fbpx
/////

MJESEC PO MJESEC Prekrasne ideje za fotografiranje bebe

Naročito je ovo korisna priča za novopečene roditelje. Ali i za one koji imaju malo veće bebe.

I Vi ne ispuštate mobitel ili fotoaparat? Mislite kako možete makar u slici zaustaviti vrijeme. Pa zato neumorno slikate, hvatate bolje uglove, tražite izraze na licu svoje bebice. Jer one su nepredvidive. Na sreću.

No, radost igranja s njima, mogućnosti hvatanja njihove spontanosti i individualnosti, zato i jesu izvor kreativnosti.

No, vi bi još nešto. Pa evo i savjeta. Kelly Weech, fotografkinja vjenčanja i portretistica iz Cheltenhama opisuje nekoliko scena prikladnih za dijete od rođenja do 2 godine.

Ovo razdoblje karakterizira kontinuirani razvoj bebe. Nudi nekoliko zapleta koji će vam najpotpunije pomoći da pokažete individualnost malog heroja u različitim razdobljima njegova razvoja.

Slatki snovi i početak života

U prva dva tjedna nakon rođenja beba puno spava. Ovo je savršen trenutak da se na fotografijama prenese atmosfera čistoće, početak novog života.

Fotografiranje novorođenčadi može biti zastrašujuće, pogotovo ako nemate svoju djecu. Zapleti koje Anne Geddes implementira u svoje fotografije postali su vrlo popularni. Ali ne preporučujemo da ih ponovno stvarate bez odgovarajuće pripreme.

Međutim, ne oponašajući nikoga, svugdje možete pronaći prilike i stvoriti neprocjenjive fotografije.

U dobi od četiri sedmice

Ovo je sljedeći ključni datum u životu novorođenčeta. U ovoj dobi beba je već jača i aktivnija. Međutim, ne zaboravite da bebina glava i dalje mora biti poduprta.

Iskoristite priliku za izradu grupnih portreta cijele obitelji. Ruke roditelja igrat će ulogu “jastuka” na kojem beba može udobno sjediti. Tako ćete biti sigurni da će dijete uz podršku brižnih ruku roditelja ostati što opuštenije.

“Ovu sam fotografiju snimio s jednim od svojih omiljenih objektiva, 24-105 mm. Volim što mogu pristupiti detaljima već savršeno sastavljene parcele”, objasnio je otac.

Tri mjeseca

Strpljenje je snaga dječjeg fotografa. Pripremite radnju i provedite vrijeme čekajući spontane trenutke, poput trljanja nosa o roditeljsku ruku koja vas podržava ili zijevanja.

“Trenuci poput ovih oživljavaju priče i čine ih jedinstvenima za svako dijete.”

Četiri mjeseca

Kada beba napuni četiri mjeseca, imate posljednju priliku da snimite bebu kako spava na ruci roditelja. Počevši od ove dobi, beba će postati aktivnija i manje tolerantna na takve statične priče. Osim toga, nakon 4 mjeseca beba je možda već preteška da bi je roditelj mogao udobno držati na ruci.

“Ova je priča vrlo popularna. Ipak, vodite računa o sigurnosti bebe. Neka ga roditelj drži na maloj udaljenosti od meke površine koja apsorbira udarce. Stavljam dijete na ruku jednog roditelja, tako da dlan podupire glavu, a drugom rukom vas molim da držite bebu iza njegovih leđa.

“Obratite pozornost na pozadinu. Trebao bi biti dovoljno dugačak da možete izgraditi željenu kompoziciju.

Pet mjeseci

U ovoj dobi beba može sjediti uz potporu. To vam omogućuje implementaciju niza novih priča i ideja.

“Snimio sam ovu fotografiju dok je beba sjedila na sofi s jastucima. Podupirali su dijete koje je sjedilo. Odlučio sam pretvoriti izvornu sliku u crno-bijelu fotografiju visokog tona. Sviđa mi se izraz lica i raširene oči.”

Detaljne fotografije

Ne zaboravite slikati stopala i ruke svoje bebe dok je još mala i neaktivna. Obično u dobi od šest mjeseci djeca počinju brzo rasti i dobivati ​​na težini.

“Fotografirala sam ruke i pete bebe dok je sjedio u majčinom krilu. Zatim sam “desaturirao” snimke kako bih istaknuo oblik i teksturu.”

Šest mjeseci

Sada većina beba samostalno sjedne i postaje društvenija s fotografom. Snimanje u ovoj dobi može biti vrlo uzbudljivo, jer priče sada stvarate zajedno. Sada je vaša interakcija dvosmjerna, za razliku od prethodno razmatranih zapleta, gdje ste sami pozicionirali i usmjeravali bebu.

“Ovu fotografiju sam snimila tokom ručka. Zvala sam bebu po imenu, a on je odmah reagirao na mene pogledom. Što sam i uhvatila.Sviđa mi se prirodnost ove fotografije. Pokazuje što se stvarno događa za vrijeme ručka. Koristišten je objektiv od 85 mm u kombinaciji s prirodnim svjetlom kako bih lagano potamnio pozadinu prema rubovima kadra. Dakle, usredotočiti pozornost gledatelja na emocije bebe”.

Vodite računa o detaljima

Dječja soba je odlično mjesto za fotografiranje. Obično ovdje možete pronaći skladno uređenu pozadinu za buduće fotografije.

“Obično, kada je beba “preko” šest mjeseci, može se prevrtati, ali se još ne može potpuno pomaknuti. Iz predostrožnosti sam zamolio majku djeteta da sjedne sa strane djeteta kako ne bi skliznuo. Neki roditelji ovo razdoblje u životu djeteta nazivaju ‘vrijeme za trbuščić’. Dijete većinu svoje aktivnosti provodi ležeći na trbuhu. Za najbolji kut za snimanje osmijeha vaše bebe, zamolite svoju mamu (ili nekoga jednako zabavnog) da sjedne iza vas.”

Osam mjeseci

Dijete postaje još aktivnije. Ali ipak mu je potreban popodnevni san. Ova okolnost pruža izvrsne mogućnosti za stvaranje slatkih portreta.

“Čak se i starija djeca umore, moraju odrijemati na snimanju. U dječjoj spavaćoj sobi nalazim rekvizite koje uključujem u sastav buduće slike. To stvara lijep obrat u priči. Čekala sam da majka stavi bebu u krevet. Vratio se nakon 5 minuta – beba je već čvrsto spavala. I slikao sam ovu sliku.”

Jedna godina

Takozvani cake smash masovni je trend u dječjoj fotografiji koji je rođen u Americi i preselio se u Ujedinjeno Kraljevstvo.

“Fotografirao sam u prostoru 2×2 metra s opranim podom. Bebu smo stavili ispred kolača i ponudili da prvo uzmemo malinu u ruke, a zatim potpuno uronimo ruke u kolač”.

“Kad je djevojčica shvatila da može jesti kolač kako želi, imao sam priliku snimiti niz nezaboravnih fotografija. Mama je stajala odmah iza mene, a beba je reagirala na mamine emocije i odobravanje.

Dvije godine

Djeca neće blisko komunicirati s vama ako se ponašate kao odrasli. Kao dječji fotograf trebali biste oživjeti način razmišljanja djeteta kako biste postali zanimljivi junaku i privukli ga na suradnju.

Spustite se na razinu djece i uživajte s njima. Jednostavno, igrajte se s njima i šalite se iz svega. Trčite, skačite, skačite, pravite grimase i igrajte se lovice.

“Ako ste dječji fotograf, izgradite odnos povjerenja sa svojim djetetom. Bar pola cijelog fotkanja neka se izrazi kako hoće. Tada će on htjeti učiniti ono što ti želiš.”

Ideje za foto snimanje za djecu mlađu od godinu dana uhvatit će prve sretne trenutke u životu beba. Serijske snimke mogu se snimati u redovitim intervalima kako bi se vidjelo kako beba raste i razvija se.

Izvorne ideje za fotografiranje beba kod kuće

U prvoj godini bebinog života roditelji slave svaki mjesec, bilježeći sve promjene koje su se dogodile: koliko je dijete naraslo, kako se njegov izgled promijenio, koje su se nove emocije pojavile itd.

Fotografiranje novorođenčadi bit će zanimljivo ako unaprijed pripremite rekvizite i kreativno pristupite snimanju.

Zanimljive teme i slike koje se mogu koristiti za izradu fotografija beba po mjesecima:

  • slikajte se u majici na kojoj je brojevima vidljivo koliko beba ima mjeseci
  • gađajte dijete balonima (njihov broj treba odgovarati dobi bebe)
  • slikajte se u istom kostimu ili s istom igračkom kako biste pokazali koliko je dijete naraslo
  • koristite papirnate kapice za snimanje. Na njima trebate napisati koliko beba ima mjeseci

Ideje za fotografiranje novorođenih dječaka

Za snimanje bebe kod kuće koristite odijelo “za odrasle”. Može se sašiti ili iznajmiti za igru ​​s raznim slikama na fotografiji:

  • kuharice
  • ribar (lovi ribu igračku štapom za pecanje)
  • berač gljiva (skuplja gljive u košaru)
  • mornar
  • sanjar na oblacima (samo pokrijte pod plavom krpom i napravite oblake od vate)
  • glazbenik (kao instrumenti se mogu koristiti bubanj, violina, harmonika itd.)
  • gnome

Ideje za fotografiranje novorođenih djevojčica

Za set fotografija djevojaka možete smisliti originalne slike. Dobit ćete zanimljive fotografije ako snimite bebu:

  • poput balerine u lepršavoj suknji
  • cvjetovima ili laticama
  • u košari za voće (optimalno za bebe mlađe od 3 mjeseca)
  • s krilima leptira ili vile pričvršćenim na leđima
  • kao umjetnik (s bojama i kistom, štafelajem i paletom)

Za bebe od 2-4 mjeseca možete izraditi bilo koje tematske fotografije. Slika će biti nadopunjena vanjskim ukrasima, pozadinom i objektima koji se nalaze u blizini. Kada se pripremate za fotoset, imajte na umu da bebe u ovoj dobi spavaju gotovo cijelo vrijeme. Za djecu od 5, 6 mjeseci i stariju, više pažnje dati kostim. Fidgeti već znaju sjediti, a neki čak i puzati, tako da možete imati dug i raznolik fotoset bebe do godinu dana.

Obavezno napravite nekoliko slika kod kuće sa svojom obitelji. Vrijedno je privući ne samo mamu i tatu, već i drugu rodbinu. Na primjer, za fotografiranje možete igrati scenu u kojoj baka plete šešir za svoju unuku na obali, a djed lovi ribu s dječačićem. Ili možete koristiti ovu ideju: mama i tata nose košaru u kojoj spava dijete (novorođena djevojčica ili dječak).

U studiju će dječje fotografije ispasti kvalitetnije i spektakularnije nego kod kuće. Zato je bolje naručiti profesionalno fotografiranje. Bebe do godinu dana zahtijevaju pažnju i nepredvidljive su, pa bi jedan od članova obitelji uvijek trebao biti prisutan tijekom fotoseta.

Fotografiranje djece u prirodi

Na ulici se ne dobivaju ništa manje originalne fotografije nego kod kuće. Važno je razmisliti o odjeći u kojoj će se dijete osjećati toplo i udobno.

Ideje za fotografiranje bebe od 6 mjeseci:

  • obučen kao zec s mrkvom u vrtu
  • u košari s listovima kupusa (pogodno i za bebe i 2,3,4 i 5 mjeseci)
  • u odjeći Snježne djevojke, snjegovića ili Djeda Mraza (zimi)
  • s mjehurićima od sapunice
  • u vijencu od cvijeća ili lišća (proljeće, ljeto, jesen)

Teme foto snimanja na ulici su različite – na primjer, prekrasne fotografije mogu se snimiti na pozadini livada, travnjaka sa zelenom travom, cvjetnjaka. U prirodi, fotografiranje djeteta od 2, 3, 4, 5 mjeseci preporučuje se samo u toploj sezoni. Zimi je bolje slikati u studiju ili kod kuće. Tako će biti udobnije i bebi i njegovoj mami i tati. Dijete starije od 6 mjeseci može se izvesti vani za fotografiranje iu hladnoj sezoni.

Snimljene kućne i studijske fotografije bebe do godinu dana omogućit će vam da uhvatite svaki trenutak njegovog razvoja. Slike će uhvatiti pozitivne emocije svih članova obitelji. Izvorne teme i ideje za foto snimanje za djecu mlađu od godinu dana pomoći će vam da napravite kreativan foto album.

Rađanje djece pravo je čudo. Drhtavo uzbuđenje, iščekivanje rođenja bebe, prvi plač, osmijeh. To su nezaboravni trenuci u životu nove osobe, koje mnogi roditelji žele zadržati ne samo u sjećanju, već i na fotografiji. A najbolje je prvu foto sesiju u životu bebe povjeriti profesionalcu.

Sprema se za snimanje

Dakle, naručili ste foto sesiju za novorođenče. O čemu prvo treba razmisliti? Naravno, o dolasku na snimanje potpuno naoružani: ne zaboravite fotoaparat i sve stvari potrebne za fotografiranje.

Priprema za foto seansu za bebe vrlo je blizu po odgovornosti pripremi foto snimanja za vjenčanje.

Važno je uzeti u obzir brojne nijanse, ne zaboraviti ništa. Ponekad se čak i iskusni i popularni fotograf može zbuniti snimanjem novorođenčeta ako je prije toga imao malo kontakta s djecom. Čovječuljak još ne zna pozirati, izraziti različite emocije, koje bi fotograf želio vidjeti na slici. To je šarm i čistoća djece, ali ovo je problem fotografa. U svakom trenutku dijete može zaplakati, odbijajući uzeti barem jedan kadar. Stoga se morate opskrbiti strpljenjem i domišljatošću kako biste napravili uistinu lijepu i respektabilnu fotografiju koja će godinama oduševljavati bebine roditelje i rodbinu.

Popis potrebnih stvari za snimanje

  • Glavna i rezervna komora;
  • Nove memorijske kartice;
  • leće;
  • Zvečke i druge igračke (potrebne za privlačenje pažnje bebe);
  • Stalak za pozadinu i kopče;
  • Preporučljivo je sa sobom ponijeti grijač kako se beba ne bi smrznula ako snimate u studiju, a ne kod kuće;
  • Udobna stolica (poželjno je da može kontrolirati visinu);
  • Mjesto gdje možete staviti bebu (to može biti prekrasan jastuk, čahura, stolica s vrećom za sjedenje);
  • Dodatna odjeća u koju se možete presvući u slučaju iznenađenja djeteta;
  • Potreban dekor (ovisi o konceptu snimanja);
  • Pozadina za fotografiju;
  • Razni dodaci: pelene, vrpce, mašne itd.

Ne zaboravite dobro pojesti prije foto sessiona jer može trajati nepredvidivo dugo.

Sa sobom možete ponijeti i mali madrac ili dekicu koju tijekom snimanja možete podmetnuti ispod koljena, da vam bude udobno i da vam noge ne trnu. Pažljivo odaberite odjeću za ovaj događaj: trebala bi biti lagana i udobna, ne ograničavajući kretanje. Imajte na umu da ćete morati raditi s vrlo malom bebom, tako da je vrlo teško pogoditi koliko će trajati snimanje. Možda će beba cijelo vrijeme spavati, a vi ćete u kratkom vremenu moći snimiti sve dobre snimke. Ali također se može dogoditi da provedete nekoliko sati tražeći uspješne snimke. Stoga, budite spremni na sve i pažljivo se okupite za foto session.

Vaš je također vrlo važan pozitivan stav.

Za roditelje je u pravilu prva foto sesija njihovog djeteta vrlo uzbudljiva, izazivajući puno osjećaja i tjeskobe. I trebao bi biti nasmijan, smiren. To će osjetiti ne samo roditelji, već i samo dijete. Više optimizma, sve će sigurno uspjeti!

Prethodna priča

MODERNI BONTON: Kako reći drugima da ne stavljaju slike tvog djeteta online?

Naredna priča

Smiju li se trudnice kupati u bazenu i u moru?

Najnovije iz BEBE

-->