fbpx
//////

NIJE SVAKI ZLATA VRIJEDAN Ove savjete možete staviti na ignore!

Najbolji savjet koji vam će vam sigurno biti koristan jeste: Slušajte svoje instinkte, uradite ono što mislite da je najbolje za vašu bebu i sve će biti u redu!

Tokom trudnoće, a pogotovo nakon što se porodite, kao da se neka sila nepotrebnih i potrebnih savjeta urotila protiv vas.

Sa svih strana dolaze savjeti koje baš i ne tražite. Utrkuju se rodbina, prijatelji, da ne govorimo i o onima koje slučajno sretnete na ulici, a nikada ih prije niste vidjeli.

Svi imaju po neki savjet.

Doduše, treba biti iskren, nešto od toga treba i poslušati. Iskustvo je dragocjeno i može pomoći. A, nešto i ne treba. Na primjer.

Kupite sve stvari prije nego se beba rodi. Poslije nećete imati vremena.

Mnogi roditelji strahuju da neće imati dovoljno stvarčica i opreme za bebu kad “dođe vrijeme”. Međutim, novorođenoj bebici zaista ne treba velika oprema i ogromne količine odjeće.

Za početak pripremite osnovno. Ostalo ćete kupiti uz put, dan po dan. Toliko smo opterećeni kupovinom, a onda kukamo kako ima stvari koje nikad nismo ni stigli bebi obući.

Morate se pridržavati strogog rasporeda hranjenja

Ono što je najvažnije za bebinu pravilnu ishranu od rođenja jeste da beba jede kada ona to želi. Za uspostavljanje dojenja je od iznimne važnosti da beba u početku sisa kada ona to zatraži odnosno “na zahtjev”. Nakon nekoliko sedmica, beba će sama napraviti svoj raspored hranjenja kako odgovara njenim potrebama.

Ne navikavajte bebu na ruke

U prvim danima života, vaš dodir i zagrljaj je ono što bebi najviše treba bez obzira koliko vam okolina govorila da ne nosite bebu. Ako vaša beba plače i želi da je uzmete, ona želi vašu blizinu. Bebica će uskoro narasti i nećete je baš nositi do škole 🙂

Novorođenu bebu morate kupati svaki dan

Mnoge roditelji kupaju svoje bebe svaki dan pogotovo pred spavanje jer ih to smiruje. Međutim, ukoliko bebicu i ne kupate baš svaki dan, to nije ništa strašno. Novije preporuke pedijatara su da bebu treba kupati nekoliko puta sedmično uz redovnu svakodnevnu higijenu.

Pustite bebu da se isplače, neće joj ništa biti

O ovoj temi postoji jako mnogo savjeta, a vi najbolje možete znati da je vašoj bebi potrebna vaša blizina i utjeha koja će je najbolje smiriti.

Najbolji savjet koji vam će vam sigurno biti koristan jeste: Slušajte svoje instinkte, uradite ono što mislite da je najbolje za vašu bebu i sve će biti u redu!

Prethodna priča

I TO SE DEŠAVA Što kada dijete mora ostati u bolnici?

Naredna priča

NIKAD NIJE PREVIŠE PRIČE Sve misterije grčeva kod beba

Najnovije iz BEBE

-->