fbpx
///

PEDIJATRI SAVJETUJU Izvedite djecu napolje i kada je hladno i kada je snijeg

Što je napolju hladnije, to je u vazduhu manje uzročnika bolesti. Nemojte misliti da ćete zaštititi bebu od prehlade ako je budete držali u zatvorenom i pretopljenom prostoru. Što češće je budete izvodili, biće zdravija

Sa dolaskom zimskih mjeseci i hladnih dana mnogi roditelji se plaše da svoju djecu izvedu napolje zbog prehlada i razboljevanja. Parkovi i igrališta su se ispraznili, a djeca se više igraju kod kuće i u igraonicama gdje ih vrebaju virusi u zatvorenom prostoru.

No, ne treba izbjegavati izlazak vani, čak i kad su minusi.

Najmanje pola sata

Stručnjaci savjetuju da bebe do prve godine mogu i treba da borave napolju svakoga dana najmanje pola sata. Osim u slučaju kada je temperatura ispod -10, kada puše jak vjetar, kada je magla, sniježna mećava i kada je jako vlažno.

U svim ostalim situacijama se preporučuje boravak djece do prve godine u trajanju do pola sata a za stariju djecu id uže.

Ako je mnogo hladno starija djeca mogu da borave u nekoliko navrata u toku dana po pola sata.

Boravak na svježem zraku pomaže za jačanje imuniteta i čisti disajne puteve.

Boravak na dnevnoj svetlosti poboljšava očni fokus i odmara oči.

Za psihološki razvoj je važno da dijete ima kontakt sa prirodom, da skuplja lišće i jesenje plodove, da se grudva i sanka.

Što je napolju hladnije, to je u vazduhu manje uzročnika bolesti. Nemojte misliti da ćete zaštititi bebu od prehlade ako je budete držali u zatvorenom i pretopljenom prostoru. Što češće je budete izvodili, biće zdravija.

Manje nego zatvorenici

Starija djeca sve više vremena provode kod kuće, igrajući igrice i gledajući televizor. Ove promjene dovele su do ozbiljnog pogoršanja zdravlja djece. Sve je više djece koja imaju problem sa gojaznošću, povećanim šećerom ili visokim pritiskom.

Roditelji puno rade i plaše se da svoju djecu puste napolje samu. Još je gora situacija zimi kada je i roditeljima hladno pa ni ne vode djecu napolje. 

Britanski The Gardian objaviio je da da današnja djeca provode manje vremena napolju nego zatvorenici.  Najnovija istraživanja pokazuju da svako deseto dijete iz Britanije, u toku protekle godine nije bilo u parku, šumi, na plaži ni jednom, a preko 75% djece  provede napolju manje od jednog sata dnevno a zimi se ovo vrijeme spusti na nevjerovatnih 10 minuta dnevno koje se svede na odvodjenje u školu ili vrtić.

Kako obući dijete zimi?

Ako je napolju sneg i jako hladno dobro je da dijete ima skafander i nepromočive cipele ili čizme.

Za malu djecu su potrebi i šal, kapa i rukavice, a ako se dijete pokvasi treba ga presvući.

Osnovno pravilo oblačenja bebe prilikom izvođenje u zimskim mjesecima glasi: obucite dijete onako kako ste i sami obučeni, a bebi treba jedan sloj odjeće više.

Djetetu ne treba stavljati ništa preko lica dobro je da slobodno diše i čisti svoje disajne puteve na svježem zraku. Vazduh pod šalom se kondenzuje, pa ako je predio oko bebinih usta i nosa vlažan, lakše se razvijaju mikroorganizami.

Bitno je da se mala djeca ne pretopljavaju jer bebe kada se rode još uvek nemaju u potpunosti razvijen centar za termoregulaciju.

Za bebe koje su još u kolicima dobra opcija je topladekica za pokrivanje pa se beba tokom šetnje može raskomotiti.

Ako bebi nosić procuri dok ste napolju nemojte se brinuti. Kad uđete u toplo trebalo bi da prestane. 

Kožu lica i ruku koje su izložene hladnom zraku zaštitite kremom koja je prilagođena za zimske mjesece kako koža ne bi ispucala od hladnoće i vjetra.

Igre i zabava na snijegu

Djeca vole snijeg i uživaju u igrama na snijegu. Veoma su spretni za sportove klizanja i skijanja kada nauče ove sportove od malih nogu jer nemaju strah. Već oko četvrte godine mogu da kližu i skijaju ukoliko pokažu interesovanje.

Na sankanje i grudvanje mogu čim nauče da stoje/sjede. U početku je potrebno da ih neko drži na sankama a kasnije kako rastu mogu i sama.

Nije strašno ako dijete u toku igre bude pogođeno u lice snijegom. Neće se od toga prehladiti. Ali svakako djeci treba skrenuti pažnju da izbjegavaju gađanje u lice da ne bi promrzli otkriveni dijelovi tijela.

Pustite svoju djecu da se igraju na zimi i na snegu. Prednosti vezane za zdravlje dece koje borave na zimi su dugoročne.  Zatvoreni prostori, a posebno igraonice su pogodne za razvoj virusa, koji se brzo šire sa jednog na drugo dijete.

Kao što kaže pjesmica: Zima zima e pa šta je…..nek mi nosić pocrveni…eto to je to je sve

Prethodna priča

TREND NA DRUŠTVENIM MREŽAMA Zašto tinejdžeri pokrivaju nos dok poziraju s porodicom?

Naredna priča

JAVNOST PODIJELJENA Sloboda Mićalović digla veliku prašinu izjavom o ženama koje ne doje

Najnovije iz BEBE

-->