fbpx
//

FRANCUSKA Djeci će ograničiti gledanje ekrana, u školu će ići u odori, morat će ići na dramski tečaj i znati himnu

Francuski predsjednik najavio nekoliko promjena u školama

Obavezna školska uniforma, nastavni predmet “drama”, učenje himne i ograničeno vrijeme uz ekrane dio je strategije kojom francuski predsjednik Emmanuel Macron planira mlade odgojiti u dobre i čvrste ljude. Obveznim uniformama tako Francuzi planiraju u školama zamaskirati socijalne nejednakosti, učenjem himne učvrstiti nacionalni ponos, a smanjenjem provođenja vremena pred ekranima ojačati duh malih Francuza.

Nošenjem odore u školi, djeca će postati manje opterećena izgledom i odjećom i između sebe će smanjiti sukobe – smatraju u Vladi.

Dijeliti vrijednosti

Svim ovim mjerama, smatra Macron Francuska će ojačati, poboljšat će se građanska odgovornost među mladima i suzbiti radikalizam.

Ako smo ujedinjeniji, ako ponovno naučimo dijeliti vrijednosti, zajedničku kulturu, poštovanje u učionici, na ulici, u javnom prijevozu i u trgovinama – rekao je Macron pojasnivši da je “utvrđivanje dobrog korištenja ekrana za našu djecu” za “budućnost društava i demokracije”.

Dodao je da će i učenje himne biti dio školskog programa jer svaka generacija Francuza mora naučiti što Republika znači.

Predsjednik za sada nije pojasnio kako će ograničiti djeci korištenje ekrana u svojim domovima no s obzirom koliko djeca provode na njima, ideju su mnogi roditelji odmah podržali na društvenim mrežama. 

Iako nemam pojma kako je on to zamislio, sama ideja mi se sviđa jer najveći dio roditelja uopće nema kontrolu nad svojom djecom koja po cijele dane bulje u mobitele – napisao je jedan stariji Francuz prisjećajući se svog djetinjstva kada su se svi družili i igrali.

Podijeljena mišljenja

I dok mnogi podržavaju ideju, ima i onih koji ovakve izjave smatraju apsurdnima.

Niti postoji mogućnost da se to ograniči niti je država ta koja ima pravo takvo što raditi. Neka odgajaju svoju djecu kako žele, nas neka puste na miru – napisala je jedna mama.

Uvođenjem uniformi u sve javne škole država pak želi smanjiti razlike između djece, i socijalne i vjerske. Naime, podsjetimo da je u Francuskoj zabranjeno u školama i drugim javnim ustanovama nošenje svih vjerskih obilježja između kojih burke i od septembra 2023. i abaje (dugi ogrtač).

Eksperimentalno s uniformama

Školske uniforme, kako je rekao Macron koje brišu nejednakost među porodicama i istodobno stvaraju uvjete za poštivanje, bit će isprobane od ove godine u oko 100 škola na volonterskoj osnovi, a ako eksperiment pokaže pozitivne rezultate, mjera će biti provedena diljem zemlje 2026.

Time će, vjeruju Francuzi djeca postati manje opterećena izgledom i odjećom i između sebe će smanjiti sukobe.

Predsjednik je također izrazio nadu da će dramski tečajevi od rujna sljedeće godine postati obvezni u školi “jer to stvara povjerenje, podučava javni govor i kontakt s velikim tekstovima”.

Zanimljivo je da je upravo izbio i skandal u Francuskoj jer je ministrica obrazovanja oboje svoje djece upisala u privatne škole što je među Francuzima izazvalo bijes jer smatraju da je ministrica time najbolje pokazala koliko je loš javni sustav obrazovanja, prenose djecjaposla. com.

Prethodna priča

JAVNOST PODIJELJENA Sloboda Mićalović digla veliku prašinu izjavom o ženama koje ne doje

Naredna priča

POSJETITE OFTALMOLOGA Problem s vidom treba rješavati u ranoj dječjoj dobi!

Najnovije iz Mediji i tehnologija

-->