fbpx
//

BLIŽI SE Vratite rutinu pred povratak u školu

Ljeto je (pre)brzo prošlo. Vraćamo se obavezama. A to znači mijenjanje navika i vraćanje na stare kolosjeke. Zato su potrebne i pripreme i dobra, stara rutina

Eto, i to se događa. Bliži se vrijeme povratka u školu. A s njim i stres i tjeskoba. Za djecu i roditelje.

No, dobra je vijest da malo planiranja može olakšati pripremu, tvrdi terapeutkinja Gayane Aramyan.

Njeni će savjeti svakako dobro doći jer tokom ljeta i djeca i roditelji su prekršili mnoga pravila. Više se gledala TV, više su se igrale igrice, više je bilo slatkiša, vrijeme spavanja pomjerano je od 5 minuta do nekoliko sati…

Zato su potrebne promjene, pripreme i povratak u rutinu.

Počnite mijenjati jutarnju rutinu

Ako dijete naglo počnete tjerati da ide ranije u krevet ili da smanji gledanje TV-a, možete ga zbuniti i učiniti da se osjeća kao da ga kažnjavate.

– Djetetu morate unaprijed objasniti promjene. Počnite s promjenama barem sedmicu, dvije prije početka škole. Krenite ranije buditi dijete, birajte odjeću za novi dan večer prije, nagradite dijete kad izvrši sve zadatke – savjetuje Aramyan za CNBC.

Ako vaše dijete kreće u 1. razred, možete nabaviti knjigu koja će na zabavan način opisati što može očekivati od nove rutine.

Obuzdajte djetetovu (i vlastitu) tjeskobu uzrokovanu odvajanjem

Prema Stanford Medicineu, gotovo sva djeca stara između 18 mjeseci i tri godine imaju određenu razinu tjeskobe uzrokovanu odvajanjem. Većina djece to preraste, ali oko 3 posto njih je doživljava i kroz osnovnu školu, kažu podaci Dječje bolnice u Philadelphiji. 

– To je normalan dio djetetovog razvoja. Kad odvezete dijete u školu, recite mu da ćete doći po njega. Čak i ako se to čini očiglednim, važno je to izreći svaki dan – napominje Aramyan te savjetuje da ne projicirate svoju tjeskobu na dijete.

Ako vi plačete, i dijete će plakati – staro je pravilo.

Ulijevajte djetetu povjerenje, čak i kada zabrlja

Pritisak zbog uspjeha u školi može biti stresan za djecu. Zato Aramyan apelira na roditelje da pokušaju ulijevati djetetu povjerenje, čak i kada griješi.

– Razgovarajte s djetetom o tome što ga muči, s čime se bori. Pitajte ga kako mu možete pomoći. Samopouzdanje je korisnije nego čiste petice – tvrdi terapeutkinja.

Nacionalna udruga za obrazovanje SAD-a u članku iz 2017. godine navela je da je veća vjerojatnost da će učenici brže usvajati gradivo, učiti s razumijevanjem, tražiti pomoć i govoriti pred razredom kada imaju samopouzdanja.

Prethodna priča

VELIKA BRITANIJA Dadilji kraljevske djece zabranjeno je izgovoriti jednu riječ

Naredna priča

VODIČ KROZ SVE FAZE DJEČJEG STRAHA OD ODVAJANJA

Najnovije iz Obrazovanje

-->