fbpx
//

DOLAZE PRAZNICI Treba li djetetu reći istinu o Djedu Mrazu?

Djeci je potrebno da vjeruju u nešto magično a djetinjstvo je kratkog vijeka, zato nemojte djetetu uskratiti uzbuđenje i mogućnost da živi svoju bajku

Praznici smo što nisu. I s njima običaji koje i sami nosimo od djetinjstva.

Sjećate li se kad ste shvatili da Djeda Mraz zapravo ne postoji? Jeste li bili razočarani? Ili ste glumili razočaranost, jer ste i prije toga nekako shvatili da simpatični je dugobradi djedica samo lik koji vam treba pred praznike uljepšati dane i donijeti poklone.

Šta reći djeci?

No, bez obzira na to Djeda Mraz širom je svijeta jedan od najomiljenijih likova djece.

Taj vremešni djedica u crvenom što donosi poklone, ujedno je i razlog zbog kojeg se djeca širom svijeta trude biti dobra i poslušna tijekom cijele godine. No htjeli mi to ili ne, istina o djedici će se otkriti, a što onda reći djeci?

Prije svega saznajte što je vaše dijete navelo da razmišlja o njegovom postojanju, djeca u školi ili neki drugi faktor. Također utvrdite emocionalnu zrelost svoga djeteta, samo zato što je počelo da sumnja i postavlja pitanja ne znači da je spremno za ‘gorku’ istinu. Imajte na umu da otkrivanjem ove tajne na neki način mu prekidate djetinjstvo.

Djeci je potrebno da vjeruju u nešto magično a djetinjstvo je kratkog vijeka, zato nemojte djetetu uskratiti uzbuđenje i mogućnost da živi svoju bajku.

Djeda Mraz kao oličenje dobrote i radosti za razliku od roditelja, koji ponekad znaju vikati ili kažnjavati svoje dijete, obasipa djecu poklonima iako ih ne poznaje. Djeca mu zato pišu pisma, povjeravaju se i trude biti dobra kroz godinu. Pustite dijete neka zato uživa u magiji i kad dođe pravo vrijeme, uočit ćete razliku u njegovoj zrelosti da čuje pravu istinu.

Ako pak smatrate da je vaše dijete spremno, i vi budite spremni na ljutnju i bijes. Za dijete je ta istina dvostruko šokantna. Osim što saznaje da mu Djeda Mraz nikad nije donio poklon, vi ste mu sve vrijeme lagali a paralelno ga učite kako se lagati ne smije.

Bude li stoga jako potreseno nikako mu nemojte govoriti da nema razloga biti žalosno. Recite mu kako Djeda Mraz živi tamo gdje je sve moguće, u našoj mašti i srcima. Ispričajte mu priču o Djedici, koji je s velikom ljubavlju daruje djecu, a u njegovu čast tu su ulogu danas preuzeli roditelji.

Čarobni trenuci

Ti znaci pažnje i ljubavi prema djeci, suosjećanje i briga za nemoćne i siromašne čarobni su trenuci i smisaoDjeda Mraza. To je poenta koja se prenosi generacijama i zato ne treba prestati vjerovati u nju, jer istu tajnu i oni će jednog dana povjeriti svojoj djeci i pomagati Djedu Mrazu da razveseli njihovu djecu.

Kako god odlučili imajte na umu da će neki od vršnjaka vaše djece vjerojatno još vjerovati u Djeda Mraza i zato uputite vaše dijete da ih ne ismijava i ne raspravlja se s njima već širi radost praznika, koji nas svake godine podsjeća na bitne stvari u životu, a to su ljubav, sreća i zajednički trenuci.

Prethodna priča

PISMO NEPLODNOSTI „Mrzila sam te. Slamaš srca. Rekla si mi da moje tijelo nije dovoljno dobro“

Naredna priča

OPASAN TREND JOŠ BEZ KONTROLE Nikotinske vrećice mogu napraviti veću štetu od cigareta

Najnovije iz Obrazovanje

-->