fbpx
///

I TO SE DEŠAVA Što kada dijete mora ostati u bolnici?

Boravak djeteta u bolnici stvarnost i zato se treba pripremiti. Koliko god je to moguće

Niko to od nas ne želi. I ostanak u bolnici našeg djeteta smatramo jednim od najgorih mogućih scenarija.

No, ponekad se i to mora. I zato je važno pripremiti se. I za početak pomisliti – ma neće ni oo vječno.

Kada zamišljate svoju malu djecu, zamišljate ih kao snažne, energične, sretne i zdrave. Zamišljate ih kako trče, padaju i ogrebu koljena, da bi potom ustali i nastavili juriti za svojim prijateljima. Posljednje što želite zamisliti je da su u bolničkom krevetu.

Strah, stres, tjeskoba

Ipak, boravak malog djeteta u bolnici stvarnost s kojom se roditelji suočavaju svake godine i svaki roditelj će na to reagirati na svoj način. 

Kada saznate da vaše dijete treba boravak u bolnici, to može izazvati niz osjećaja kao što su strah, stres, tjeskoba, tuga, šok i negiranje, ljutnja, krivnja, pa čak i tuga – kaže psiholog Frank Sileo, doktor psihologije i autor knjige “Kada vaše dijete ima kroničnu medicinsku bolest: Vodič za roditeljsko putovanje”.

On dodaje da nismo svi isti i nemamo nemaju iste osjećaje, odnosno ne doživljavamo iste emocije u isto vrijeme.

Prvi korak, dodaje, priznati ono što osjećate i pokušati to prihvatiti kao normalno.

Što učiniti?

Ako vaše dijete mora ostati u bolnici normalno je da ćete biti zabrinuti i uplašeni jer smatrate da se nitko ne može i neće brinuti za vaše dijete onako kako to činite vi. Kako biste primirili sebe i dijete možete pokušati nešto od sljedećeg:

Budite prisutni koliko god možete. To je ključan način na koji roditelji mogu poboljšati medicinsku skrb svojeg djeteta. Budite fizički prisutni u bolnici koliko god vam posao i obiteljske odgovornosti dopuštaju. Ako vam je vrijeme ograničeno, razgovarajte s timom koji brine o vašem djetetu o tome kada je vaša prisutnost najvažnija. To će možda biti noću kada je vaše dijete najviše u bolovima ili ujutro kada liječnici obavljaju vizite. Pronađite što najbolje funkcionira, a zatim razvijte plan s obitelji ili prijateljima koji mogu djelovati kao vaša zamjena kada niste dostupni.

Iskoristite svoje znanje o svom djetetu. Prirodno je osjećati se preplavljenim kad ste okruženi liječnicima i specijalistima. Međutim, uvijek se podsjećajte da ste vi najveći stručnjak za svoje dijete. Posjedujete dublje razumijevanje “normalnog” stanja svog djeteta, uključujući aspekte poput apetita, razine energije, obrasca spavanja i mnogo više, u usporedbi s medicinskim timom.

Roditelji novorođenčadi, posebno, mogu se suočiti s izazovima.

Ne ustručavajte se postavljati pitanja. Ako liječnik koristi medicinske termine koje ne razumijete, zatražite pojašnjenje ili zatražite relevantne informativne materijale, a zatim dogovorite vrijeme za kasniji razgovor. Držite bilježnicu pri ruci kako biste mogli zapisati pitanja kako se budu pojavljivala tijekom dana i noći.

Vjerujte svojim instinktima i izrazite svoje sumnje ako primijetite nešto što se čini čudnim. Ako vam lijek izgleda neispravno, zatražite provjeru. Ako se medicinski test razlikuje od onoga što ste očekivali, nemojte se ustručavati izraziti svoje zabrinutosti.

Kako pomoći djetetu da se privikne na novo okruženje?

Bol, temperatura, narušen san, strah od nepoznatih lica, nepoznata medicinska oprema i odvajanje od uobičajenih skrbnika – sve to može teško pogoditi djecu tijekom bolničkog boravka. Evo kako olakšati boravak vašem djetetu:

  • Ponesite djetetu omiljene predmete iz doma, poput plišanih igračaka, obiteljskih fotografija ili omiljenih deka i jastuka.
  • Zatražite podršku od prijatelja i obitelji koji mogu pomoći kod kuće s vašom drugom djecom, donijeti obroke ili organizirati prijevoz.
  • Budite prisutni i aktivno sudjelujte u skrbi za svoje dijete, posebno tijekom jutarnjih vizita.
  • Pokušajte održavati neke od uobičajenih rutina i struktura koje je vaše dijete naviklo imati kod kuće, kao što je vrijeme za isključivanje televizora i zajedničko čitanje.
  • Nudite izbor kad god je to moguće. Na primjer, možete dopustiti djetetu da odabere hoće li uzimati lijek iz čaše ili s slamkom.
  • Očekujte promjene u ponašanju. Mlađa djeca mogu veoma teško prihvatiti činjenicu da moraju ostati u bolnici. Moguće je da ćete se susresti s mnogo suza čak i ako vaše dijete inače nije plačljivo. Ovo je vrijeme kada ga morate ohrabriti.
  • Održavajte otvorenu i iskrenu komunikaciju o skrbi za svoje dijete. Pružanje detaljnih informacija pomaže smanjiti stres jer će točno znati zašto su u bolnici.

Kada se suočite sa situacijom u kojoj vaše dijete mora ostati u bolnici, prirodno je osjećati strah, tjeskobu i nesigurnost. Međutim, važno je zapamtiti da postoje načini na koje možete olakšati to iskustvo za dijete. Pružanje emocionalne podrške, održavanje komunikacije s medicinskim osobljem, očuvanje normalnih rutina koliko je moguće te pružanje utjehe i sigurnosti iznimno su važni. Također, slušanje i priznavanje svojih osjećaja i osjećaja djeteta može pomoći u suočavanju s izazovima bolničkog boravka. Iako je to teško vrijeme, uz ljubav i brigu, možete pomoći djetetu da se oporavi i da se osjeća sigurno dok prolazi kroz bolničko iskustvo.

Prethodna priča

OPASAN TREND JOŠ BEZ KONTROLE Nikotinske vrećice mogu napraviti veću štetu od cigareta

Naredna priča

NIJE SVAKI ZLATA VRIJEDAN Ove savjete možete staviti na ignore!

Najnovije iz BEBE

-->