fbpx
Foto:Shutterstock(G.G./ATAImages

JAVNOST PODIJELJENA Sloboda Mićalović digla veliku prašinu izjavom o ženama koje ne doje


Svaka žena ima pravo na izbor i niko nema pravo da je zbog toga osuđuje

Glumica Sloboda Mićalović našla se ovih dana u žiži medija i javnosti kad je iznijela svoj stav o dojenju.

A to je, znat će svaka mama, jedno od pitanja koje inače izaziva najviše pažnje. Zašto ne dojiš? Zar još dojiš? Imaš li mlijeka? Koliko puta dojiš – samo su neka od pitanja koje novopečenim mamama stižu bezbroj puta dnevno.

Slobodin stav

Neke mame jednostavno osjećaju grižu savijesti kako god odgovorile na bilo koje od ovih pitanja.

Mićalović, koja je majka sad već odraslih blizankinja, u podcastu „Jednostavno roditelj“, je govorila o dojenju i evo zašto je podijelila javnost.

Zašto ti ne bi dojila svoje dete? Nemam ništa protiv kad izabere žena da to ne radi, ali ja samo ne razumem zašto ne. Ja ne govorim o ženama koje nemaju mleko. Ako ništa drugo, kao glumica bih volela da znam, psihološki, iz čega to ide… Ako već se usudiš da optužiš nas koje smo želele i imale potrebu da dojimo svoju decu… Nisam imala dovoljno mleka za dve bebe. Ja sam moju decu, znači, i dojila i dohranu davala u isto vreme. Mogla sam da ih dojim do petog meseca i to je bilo to. Više nisam imala mleka. Mi koje smo dojile hoćemo da razumemo žene koje neće da doje ili ne mogu da doje… Zato bi one nas osudile što smo dojile. Ne razumem zašto je žena ženi postala najveći neprijatelj. Saosećam se sa mamama koje nemaju mleko, a žele da doje, kao što ovo pokušavam da razumem. Ja imam ovo mišljenje, ti imaš svoje, žena koja neće da doji svoje i niko nikog ne treba tu sada da linčuje – kazala je.

Međutim, mnogi smatraju da je glumica ovim riječima dirnula osjećanja mnogih žena, kako onih za koje kaže da joj nisu jasne (iako ne bi da ih osuđuje), tako i onih koje su dojile, a nisu na svojoj koži osjetile zbog toga kritiku, pa ne mogu da se slože sa Slobodinim mišljenjem.

Stigli odgovori

Mnoge su joj i odgovorile zašto nisu dojile – zbog izostanka podrške, zbog ragada i bolova, zbog mastitisa, jer beba nije htjela da sisa, nije umela da povuče, bila je stalno gladna, imala je refluks…

Svaki pravi stručnjak za dojenje reći će vam iskreno da su potencijalne prepreke dojenju brojne, ali će vam i na sve načine pomoći da te prepreke prevaziđete. No, na žalost, uglavnom se završava sa rečenicom: “Samo budi uporna”. A to baš i ne pomaže,

Prethodna priča

PEDIJATRI SAVJETUJU Izvedite djecu napolje i kada je hladno i kada je snijeg

Naredna priča

FRANCUSKA Djeci će ograničiti gledanje ekrana, u školu će ići u odori, morat će ići na dramski tečaj i znati himnu

Najnovije iz Dojenje

-->