fbpx
//

OVO SIGURNO NISTE ZNALI Roditelji provedu u prosjeku 139 sati godišnje pripremajući djecu za školu

Petina roditelja mora ujutro tražiti školske predmete koji nedostaju, a 29 posto kaže da mora nagovarati djecu da operu zube

Čak 139 sati prosječno godišnje roditelji provedu pokušavajući pripremiti svoju djecu za školu, pokazalo je istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji.

Istraživanje provedeno na 1300 roditelja djece u dobi od 6 do 16 godina. A pokazalo je da njih 75 posto brine jutarnja rutina uoči povratka u školu, a 26 posto priznaje da zbog borbe koju vode s djecom ona kasne u školu.

Više od trećine roditelja (32 posto) smatra da je najteže natjerati djecu da pojedu doručak, dok se 27 posto bori da ih natjera da obuku školske uniforme.

Bitka oko ustajanja

Petina roditelja (19 posto) mora ujutro tražiti školske predmete koji nedostaju, a 29 posto kaže da mora nagovarati djecu da operu zube.

Čak 36 posto roditelja bitku vodi oko ustajanja i pokušava natjerati djecu da na vrijeme ustanu iz kreveta.

Na tipičan školski dan roditeljima je ujutro potrebno 43 minute da probude dijete, pripreme ga i izađu iz kuće.

Stručnjaci savjetuju da se za povratak u školu pripremite na vrijeme i krenete s uvođenjem rutine ranijeg odlaska u krevet dvije do tri sedmice prije početka nove školske godine.

Prebacite odgovornost na dijete

No, evo i nekih pitanja koje nas muče, naročito kad dijete više nije malo. Zašto bi buđenje dece bila obaveza roditelja? Ko će ih buditi kada jednog dana odu na studije? Ili šta da rade mame i tate koji imaju troje školske dece?

Zato je bolje da na vrijeme prebacite odgovornost na dijete. Možete da mu kupite budilnik i naučite ga kako na njemu da uključi alarm. A da ne govorimo da svi na mobitelima imaju budilnik.

Spremanje za školu

Ako dijete i pored alarma ne ustane na vreme, a vi nekim slučajem ne morate rano na posao ili radite drugu smjenu, stručnjaci savjetuju da ga pustite da zakasni i da mu bez svađe saopćite da mu nećete opravdati čas. 

Zajednički raspored aktivnosti

Samo ćete reći učiteljici da se jednostavno uspavao, pa će sljedeći put dobro razmisliti. Na taj način djetetu šaljete poruku da mora samo da odgovara za svoje postupke i da snosi posljedice. Drugi put mu se neće isplatiti da se uspava ako zna da mu mama neće opravdati čas.

– Ukoliko i mama i tata rade prije podne i imaju fiksno radno vreme, ne preostaje vam ništa drugo nego da ga sami probudite. Smireno i bez nerviranja recite djetetu da ćete ga sutra buditi pola sata ranije pošto mu treba više vremena da se razbudi i spremi. Ali to znači da će i uveče morati da ide u krevet ranije – ističu stručnjaci.

Oni savjetuju da se zajednički s djetetom napravi raspored aktivnosti i stavite ga na vidno mjesto u dječijoj sobi.

Lični primjer

Ako želite da se dijete ponaša odgovornije i da se bolje organizuje, savjet je da uvedete pravila koja će važiti za cijelu porodicu. Tako na primer, i vi i dijete pre spavanja spremite torbe za školu i posao i ostavite ih u predsoblju.

– Najvažnije je da roditelji djetetu daju lični primjer. Ako ste i sami neorganizovani i zaboravni, onda ne možete ni od djeteta očekivati da se ponaša drugačije. U tom slučaju, sva vaša priča je uzaludna jer na djecu mnogo više utiče ono što radite nego ono što govorite – otkrivaju stručnjaci.

Oni dodaju da pred djecu treba postavljati očekivanja pozivajući se na pripadnost porodici.

Ako je samo jedno dijete izuzetak, a svi ostali članovi porodice su uvek spremni na vrijeme i nikad ne kasne, onda ga ohrabrite i recite mu da i ono može da bude vrijedno i odgovorno.

Imajte u vidu da djeca ispunjavaju očekivanja koja im vi postavljate jer čeznu za vašim prihvatanjem i odobravanjem. Njima je i te kako stalo da mame i tate budu zadovoljne njihovim postupcima.

Prethodna priča

NAJDUHOVITIJA CRNOGORKA POKRENULA LAVINU INTIMNOM OBJAVOM A kad budete birali na čijoj ste strani – sjetite se samo jedne stvari

Naredna priča

STRUČNJACI U ŠOKU U novom TikTok izazovu roditelji razbijaju jaja djeci na glavi

Najnovije iz Obrazovanje

-->