fbpx
//

KORISNO Kako prebroditi “zimsku” trudnoću?

Hladniji dani nisu baš idealni za šetnju, nema sunca, kaputi su teški… No, za sve ima rješenje

Ljetnje trudnice nekako misle da su one koje su trudne u zimu povlaštene.

A i inače, mnogi kažu, trudnoća se lakše iznese kad su dani hladniji – nema tolike otečenosti i nije vruće. No, nije baš sve tako.

I hladniji dani jeseni i zime također mogu otežati trudnoću.

Dehidracija

Zimski vjetar zna biti jako suh, stoga dehidraciju ne smijete zanemariti iako je zima. Prilikom ulaska i izlazka iz zagrijanih prostora možete se također pregrijati i preznojiti.

Rješenje: Pijte mnogo vode! Dehidracija može uzrokovati  i neke ozbiljnije probleme  kao što je prijevremeni porod.  Osim vode možete popiti vrući biljni čaj bez kofeina.

Nije zabavno biti vani

Trudnicama  se najviše preporučuju  šetanje, no za ružnog vremena one ostaju prikovane za udobne fotelje.  Tjelesna aktivnost je dobra i može pomoći kod bolova u trudnoći, a također je dobra za bebu. Tjelesnu aktivnost nemojte nikako zanemariti iako vremenski uvjeti nisu uvijek idealni.

Rješenje: Uzmite satove vježbanja prije poroda. Ne postoji bolja motivacija od spoznaje da ste satove unaprijed platili. Odličan izbor za trudnice je yoga. Joga može ublažiti bolove u leđima i pomoći vam kontrolirati disanje što kod poroda dobro dođe.

Drugi problem je manjak izloženosti sunčevim  zrakama. Sunce može jako utjecati na raspoloženje. Pobrinite se da dobivate dovoljno vitamina D, ali svakako tražite liječnički savjet.

Klice su posvuda

Svi znaju kako se trudnice plaše bolesti i pitaju se koje bi lijekove tada mogle koristiti.

Rješenje: Najbolji način  za prevenciju zaraze je pranje ruku, izbjegavanje diranja usta nosa i oka te izbjegavanje boravka u pretrpanim prostorima u kritični mjesecima, posebno kada hara gripa i druge viroze.

Pranje ruku je najbolji način prevencije zaraze no uz to dobro je izbjegavati diranje oko područja  usta, nosa, očiju kao i kontakt sa bolesnim osobama.

Klizavi pločnici

Ako živite u gradu i putujete na posao ili negdje drugdje, led, bljuzga vam sigurno zadaju probleme. Zbog promjene centra gravitacije trudnice su sklone padanju, udarac u trbuh prilikom pada može uzrokovati  mnoge komplikacije.

Rješenje: Uzmite dobre čizme, izbjegavajte visoke pete, izbjegavajte nošenje  tereta.

Kaput vam više ne pristaje

Trudnoća fizički  mijenja  žene, postaju krupnije a stara odjeća im više ne pristaje. Bilo bi dobro imati zimski trudnički kaput ali prije toga bi bilo bolje razmisliti treba li vam on doista. Kaputi znaju biti  prilično  skupi zato prije kupnje uzmite u obzir cijenu, koliko će biti jaka zima i  vrijeme u  kojem ćete se njime služiti.

Rješenje: Probajte posuditi trudnički kaput ili nabaviti rabljeni po jeftinijoj cijeni. dobra je ideja, ukoliko već kupujete novi kaput, da kupite neki od rastezljivijeg materijala, na primjer debele vune, koji ćete moći nositi i nakon trudnoće. Razmislite još o kaputu – pelerini i ponču.

Prethodna priča

NOVA TERAPIJA Dječji rasporedi su toliko pretrpani da su im pedijatri počeli pripisivati igru kao lijek

Naredna priča

PRIČA O LJUBAVI I PRIJATELJSTVU Promovirana knjiga "Bajke iz čarobne škrinje" Adija Hodžića

Najnovije iz Porod

-->