fbpx
/

OPASAN TREND JOŠ BEZ KONTROLE Nikotinske vrećice mogu napraviti veću štetu od cigareta

Sve ovo upozoravali su roditelji, mediji, stručnjaci već nekoliko mjeseci. I ništa se nije dogodilo. SNUS se i dalje može nabaviti u slobodnoj prodaji na pojedinim trafikama, benzinskim pumpama ili tobacco shopu. Nije skup i dostupan je svima.

Među mladima su se kao novi trend pojavile nikotinske vrećice. Popularno ih zovu “snus”, a nama se čini da je riječ o žvakaćim gumama.

No, baš griješimo, jer su nikotinske vrećice zapravo zamjena za konvencionalne proizvode na bazi duhana i mogu uzrokovati slične zdravstvene rizike, pa čak i veće s obzirom na visoku količinu nikotina.

Sadrže dehidrirani nikotin u obliku bijelog praha (s dodanim aromama), napravljene su za postavljanje između usana i desni te ne zahtijevaju pljuvanje. Ne sadrže list duhana. Nikotin se apsorbira u krvotok preko sluznice u ustima. Vrećice također sadrže biljna vlakna, arome i zaslađivače.

Brojne štetnosti za zdravlje

Ovisno o primijenjenoj dozi nikotina, izloženost nikotinu može izazvati brojne različite nepovoljne reakcije u organizmu. Nikotinske vrećice mogu uzrokovati povećanje krvnog tlaka i otkucaja srca, a blagi simptomi intoksikacije uključuju mučninu, povraćanje, uz povećanu izloženost simptomima kao što su proljev, slinjenje, usporavanje otkucaja srca. Teška trovanja mogu biti karakterizirana napadajima i respiratornom depresijom.

Navedene fiziološke reakcije mogu predstavljati zdravstveni rizik koji vjerojatno može utjecati – zbog svojeg potencijala ovisnosti – na ranjive podskupine, kao što su djeca, adolescenti i nepušači.

Ti proizvodi predstavljaju posebnu opasnost za maloljetnike zbog činjenice da je njihovu konzumaciju teško uočiti. Zbog toga postoji nedostatak društvene kontrole roditelja ili drugih odraslih osoba, što može omogućiti ovisnost.

isnost o nikotinu javlja se kada osoba ne može bez istog. Naime, na početku uzimanja nikotin može dovesti do kratkotrajnog osjećaja ugode koji potiče neodgodivu želju za ponovnim uzimanjem. Što više osoba uzima nikotina, to je veća količina potrebna za postizanje i najmanjeg osjećaja ugode. Kada se razvije ovisnost, uzimanjem nikotina ne postiže se više toliko osjećaj ugode koliko osjećaj osposobljenosti za uobičajeno dnevno funkcioniranje. Kada osoba pokuša prestati, doživljava neugodne psihičke i fizičke promjene, odnosno simptome ustezanja od nikotina.

Visok sadržaj nikotina

Stručnjaci kažu da ove vrećice imaju čak i do 360 grama nikotina, što je znatno više od kutije cigareta s maksimalno 20 mg nikotina.

Također, radi se i o različitim vrstama nikotina jer je u cigaretama biljni (iz duhana), a u vrećicama sintetski nikotin, čija je apsorpcija i vezanje na receptore drugačije jer ovisi i o farmaceutskoj čistoći sirovine.

Iako nikotinske vrećice sadrže manje štetnih kemikalija od duhana koji se može pušiti, one i dalje mogu sadržavati nitrozamine povezane s rakom i nose rizike od nuspojava, uključujući mučninu, štucanje i iritaciju usta.

Stanje u Europi i svijetu

Nikotinske vrećice podliježu raznim propisima diljem svijeta, ovisno o tome kako su definirane i klasificirane, a u mnogim slučajevima nema zakonske regulative.

BAT (British American Tobacco) je 2021. uklonio svoje nikotinske vrećice s tržišta u Njemačkoj. Kako su izvijestili industrijski analitičari Tobacco Intelligence, njemački Ured za zaštitu potrošača i sigurnost hrane rekao je da ovi proizvodi nisu regulirani ni duhanskim zakonodavstvom ni zakonodavstvom prehrambenih proizvoda i tako se nisu mogle legalno prodavati.

Godine 2019. Švedska nacionalna uprava za hranu savjetovala je da se nikotinske vrećice sada ne bi trebale regulirati kao hrana jer su namijenjene ispljuvanju, a sadržaj se uglavnom apsorbira kroz usta, a ne u želudac.

Nikotinske vrećice trenutno se ne prodaju legalno u Norveškoj.

U Australiji, kao i kod e-cigareta i grijanih duhanskih proizvoda, nikotinske vrećice su zabranjene u prodaji i dostupne samo na recept.

Krajem 2020. kanadska vlada nije odobrila prodaju nikotinskih vrećica i izdala je upozorenje u kojem se navodi da, budući da nikotinske vrećice nisu ocijenjene prema sigurnosti, učinkovitosti i kvaliteti, mogu sadržavati visoke razine nikotina i biti štetne za zdravlje.

Što nam govore istraživanja?

Sljedeća istraživanja pokazala su ove rezultate:

  • istraživači iz Norveške navode da granice između raznih duhanskih i nikotinskih proizvoda postaju sve manje jasne, što duhanskoj i nikotinskoj industriji omogućuje da iskoristi nedosljednosti u propisima
  • istraživači u SAD-u identificirali su rizik od nikotinskih vrećica privlačnih nepušačima, a posebno mladima jer neki proizvodi dolaze u nizu voćnih okusa i diskretniji su od e-cigareta
  • Njemački institut za procjenu rizika je zabrinut zbog zdravstvenih rizika koji vjerojatno može utjecati – zbog svojeg potencijala ovisnosti – na ranjive podskupine ljudi populaciji, kao što su djeca, adolescenti i nepušači
  • daljnja zabrinutost odnosi se na trudnice i dojilje (embriotoksičnost, razvojna toksičnost, prijenos nikotina u majčino mlijeko) te osobe koje boluju od kardiovaskularnih bolesti
  • primijećeno je nekoliko slučajeva trovanja nikotinskim vrećicama; međutim, ništa se ne može kategorizirati kao teški slučajevi
  • ovisno o primijenjenoj dozi, izloženost nikotinu može izazvati broj različitih reakcija u organizmu
  • među ostalim fiziološkim reakcijama, također može uzrokovati povećanje krvnog tlaka i otkucaja srca, blage simptome intoksikacije koji uključuju mučninu i povraćanje, uz povećanu izloženost simptomima kao što su proljev slinjenje i usporavanje otkucaja srca, te teška trovanja koja mogu biti karakterizirana napadajima i respiratornom depresijom.

Nema dostupnih znanstvenih dokaza koji podupiru nikotinske vrećice ili druge bezdimne duhanske proizvode kao pomagala za prestanak pušenja.

Djeca, mladi i druge izrazito osjetljive skupine

Djeca i mladi koji su izloženi nikotinu mogu postati ovisni pri nižim ili povremenim razinama konzumiranja u usporedbi s odraslima. Djeca su zbog svoje niske tjelesne težine sklonija nuspojavama.

Danski autori su opisali slučaj dječaka u dobi od devet godina koji je obrađen na odjelu hitne pomoći sa simptomima mučnine, vrtoglavice i drhtavice nakon oralne upotrebe samo jedne nikotinske vrećice. Dječaku je dijagnosticirana akutna nikotinska intoksikacija te je hospitaliziran na odjelu pedijatrije. Znanstveni dokazi također pokazuju da izloženost nikotinu tijekom adolescencije može rezultirati štetnim i dugotrajnim učincima na razvoj mozga.

Osim toga, daljnja zabrinutost odnosi se na trudnice i dojilje (embriotoksičnost, razvojna toksičnost, prijenos nikotina u majčino mlijeko) te osobe koje boluju od kardiovaskularnih bolesti.

Preporuke

Nikotinske vrećice su posebno opasne za djecu i mlade zbog gore navedenih štetnih učinaka nikotina te zbog nekontrolirane upotrebe. Nužni su napori i aktivnosti cijelog društva u razvoju svijesti o opasnosti ovih proizvoda, i to počevši od obiteljskog doma, kako se ovi proizvodi ne bi koristili ni u najmanjim količinama prije 18. godine života.

Za odrasle osobe nužno je podizanje saznanja o štetnosti ovih proizvoda te izraziti oprez kod upotrebe.

Sve ovo upozoravali su roditelji, mediji, stručnjaci već nekoliko mjeseci. I ništa se nije dogodilo. SNUS se i dalje može nabaviti u slobodnoj prodaji na pojedinim trafikama, benziskim pumpama ili tobacco shopu. Nije skup i dostupan je svima. Zapakovan je u malim šarenim, primamljivim kutijicama u kojima se nalaze male vrećice koje podsjećaju na kesice čaja.

Prethodna priča

DOLAZE PRAZNICI Treba li djetetu reći istinu o Djedu Mrazu?

Naredna priča

I TO SE DEŠAVA Što kada dijete mora ostati u bolnici?

Najnovije iz TEEN

-->