fbpx
//

VAŽNO PITANJE Šta ako dijete mrzi ići u školu?

Mnogo važniji od same edukacije je upravo društveni aspekt škole i način na koji on utječe na dijete. Da li vaše dijete ide u školu s veseljem ili sa strahom?

Naša su se djeca vratila u školu.

Vrijeme je to novih briga.

Tek što smo kupili sve knjige i bilježnice, obnovili garderobu i povećali minus na svim računima i karticama javlja se još jedan problem koji nismo očekivali – naše dijete “mrzi školu”.

Kako se postaviti u situaciji kada dijete ne želi ići u školu i kako mu pomoći?

Škola je mjesto gdje vaše dijete postavlja akademske temelje za svoj život koji su sve važniji u današnje vrijeme. Osim toga u školi razvija i mnoge društveno korisne vještine poput vještina pregovaranja, riješavanja problema, organizacije i odnosa s drugim ljudima.

Kada vaše dijete konstantno ponavlja da “mrzi školu” to može prerasti u mnogo veći problem ako se ne postavimo na pravi način.

Sagledajte društveni aspekt škole

Mnogo važniji od same edukacije je upravo društveni aspekt škole i način na koji on utječe na dijete. Da li vaše dijete ide u školu s veseljem ili sa strahom?

Ponekad druga djeca mogu biti nemilosrdna i mogu povrijediti osjećaje vašeg djeteta. U takvoj situaciji naš zadatak kao roditelja je prepoznati to kod svog djeteta i razgovarati s njim. Pokušajte razgovarati s djetetom i analizirati svaku od problematičnih situacija. Imajte razumijevanja za probleme koje dijete ima i nemojte ih shvaćati olako.

Da bi se vaše dijete osjećalo loše drugo dijete ne mora prema njemu biti nasilno.

U takvim situacijama od velike pomoći može biti razgovor. Analizirajte takve situacije i savjetujte dijete kako se postaviti.

Ako je drugo dijete nasilno prema vašem djetetu to svakako treba prijaviti učiteljima. Objasnite djetetu da ne smije tolerirati nasilje i da svako nasilje prijavi učiteljima. Ako je vaše dijete uvjereno da se može samo nositi s nasiljem, pustite ga. Pokušajte procijeniti ima li potrebe da se vi uključite ili se dijete može nositi s time.

Ako procijenite da se morate uključiti, kontaktirajte školu i provjerite situaciju.

Stavite se na mjesto svog djeteta kako bi ga mogli bolje razumjeti. Sjetite se neugodnih situacija iz svog djetinjstva i trenutaka kada ste s grčem u želucu išli u školu svako jutro.

Ne možemo svoje dijete zaštititi od svake neugodne situacije ili ružne riječi, ali ukoliko održavamo komunikaciju i slušamo svoje dijete bez osuđivanja, možemo mu biti potrebna podrška i pomoći mu kada je to potrebno.

Društveni aspekt škole je vrlo važan i može utjecati na učenje i cjelokupni razvoj vašeg djeteta. Budite podrška svom djetetu i shvatite koliko je ovo važno.

Prethodna priča

LIJEPE VIJESTI Sin Amre i Edina Džeke slavi 6. rođendan

Naredna priča

SAVJET ZA RODITELJE Kako zaštititi dijete od bullyinga?

Najnovije iz Obrazovanje

-->