fbpx
////

NAJDUHOVITIJA CRNOGORKA POKRENULA LAVINU INTIMNOM OBJAVOM A kad budete birali na čijoj ste strani – sjetite se samo jedne stvari

Neke žene imaju mlijeko, neke žene nemaju mlijeko. Neke žene doje djecu, neke žene ne doje djecu.

Gde su nestale ženska solidarnost i empatija?

Teško je tome i ući u trag, budući da svaka “ženska” tema automatski podijeli žene svet na dvije struje, dva pola i dva dijela.

Čak i tema oko koje zaista ne bi trebalo da bude spora – može da posvađa dva oka u ženskoj glavi.

Jedna od takvih tema je dojenje – oko kog su se žene posvađale baš ovog mjeseca, kad se u svijetu obilježava Svjetska nedjelja dojenja.

I na radnom mjestu

Naime, svaka prva sedmica u avgustu je Svetska nedelja dojenja – globalna inicijativa koja radi na podizanju svijesti javnosti o značaju dojenja za zdravlje majke i bebe, o prednostima dojenja i važnosti obezbeđivanja podrške majkama koje doje.

Ove godine fokus je bio na dojenju i radu – uz zalaganje na suštinska prava na materinstvo – porodiljsko odsustvo u trajanju od najmanje 18 nedelja, idealno više od šest meseci i mogućnost dojenja na radnom mjestu nakon tog perioda.

To je pravo na materinstvo i dojenje dok majka to želi jer danas više od milijardu zaposlenih žena u svijetu nema osnovna prava na materinstvo.

Dakle, stvar je jasna.

Najzdravija hrana na svijetu je majčino mlijeko. Svaka majka mlijekom hrani dijete „dok majka to želi“, a ne „dok majka to mora“.

Neke žene imaju mlijeko, neke žene nemaju mlijeko. Neke žene doje djecu, neke žene ne doje djecu.

I jedne i druge su majke. Nije žena više majka zato što doji dijete, niti je žena manje majka zato što iz nekog razloga ne doji svoje čedo.

Žučne rasprave

Čudni su zato žučna rasprava i napadi i na one koje dojenje promovišu, baš kao i na one koje od dojenja odustaju – iz razloga koje uopšte nikome ne treba da obrazlažu.

Tako je post duhovite Nataša Kovačević – u kojem ova Crnogorka na Instagram profilu njezvanova promovira dojenje i iznosi podatak koliko malo procentualno žena doji djecu u Crnoj Gori – postao poprište žestoke rasprave i pokazao nekoliko stvari, a jedna od njih je da ova sredina nije spremna na majku koja na klupi u parku doji dijete – jer joj se vide gole grudi.

„Bila je neka svjetska nedelja dojenja pa nisam stigla, jer uvijek imam pune ruke posla, iako je svaka nedjelja svjetska nedjelja dojenja. Ne postoji veći sudar ljubavi i njene poente nego svemoć mog tijela da proizvede mogućnost za preživljavanje mom životu koji je u meni porastao. Onamo đe je tuđe dobro veče od sebstva, počinje majka. Samo 13% žena u Crnoj Gori doji svoju djecu. Majčino mlijeko ima specifične nizove proteina koje nijedna nauka do dana današnjeg nije potpuno iskopirala. Zato je formula – formula. A majčino mlijeko – majčino mlijeko. Bez osude i bez nametanja izbora, ako ne želiš ili ne možeš da dojiš, to te ne čini manje majkom od one koja doji ALI ono što je suštinski važno i što želim da poentiram: PROBAJ! Molim te, probaj! Samo probaj. Majčino mlijeko je nezamjenjjivo! – napisala je.

Prethodna priča

Marija Omaljev uz simpatičnu poruku objavila da je ponovo trudna: "Zaboravili smo vam reći"

Naredna priča

OVO SIGURNO NISTE ZNALI Roditelji provedu u prosjeku 139 sati godišnje pripremajući djecu za školu

Najnovije iz BEBE

-->