fbpx
/

SVI SE RODIMO S RAVNIM STOPALIMA

Sva djeca se rađaju, barem se tako čini, s ravnim stopalima. Ne uzdigne li se svod stopala do djetetove šeste godine života, može se govoriti o ravnom stopalu kao problemu koji treba ispraviti

Građa stopala izrazito je kompleksna, ali sa svrhom. Svodovi stopala se sastoje od kostiju i zglobova gdje ligamenti pasivno podupiru konstrukciju, a mišići čine njihovu aktivnu potporu.

Iako se mnogi roditelji pomalo zabrinu kad se prvi put malo bolje zagledaju u stopala svog novorođenog djeteta, nema razloga za zabrinutost – sva se djeca rađaju, barem se tako čini, s ravnim stopalima.

Ravnim ih čine mekani masni jastučići ispod kojih se skriva još uvijek nerazvijena struktura kostiju, vezivnih tkiva i mišića. Razvoj čitavog sistema stopala, a posebno uzdizanje svoda događat će se vrlo intenzivno sljedećih godina, i to od trenutka kad dijete prohoda i počne opterećivati stopala pa sve do školske dobi.

Ne uzdigne li se svod stopala do 5. ili 6. godine, tada ćemo moći govoriti o ravnom stopalu kao problemu koji bi trebalo pokušati ispraviti konkretnim vježbicama ili ortopedskim ulošcima.

Važnost održavanja svodova je izrazito velika. Pravilno zaobljeni svodovi pomažu u pravilnom rastu i razvoju djeteta. Česte posljedice spuštenih svodova stopala, odnosno slabije apsorpcije udaraca u stopalu uzrokuju razne deformacije i bolne sindrome kao što su ravna stopala, metatarzalgija, petni trn, itd.

Ortopedski ulošci

Ortopedski ulošci su ortopedska pomagala koja se primjenjuju kod bolesnog, ozlijeđenog i deformiranog stopala u svrhu poboljšanja funkcije, ili prevencije daljnje deformacije.

Neizostavni su dio prevencije i terapije ravnih stopala čija je zadaća podupiranje svodova stopala, omogućavaju kretanje, poboljšavaju kinematiku hoda, te štite stopalo kod većih opterećenja.

Ulošci se uvijek izrađuju individualno, trebaju biti postojanog oblika, s mogućnošću dorade tijekom adaptacije na njihovo korištenje.

Vježbice i cipelice

Iskustvo ortopeda, kao i novija istraživanja, sve više potvrđuju kako se problem s ravnim stopalima najčešće neće uspjeti riješiti samo ulošcima. Najbolji lijek za probleme s ravnim stopalima jesu redovne vježbice i aktivnost mišića stopala, kao što su hodanje po pijesku i sličnim mekim podlogama.

Treba ih često primjenjivati kako bi se poticala cirkulacija, jačanje mišića, održavali svodovi stopala, poticao statički i dinamički balans. Brigu o fizičkoj aktivnosti djeteta, poticanje na igru te sportove povoljne za razvoj stopala (gimnastika, ritmika, ples) trebali bi poticati roditelji.

Za zdravlje stopala važno je pripaziti i na obuću koja može usmjeriti razvoj stopala. Prvi susret s cipelicama i šlapicama može se dogoditi tek kad dijete prohoda.

No, i tada nastojte da dijete što više hoda boso, po sigurnom neravnom terenu, te tako jača stopala. Puzanje, ustajanje i prvo koračanje olakšajte mu tako da mu odjenete čarapice ili štramplice s gumenim pojačanjima na tabanima.

Za cipelice je važno da su odgovarajućeg broja, da nigdje ne pritišću stopalo, da su od prirodnih materijala i savitljiva đona kako bi se stopalo u njima moglo slobodno pokretati.

Kako jačati muskulaturu dječijih stopala?

Potičite da dijete bosonogo što češće hoda po prirodnim, sigurnim, neravnim podlogama (travnjak, šljunak, zemlja…)
potičite dijete na sportske aktivnosti spriječite razvoj pretilosti neka dijete vježba hvatanje sitnih predmeta raznog oblika nožnim prstićima jedna od korisnih vježbi je hod na prstima, na petama, po vanjskoj strani stopala.

Zaključak

Nekontrolirana i nekritična primjena uložaka po školama i vrtićima, štetna je i problematična s etičkog i zdravstvenog aspekta. Prerano uvođenje uložaka u dječju cipelicu (prije šeste godine) može negativno uticati na potencijalno dobar razvoj stopala.

Prerano korigiranje spuštenog svoda može pogoršati stanje jer se umjetnom potporom izvana sputava zdrav razvoj mišića, vezivnih tkiva i kostiju stopala. Naime, uzdizanje svoda prirodan je proces koji se događa kroz opterećivanje niza mišića ne samo stopala nego i noge, a sve počinje čim dijete prohoda.

Kod određenog postotka mališana vezivna su tkiva, odnosno čitav sistem kostiju stopala prirodno elastičniji te time i pokretljiviji.

Takva stopala vrlo lako popuštaju i gube pravilnu formu, no imaju i velik potencijal da se s vremenom sama pravilno razviju kroz zdravo opterećivanje (intenzivno igranje, vježbanje, bosonogo hodanje po prirodnim, sigurnim, neravnim podlogama, ciljane vježbice za stopala).

Djeca su individualna bića – baš kao i njihova stopala!

Prethodna priča

KEGELOVE VJEŽBE - PET MINUTA DO ZDRAVLJA

Naredna priča

OVO MOŽDA NISTE ZNALI: KAKO PREPOZNATI DISKALKULIJU

Najnovije iz BEBE

-->