fbpx
//

O TATAMA JE RIJEČ: Vi možete sve!

Zaposleni roditelji danas su pravilo, a ne iznimka. Prošla su vremena kada je jedan zaposleni roditelj morao prehranjivati cijelu porodicu, a danas, na sreću, i tate i mame vode klince u vrtić ili školu pa odlaze na posao

Došla su nova vremena kada jača očinska uloga u porodici, pa neki sretici imaju mogućnosti i uzeti roditeljski dopust te koristiti slobodne dane za brigu o mališanima.

Nova porodična dinamika donosi nove izazove u zajednicama, pa se tako mijenjaju i neke uvriježene uloge.

Kao što smo spomenuli, sve više tata uzima roditeljski dopust. To su oni očevi koji sa smiješkom guraju kolica parkom u 10 ujutro. To je tata na zadatku!

Novi izazovi

Vremena se mijenjaju, kao i uloge koje su zauzimali naši očevi i majke ili bake i djedovi. Mame odlaze na posao, grade karijeru, a sve tijekom trudnoće i prvih godina svoje djece.

Tate dobivaju jednako važnu ulogu u kući kao „pomoć“ mami.

I nepravedno kažemo „pomoć“ jer sve više tata danas kuha, odlazi na pijacu i briše prašinu. Rade sve ono što je do prije 20-ak godina bilo nezamislivo odnosno o čemu se pričalo premalo i pretiho.

Nove uloge

U današnje vrijeme tate imaju jednaku ulogou kao i mame. To je uloga brižnih roditelja, punih ljubavi, ali i odgovornosti.

Današnje tate odlaze na posao i u kupovinu, biraju nove tenisice, ali i mijenjaju ulje u autu.

Razvoze djecu po aktivnostima, ali se i s mamom šetaju po naselju.

Nova dinamika porodičnih odnosa odnosa znači i da moramo pomoći očevima u snalaženju u novim aktivnostima. To pak znači da pred vama stoji mali vodič za modernog tatu. Uživajte!

Tata kao i mama, mama kao i tata! Tata na zadatku!

Vi ste očevi, vi možete sve! Iako trudnoća i rani roditeljski dani pripadaju mami (porod, dojenje…), sve ostalo se dijeli na pola. Pola tati, pola mami.

Pod roditeljskom se brigom podrazumijeva komunikacija o djetetovu odgoju, podjeli obveza, svakodnevici, ali i o vama – supružnicima. Stoga nemojte misliti da vi ne možete nešto samo zato što ste tata – vi možete sve. Kao i mama!

Jednakost

Onako kako želite da se drugi odnose prema vama, odnosite se i vi prema njima. I prema djeci i prema supruzi. Dakle, pravednost i jednakost temelj su svake, pa i vaše veze, ali i brige za djecu i njihov odgoj.

Roditeljski dopust

Ako imate mogućnost, uzmite roditeljski dopust i provedite ga neko vrijeme 1 na 1 sa svojim klincima. Pomozite mami da se jednostavnije i opuštenije vrati na posao.

Ako nemate mogućnosti za to, štedite slobodne dane pa prilagodbu na vrtić ili prve školske dane provedite s klincima.

Improvizacija

Improvizacija je majka mudrosti u roditeljstvu. Sve se može ako se potrudite smisliti rješenje, a to je i dosta pametan put učenja. Dakle, nemojte odmah sjedati na telefon u potrazi za odgovorom – ili na internetu ili kod mame. Smislite sami svoje rješenje i za drugi put bit ćete spremni!

Učenje i igra

Svakom od nas bolje leži nešto drugo, pa tako nekomu idu historija i matematika, a drugi pak više uživa u igranju uloga s klincima.

Nađite ono što vama odgovara i postanite najbolji u tome sa svojim malenim.

Ako vam ne leži, primjerice, igranje uloga s vašom princezom, ne očajavajte, nađite nešto što vam oboma odgovara. Možda baš i vama i vašoj djevojčici leži slaganje puzzli i proučavanje mrava.

Povećajte očekivanja

Suprotno nekim uvriježenim mišljenjima, tate su roditelji a ne dadilje (eng. babysitter). Vi ste tim mališanima roditelj, a ne čuvalica ili što god vam „neki drugi“ nametali.

Vi znate ko je njihov pedijatar i koja im je namirnica prva uvedena u dohranu, znate što vole, a što ne vole. I to je odgovorno roditeljstvo!

Ne brojite!

Normalno je da neko neke stvari radi više, a neke manje, zato ne brojite koliko ste puta vi stavili klince spavati, a koliko mama.

Umjesto toga, fokusirajte se na veću sliku, a razgovor o mogućoj promjeni prebacite na budućnost, a ne sadašnjost. Dakle, ako ćete i dalje svaku noć stavljati mališana na spavanje, moguće je da će to biti problem mami kada vi poneku noć ne budete kod kuće.

Djeca su prioritet!

Najbolja pomoć je dogovor i stavljanje djece na prvo mjesto. To znači da nećete postavljati situaciju na način da danas ne možete na košarku jer mama mora u kupovinu, nego ćete situaciju postaviti tako da ne možete na košarku jer morate ići na sladoled i u park.

Ne žurite se

Roditeljstvo nije sprint nego štafeta. Nemojte se žuriti u neke odluke ako druge osobe, a govorimo i o mami i o klincima, nisu spremne preuzeti štafetu. To se ponajviše odnosi na svakodnevicu i žurbu na posao, u vrtić, u školu, natrag doma, pa u park, pa na spavanje. Povremeno je dobro i zakasniti, uostalom… pa, svi kasne!

Zahvalnost

Dakle, svi smo mi zahvalni na svojim mamama i tatama, na svojoj djeci, na lijepom životu i na zdravlju. No, nitko vam ne duguje zahvalnost na tome što ispunjavate svoje roditeljske dužnosti. To se od vas očekuje. No, lijepo je čuti zahvalu, pa ju podjednako dajte kao što je i primate.

Zajedništvo

Vi i vaša porodica protiv svijeta.

Upamtite to, snaga pojedinca leži u zajednici koja ga okružuje, a to je vaša obitelj. Kada naiđete na problem, nemojte se pitati „što ću sada učiniti“ nego „što ćemo sada učiniti“. Tata na zadatku!

Prethodna priča

DEPILACIJA U TRUDNOĆI Šta (ne)smijemo?

Naredna priča

PORODIČNI ŠOPING: Dječji “teror” pretvorite u lekciju o novcu

Najnovije iz Pozitivno roditeljstvo

-->