fbpx
//

SAVJET ZA RODITELJE Kako zaštititi dijete od bullyinga?

Bullying je moguće spriječiti ako znamo kako

Kako bi pomogli svom djetetu ako ga drugo dijete zlostavlja moramo znati kako se pravilno postaviti i što napraviti.

Bullying postaje sve veći problem današnjeg društva, no dobra vijest je da ga možemo spriječiti ako znamo kako.

Što je bullying?

Bullying je neželjeno agresivno ponašanje vršnjaka koji koriste fizičko nasilje, informaciju o zlostavljanom djetetu ili svoju popularnost u društvu kako bi kontrolirali ili naštetili tom djetetu. To može biti nešto poput nazivanja pogrdnim imenima, širenja glasina ili pak fizičkog nasilja.

Zašto djeca to rade?

Uglavnom zato što im daje osjećaj nadmoći nad drugima. To je jedan od najmoćnijih osjećaja na svijetu – osjećaj moći i snage. Ako u svojim dnevnim aktivnostima dijete nema mogućnosti osjećati se tako, onda traži alternativne načine kako bi osjetilo moć. U dobi odrastanja kada se djeca osjećaju nemoćno, to može na njih djelovati poput droge.

Ako je dijete povrijeđeno, bullying mu može pomoći da se na kratko osjeća malo bolje. Ako je netko bio nasilan prema njemu, ozlijedio ga, prijetio mu i osramotio ga – dijete će iste te osjećaje pokazivati drugima u vidu bullyinga. Nažalost, to uvijek radi na štetu drugog, nedužnog djeteta.

Mogu li zaštititi svoje dijete od bullyinga?

Ne postoji način kojim možete u potpunosti zaštititi svoje dijete od bullyinga. Uvijek su i u svim vremenima postojala djeca koja zlostavljaju druge jer i sami pate iznutra. Prije ili kasnije, vaše dijete će sresti takvu osobu u svom životu.

Isto tako, kako vaše dijete odrasta, u određenom trenutku će iskoristiti moć koju ima na krivi način i možda tako naštetiti drugom djetetu. To je način na koji se djeca prirodno razvijaju i on je u redu sve dok djeca imaju osjećaj za druge i svjesni su posljedica svojih djela.

Vaš zadatak je naučiti svoje dijete kako se zaštititi od vršnjačkog nasilja, kako potražiti pomoć kada mu je potrebna.

Počinje još u vrtiću

Bullying počinje već u vrtiću i nastavlja se kroz cijelo razdoblje školovanja. Ovisno o pojedinim istraživanjima, između 40 i 80 posto djece u srednjim školama priznalo je da su ponekad bili nasilni prema drugoj djeci. U vrijeme društvenih mreža i veće izloženosti djece istima, bullying može biti vrlo opasan, do te mjere da djeca upadaju u depresiju ili počine samoubojstvo kao posljedicu nasilja nad njima.

Dobra vijest je da postoji način kako možete zaštititi svoje dijete od nasilja nad njim i kako mu možete pomoći da on sam ne postane nasilan prema drugoj djeci.

Od malih nogu radite na suosjećanju i razumijevanju

Najbolji način na koji možete zaštititi svoje dijete od nasilja i pomoći mu da sam ne postane nasilan je taj da ga odgajate u okruženju punom ljubavi i razumijevanja, umjesto u obitelji gdje se nasilje i prijetnje koriste kako bi kontrolirali djecu.

U takvim obiteljima dijete jako dobro poznaje obje strane, bilo svoju koja je predmet nasilja ili onu roditelja koji prijeti i zlostavlja. Kako odrasta, dijete se može poistovjetiti s bilo kojim od tih oblika ponašanja.

Ako udarate svoje dijete ono će naučiti da je fizičko nasilje rješenje za emocionalne probleme. Ako koristite prijetnje i nadmoć u odgoju vaše dijete naučiti će da je u redu prijetiti drugima ili pak da je prihvatljivo ako drugi prijete njemu.

Takav način odgoja ne samo da može biti koban za djecu, već uopće nije učinkovit. Umjesto toga pokušajte koristiti pozitivnu disciplinu.

Budite povezani sa svojom djecom

Djeca koja su usamljena imaju mnogo veće šanse postati žrtve nasilja.

Roditeljstvo je 90% povezanost s djetetom i izgradnja bliskog odnosa između vas, a samo 10% usmjeravanje djeteta.

Ako ne komuniciramo sa svojom djecom i ne radimo na izgradnji bliskog odnosa koji se temelji na povjerenju i poštovanju, naše usmjeravanje neće imati nikakvog utjecaja.

Radite na povezanosti i razvoju komunikacije sa svojim djetetom u svakom trenutku.

Pokažite djetetu što znači stabilan odnos prema drugima

Djeca uče na primjeru koji im svakodnevno pokazujemo. Ako se redovno izvlačite iz potencijalno neugodnih situacija samo kako se ne bi nekom zamjerili, a kasnije se žalite na to – vrijeme je da to prestanete raditi. Pronađite metodu kako se na stabilan i čvrst način postaviti prema drugim ljudima dok u isto vrijeme pokazujemo poštovanje prema njima.

Vaše dijete vidjeti će vaš primjer i iz njega će razviti svoj stav i način ponašanja, bilo poput vas ako se slaže s vama, ili suprotno tome ako smatra da ste u krivu.

Naučite dijete da se zna zauzeti za sebe

Dijete mora znati kako se zauzeti za sebe, a da u isto vrijeme ne ozlijedi druge ljude. Pokušajte koristiti ovakve izraze u svakodnevnom životu:

  • “Sada sam ja na redu.”
  • “Ej, dosta je bilo!”
  • “Nemoj me dirati.”
  • “Nije u redu ozlijediti druge ljude.”
  • “Ne želim da me tako zoveš. Zovi me mojim imenom!”

Naučite dijete osnovnim društvenim vještinama

Nasilna djeca traže žrtve u onoj djeci koja pokazuju znakove slabosti. Ako vaše dijete ima problema u odnosu s drugom djecom i to mu predstavlja problem, pokušajte mu biti podrška u učenju.

Kada ste sami kod kuće, vježbajte određene situacije koje se mogu dogoditi u društvu kako bi pomogli djetetu postaviti se na pravi način. Pokažite djetetu kako da se predstavi nepoznatom djetetu s kojim se želi igrati u parku ili kako da pozove prijatelja na rođendan.

Djeca koja se osjećaju dobro u većim grupama obično najprije sagledaju situaciju i prouče kako se uklopiti pa tek onda pristupe drugoj djeci. U takvim grupama djeca ostaju iako ih netko iz grupe zadirkuje, jer imaju potrebu da ih drugi prihvaćaju i vole.

Ako vaše dijete ima problema u društvu, budite mu podrška i pažljivo ga slušajte kako bi mu mogli biti od pomoći. Pomozite mu da razvije vlastiti osjećaj za ono što je u takvom ponašanju dopustivo, a što nije.

Naučite dijete kroz igru kako se postaviti kada ga netko zadirkuje

Istraživanja pokazuju kako bullying počinje verbalnim nasiljem. Reakcija žrtve na taj “test” napadaču daje povratnu informaciju da li je prihvatljivo nastaviti sa nasilnim ponašanjem ili to žrtva neće dopustiti.

Ako napadač takvim ponašanjem dobije reakciju kakvoj se nada, sigurno će nastaviti sa nasilnim ponašanjem, ne samo verbalno već i fizički.

Objasnite ovo svom djetetu kako bi znalo prepoznati rane znakove bullyinga i postaviti se na pravi način kako bi se zaštitilo. Pokušajte igru uloga u kojoj će vaše dijete naučiti kako se postaviti u takvoj situaciji.

Objasnite djetetu da napadač u takvoj situaciji traži njegovu reakciju i ukoliko je ne dobije izgubit će interes za nastavak provokacije. Dijete mora znati da iako ne može kontrolirati što je napadač napraviti – uvijek ima potpunu kontrolu nad svojim osjećajima i postupcima.

Dijete mora znati da je u takvim situacijama najvažnija njegova reakcija koja će ili potaknuti da situacija eskalira u neugodnu ili će ju učiniti potpuno bezazlenom. Iako je to vrlo zahtjevno ponekad je najbolje jednostavno se udaljiti iz takve rasprave.

Naučite dijete da broji u sebi do deset kako se smirilo i kontroliralo svoje disanje. Napadaču se može obratiti tek kada zna što će reći gledajući ga ravno u oči. Može reći nešto poput:

  • “Mislim da ću ignorirati to što si sada rekao.”
  • “Imam trenutno pametnijeg posla, moram ići.”
  • “Ne, hvala!”

Nakon toga potrebno je udaljiti se od napadača, smireno i staloženo.

Naučite dijete da se ne srami

Pokažite djetetu da nema srama u tome da se udalji od problematične situacije, da je u redu ako ga napadač zastrašuje i zbog toga se osjeća loše i da je apsolutno prihvatljivo potražiti pomoć odrasle osobe ako mu je potrebna.

Napad može vrlo brzo eskalirati u veliki problem, a vaše dijete mora znati da je važnije spasiti život i zdravlje nego svoj ponos.

Naučite dijete kako zaštititi druge

Dr. Michele Borba, stručnjakinja za bullying, kaže da djeca koja se nađu u blizini problematične situacije imaju 50% šanse istu prekinuti u manje od 10 sekundi, ukoliko se postave na pravi način. Neki od načina su:

  • Biti podrška žrtvi i udaljiti ju od napadača – Fizički stati kraj žrtve i zaštititi je te se zajedno s njom udaljiti od napadača i potražiti pomoć odrasle osobe ako je potrebno. Dijete može reći: “Tražio sam te posvuda.”, “Učiteljica me poslala po tebe.” ili “Izgledaš mi uzrujano…”
  • Potražiti pomoć – Nasilnici vole publiku. Način za pomoć je pozvati drugu djecu da stanu na vašu stranu, te se suprostaviti nasilniku: “Ponašaš se nasilno i ružno!” i reći drugima: “Idemo odavde.”

Vaše dijete mora znati procijeniti kada je potrebno potražiti pomoć odrasle osobe (učitelja, prolaznika) ili pozvati policiju.

Ponekad je dobro izbjeći napadača

Napadači uglavnom koriste situacije kada odrasle osobe nisu u blizini. Ako je vaše dijete žrtva ponekad je dobro pokušati izbjeći problematična mjesta poput dalekih hodnika ili pustih školskih dvorana.

Izabrati dobro mjesto za provesti školski odmor može biti vrlo korisna vještina. Primjer takvog mjesta je tamo gdje ima više ljudi, gdje su učitelji u blizini i slično.

Uključite se kada je potrebno

Nemojte se bojati stati na stranu svog djeteta kada je to potrebno. Vaš zadatak je zaštititi svoje dijete. Nemojte mu dati do znanja da je samo u ovome, već budite podrška. Kada je to potrebno nemojte se ustručavati nazvati školu ili otiči na razgovor s ravnateljem. Ako škola nije susretljiva, nemojte se bojati napraviti sljedeći korak.

Nikada nemojte misliti da ako nema fizičkog nasilja, to ne može biti veliki problem. Ponekad je riječ moćnija od udarca i može ostaviti mnogo teže posljedice. 

Strategije za djecu

Ovo je 6 najučinkovitijih strategija kako se djeca mogu odbraniti, navodi dr. Borba.

Pravilno se postaviti

Naučite dijete da se zna čvrsto postaviti prema napadaču, koristeći čvrst stav i siguran glas. Dijete treba naglasiti loše ponašanje i tražiti napadača da prestane: “Prestani mi se izrugivati, to je ružno!” ili “To je zadirkivanje, prestani s tim!”

Postaviti pitanje

Dijete bi trebalo napadaču postaviti pitanje koje nije protunapad: “Zašto si ti rekao?” ili “Zašto mi kažeš da sam debel i tako me vrijeđaš?”

Ja želim!

Stručnjaci za komunikaciju savjetuju korištenje ovog izraza: “Želim da me ostaviš na miru!” ili “Želim da me presraneš zadirkivati!”

Složiti se s napadačem

Pomozite djetetu osmisliti odgovor kako se složiti s napadačem. Kada napadač kaže: “Glup si!”, odgovor može biti: “Da, ali to mi jako dobro ide!” ili na: “Ej, četverooki!” odgovor može biti: “Imaš pravo, ne vidim baš dobro pa nosim naočale.”

Ignoriranje

Nasilnici vole kada njihovo ponašanje izazove reakciju žrtve. Zato pomozite djetetu da nauči kako ignorirati nasilno ponašanje. Djeca sama preporučuju nešto od ovoga:

  • Pravite se da napadač nije tu.
  • Jednostavno se udaljite bez da ga primjećujete.
  • Pogledajte u drugom smjeru i nasmijte se.
  • Izgledajte potpuno nezainteresirano.

Ismijavanje

Odgovor na svaku provokaciju, ali ne protunapad može biti vrlo dobra metoda obrane. Cilj ovoga je pokazati napadaču da njegove provokacije nemaju nikakvog utjecaja. Pa tako odgovor na: “Ti si glup!” može biti: “Stvarno? Nisam znao!”, “Nemoj mi reći?”, “Hvala što si mi to rekao!”, “I, što želiš s time postići?”

Prethodna priča

VAŽNO PITANJE Šta ako dijete mrzi ići u školu?

Naredna priča

NOVA STUDIJA Pušenje u trudnoći utiče i na razvoj adolescenata

Najnovije iz Obrazovanje

-->