fbpx
//

Smiju li se trudnice kupati u bazenu i u moru?

Trudnice bi trebale pripaziti i na to da more ne bude prehladno kako ne bi doživjele temperaturni šok. Osim toga, treba pripaziti i na udobnu obuću kako se trudnica ne bi slučajno poskliznula na mokroj podlozi

Iako se plivanje preporučuje kao idealna aktivnost za trudnice, često se postavlja pitanje oko potencijalnih opasnosti koje prijete iz morske ili bazenske vode.

Smiju li se trudnice kupati u moru i bazenu, kako se nositi s ljetnim vrućinama, kakvo ponašanje trudnica na moru treba izbjegavati, postoje li ikakve stvarne prepreke za kupanje u moru u trećem tromjesečju trudnoće, samo su neka od pitanja o kojima raspravljaju buduće mame. 

Neki kažu da se trudnice ne bi smjele kupati u moru, a drugi opet savjetuju plivanje kao najbolja aktivnost za trudnice. 

Postoje li pravila kojih se prilikom kupanja trudnice trebaju držati, primjerice temperatura mora, koliko dugo se smije ostati u moru/vodi, koliko vremena prije termina je kupanje i plivanje dopušteno i slično?

Smiju li se trudnice kupati u moru?

Plivanje u čistom moru je dozvoljeno ako je nalaz i status trudnoće uredan, odnosno nema dijagnoze prijetećeg pobačaja ili prijevremenog poroda. To je zdrava i korisna aktivnost koja se preporučuje neovisno o tome koliko je trudnoće. Trudnice bi trebale pripaziti i na to da more ne bude prehladno kako ne bi doživjele temperaturni šok. Osim toga, treba pripaziti i na udobnu obuću kako se trudnica ne bi slučajno poskliznula na mokroj podlozi.

“Ukoliko se radi o urednom tijeku trudnoće, znači da trudnica nema povišeni tlak, neregulirani dijabetes, nereguliranu hormonsku funkciju štitne žlijezde, bubrežne bolesti i/ili bolesti srca, ako se ne sumnja na nisko sijelo posteljice ili mogućnost prijevremenog poroda ili bilo koje ugroženosti ploda kao što je primjerice zastoj rasta ploda, trudnice mogu putovati. No, svakako put do destinacije kao i samo ponašanje na destinaciji buduća majka treba prilagoditi sebi i svojim tjelesnim mogućnostima, stalno osluškujući svoje tijelo. Putovanje bilo kojim prometnim vozilom zahtjeva odmor svakih 1,5 do 2 sata uz lagano rastezanje, šetnju i okrijepu”, preporučuju ginekolozi.

Samo ako je čisto

Što se tiče bazena, dileme su prisutne zbog čistoće vode i osobne higijene drugih ljudi.

Kupanje u bazenu, koji koristi velik broj ljudi, općenito se ne preporučuje ženama jer su vrlo česte genitalne upale nakon korištenja.

Idealni su bazeni u kojima je voda besprijekorno čista i ne koristi ih mnogo ljudi.  Dakle, iako je umjerena tjelesna aktivnost u vodi dobra za trudnicu, kupanje u bazenima ne biste smjeli prakticirati pretjerano često. 

Kupanje u moru znatno je prihvatljivije od kupanja u bazenima i toplicama.

Zbog temperaturnih razlika preporučljivo je izbjegavati turske kupelji, mokre i suhe saune. Iz higijenskih razloga preporučuje se izbjegavanje jakuzzija”, savjetuju ginekolozi. 

Buduće mame bi svakako trebale obratiti pažnju na redovito mijenjanje kupaćih kostima s ciljem prevencije upale mokraćnog mjehura koja je znatno češća tijekom trudnoće.  

Ako se ipak odlučite okupati u bazenu, držite se sljedećih pravila: nemojte dugo ostajati u bazenskoj vodi, nakon kupanja otuširajte se i promijenite kupaći kostim odmah po izlasku iz bazena.

Izbjegavajte pretjerano izlaganje suncu

Vrućina i izlaganje suncu neće štetiti bebi nego trudnici. 

Štetnost UV zraka, mogućnost opeklina i dehidracije razlog su potrebe boravka u hladu od 10-16 sati.  

Općenito se preporučuje izbjegavati pretjerano izlaganje suncu koje može uzrokovati opekline, sunčanicu uz zimicu i tresavicu te dehidraciju uz pad razine elektrolita koji mogu izrazito ugroziti majku, ali i trudnoću. 

Prethodna priča

MJESEC PO MJESEC Prekrasne ideje za fotografiranje bebe

Naredna priča

POČEO RASPUST Kako da djetetu na bude dosadno?

Najnovije iz Put do trudnoće

-->