fbpx
/

OVO MOŽDA NISTE ZNALI: KAKO PREPOZNATI DISKALKULIJU

Za disleksiju kao poremećaj koji izaziva teškoće u čitanju većina nas zna. No jeste li čuli za diskalkuliju?

Diskalkulija je poremećaj učenja matematike koji uzrokuje teže usvajanje matematičkih procesa i rješavanja matematičkih zadataka.

Procjena je da oko pet posto djece pati od tog poremećaja. Važno je pri tom naglasiti da takva djeca, iako u svladavanju matematičkih operacija kasne godinu do dvije za vršnjacima, imaju prosječnu ili čak nadprosječnu inteligenciju.

Problemi s matematičkim zadacima mogu biti laki, umjereni i teški, odnosno može se raditi o diskalkuliji kada dijete napreduje, ali sporije, ili pak akalkuliji, kada je riječ o potpunoj nesposobnosti usvajanja tih zadataka. No ona je puno rjeđa i najčešće se javlja u odrasloj dobi uslijed moždane lezije ili bolesti središnjeg živčanog sustava.

Kako prepoznati diskalkuliju

Djeca pogođena ovim poremećajem pri rješavanju matematičkih zadataka rade neuobičajene i specifične pogreške – teško usvajaju pojam broja i količine, slijeda, računanja, ne snalaze se na brojevnoj crti, nizovima… Kasnije su ti problemi izraženiji kada gradivo obuhvati osnovne operacije, množenje i dijeljenje, opisne zadatke… Takva djeca na primjer često korite prste kod brojanja, zamjenjuju brojeve koji zvuče slično (12 i 21), zamjenjuju redoslijed brojeva, ne razumiju osnovne računske operacije, teško razumiju opisne zadatke, ne razumiju geometrijske oblike i njihov međuodnos, teško procjenjuju količinu…

Tu se uglavnom radi o razvojnoj diskalkuliji, kada se teškoće javljaju pri prvom susretu s takvim zadacima i pojmom količine. Ona može biti jedini djetetov problem, a može doći i u kombinaciji s disleksijom ili disgrafijom.

Smatra se da diskalkulija može biti nasljedna ili prouzročena poremećajem neuroloških procesa. Ispravnu dijagnozu može postaviti logoped, uz pomoć nalaza psihologa.

Diskalkulija može imati nekoliko oblika te dijete može patiti od samo jednog ili pak nekoliko oblika u isto vrijeme:
> verbalna – poremećaj razumijevanja i primjene matematičkog jezika
> praktognostička – poremećaj sposobnosti manipuliranja naslikanim objektima
> leksička – poremećaj sposobnosti čitanja matematičkih simbola
> ideognostička – poremećaj sposobnosti razumijevanja matematičkih pojmova i računanja u sebi
> grafička – poremećaj sposobnosti pisanja matematičkih simbola
> operacijska – poremećaj sposobnosti izvođenja računskih operacija

Može li se liječiti i izliječiti?

Stručnjaci smatraju da se ovaj poremećaj ne može u potpunosti riješiti, ali se adekvatnom terapijom može poboljšati stanje. Zato je važno već prije polaska u školu dijagnosticirati problem i početi s terapijom koja traje oko dvije godine. Logoped na temelju spoznaje od kojeg oblika diskalkulije dijete pati, terapijom tretira narušene sposobnosti i otklanja teškoće.

Prethodna priča

SVI SE RODIMO S RAVNIM STOPALIMA

Naredna priča

TREND: POZNATE LIČNOSTI DAJU DJECI IMENA PO SVJETSKIM GRADOVIMA

Najnovije iz Obrazovanje

-->