fbpx

UNICEF BiH: U kriznim situacijama dojenje spašava život djeteta

Tema dojenja kao najoptimalnijeg i najzdravijeg načina ishrane svakog djeteta ponovo se vraća u fokus, poručeno sa Stručnog skupa o dojenju u Neumu.


Značaj dojenja postaje još veći u kriznim situacijama i okolnostima gdje nema higijenski adekvatnih uslova i gdje nema nikakvih drugih izvora hrane, a dojenje je uvijek higijenski ispravno. U takvim situacijama dojenje zaista spašava život djeteta”, kazala je doc.dr. Emina Hadžimuratović, IBCLC savjetnica za dojenje i laktaciju na Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu, u svom izlaganju na Stručnom skupu o unaprjeđenju dojenja održanom u Neumu.

Krizne situacije, bez obzira da li su izazvane elementarnim nepogodama ili političkim krizama, utiču negativno na zdravlje populacije, posebno zdravlje djece mlađe od godinu dana, koja se po klasifikaciji smatraju dojenčadima. Da bismo uspjeli s dojenjem u kriznim situacijama, za to se moramo pripremati u vrijeme kada je situacija stabilna, tako da je cijeli ovaj projekat bio usmjeren i na to”, dodala je doc.dr. Hadžimuratović, posebno se osvrnuvši na značaj Centara za podršku dojenju koji su kroz Projekat formirani u Kaknju, Kalesiji, Gradačcu, Bihaću i Sanskom Mostu:

Centri su formirani sa misijom da pruže podršku porodicama i majkama u periodu tranzicije od trudnoće prema ranom roditeljstvu. Kroz ovaj projekat je obavljen i proces edukacije osoblja koje radi u centrima za dojenje, i naravno da je ta edukacija zasnovana na dokazima i današnjoj zdravstvenoj praksi. Najvažnije je da su ti centri integrirani dio postojećeg zdravstvenog sistema i formirani pri domovima zdravlja i mislim da će zbog toga biti jako uspješni”.

O istorijatu, uspjesima i aktuelnim inicijativama vezanim za program promocije dojenja u FBiH, te razvoju programa za zaštitu, promociju i potporu dojenju na skupu je govorila dr. Aida Filipović Hadžiomeragić iz ZZJZ FBiH koja je prisutne upoznala i sa globalnom Inicijativom “Bolnice prijatelji beba” koja ima za cilj da pomogne praktičnu implementaciju aktivnosti za zaštitu, promociju i podršku dojenju u bolnicama i porodilištima, o Programu dojenja u Federaciji BiH, kao i o politici za unaprjeđenje ishrane djece u Federaciji BiH, a govorila je i o aktuelnom Strateškom planu za unaprjeđenje ranog rasta i razvoja djece u FBiH 2020.-2025.

Aldina Bukva Mahmutović iz Odjela za zdravstvo UNICEF-a BiH na Skupu je istaknula kako se UNICEF vrlo aktivno i duboko bavi ranim rastom i razvojem, kao i ishranom:

Kako bi dojenje do šestog mjeseca bilo ostvareno za svu djecu UNICEF BiH djeluje i kroz uspostavu koncepta porodilišta Prijatelji beba, obuku stručnjaka, školu roditeljstva, podršku javnim kampanjama, te izradu blagovremenih smjernica, kao što je na primjer Ishrana dojenčadi i male djece u kontekstu COVID-19”.

Skup o unaprjeđenju dojenja održan je u okviru konferencije “Za zdravlje svakog djeteta – Značaj javnog zdravlja u kriznim situacijama” održanog u Neumu od 10.-15. oktobra u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo FBiH uz podršku UNICEF-a BiH i Švicarske agencije za razvoj i suradnju (SDC).

(unicef.org, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Interijer: Zavirite u porodični dom Ilde Humić

Naredna priča

Dejana Reiser o prijevremeno rođenoj kćerki za Kidsinfo: Svaki gram koji je Viktoria dobila za nas je bio veliki uspjeh

Najnovije iz Dojenje

-->