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Usamljenost i pandemija: Kako ljubimci pružaju socijalnu interakciju koja nam nedostaje

Naredna priča

Čeka blizance: Poznata bh. influenserica otkrila spol beba

Najnovije iz VIJESTI

-->