fbpx
//

KAD POTEKU PRVE RIJEČI Prestanite govoriti “bebinim” jezikom

Ponekad je potreban rad i trud pa da mališan propriča, ali ponekad to i nije tako lako. Stručnjak za govor dao je važan savjet roditeljima kako da pomognu djetetu da nauči riječi, upozoravajući da postoji jedna navika koju treba izbjegavati jer može zaustaviti napredak

Posmatranje mališana kako dostižu nove ciljeve je jedna od najuzbudljivijih stvari u podizanju djece. 

Mnogi roditelji brinu o govoru dece, a jedan stručnjak navodi zašto način na koji podstičete dijete da priča može doneti više štete nego koristi, prenosi “Mirror“.

Da li ste znali da naši prirodni instinkti kada razgovaramo sa djecom često ometaju njihovu sposobnost da brzo nauče mnogo riječi – pitaju logopedi.

Koristeći recimo “mama” kao primjer, oni objašnjavaju da podsticanje djece da izgovore određene riječi povećava pritisak i može da ometa napredak.

Važni savjeti

– Mnogo je manje vjerovatno da će dijete izgovoriti riječ kada to od njega zahtijevate. Kada samo kažemo “recite ovu riječ”, to je van konteksta, lišeno značenja – djeca najbolje uče riječi kada su značajna za njih – kažu logopedi.

Umjesto toga, stručnjaci ohrabruju roditelje da koriste riječi koje žele da njihovo dijete čuje više puta i u pravom kontekstu: „podigni svoju slatku malu ruku”, “dodirni svoje lice” i slično.

Još jedan važan savjet stručnjaka za koji kaže da će pomoći da jezik djeteta „eksplodira“ jeste da prestanete da govorite bebinim govorom.

– Postoji razlika između govora usmjerenog na djecu, a to je onaj pjevački glas sa dosta dizanja i pada u intonaciji, i bebinog govora koji je namjerna pogrešna artikulacija zvukova da bi zvučalo kao da ste dijete.

Najbolja pomoć

Stručnjaci ističu, da ako dijete govori pogrešno izgovorenu riječ kao što je „va-va” za vodu, trebalo bi da odgovorite koristeći tačnu riječ, a ne njihovu verziju.

Takođe, ističu da, kada deca po prvi put pravilno izgovore riječ, roditelji treba ne samo da ih pohvale, već i da prošire razgovor.

– Kada dete kaže “kamion”, vi kažite: “Da, kamion! Plavi kamion. To je veliki plavi kamion. Zbogom, kamion”.

Pomozite svom djetetu na najbolji mogući način.

Prethodna priča

BITNE STAVKE U VASPITANJU Naučite dijete da se ne boji neuspjeha

Naredna priča

PITANJE SVIH PITANJA Kako uspješno nagovoriti djecu da pospreme svoju sobu?

Najnovije iz BEBE

-->