fbpx
/

ŠEST ZNAKOVA: Jeste li dobar roditelj?

Svaki roditelj barem se jednom u životu zapitao: jesam li dobra mama ili tata? Svi dobri roditelji dijele neke zajedničke karakteristike. Sigurni smo da ćete se pronaći među njima.

1. Pošteni ste

Život može biti strašno nepravedan. Upravo zato želimo da nam roditelji budu sigurna luka u cijelom tom haosu, neko ko će se prema nama ponašati s poštovanjem koje zaslužujemo.

Kada govorimo o poštenim roditeljima, ne mislimo (samo) na pojedince koji se jednako ophode prema svoj djeci.

Pošteno roditeljstvo uključuje fleksibilnost u odgoju, davanje šanse djetetu da napravi grešku i nauči iz nje.

Pošteni roditelji ne projiciraju svoje želje na djecu. Naprotiv, slušaju njihove želje, potrebe i izazove te donose odluke koje su u njihovu najboljem interesu.

2. Odgovorni ste

Djeca uče iz onoga što vide i čuju, a najviše poštuju osobe koje se ponašaju u skladu s onim što govori.

Odgovorni roditelji to znaju i spremni su uložiti dodatan napor da budu uzor pozitivnog ponašanja. Ako cijenite iskrenost, bezuvjetnu ljubav i snažnu radnu etiku, te karakteristike jasno pokažite svojim ponašanjem.

3. Dosljedni ste

Dobri roditelji znaju postaviti granice prihvaćenog ponašanja za svoju djecu, ali su i dosljedni u provođenju svojih pravila. Nema kod njih “jedan dan ovako, a drugi dan onako”. S dosljednim roditeljima nema dvojbi – djeca tačno znaju kakvo se ponašanje očekuje od njih u određenim situacijama i zbog toga se osjećaju sigurno i zbrinuto.

4. Znate oprostiti

Opraštanje nije lako, ali je neophodno u životu, kako prema prijateljima i partnerima tako i prema djeci. Kada oprostite djetetu, pokazujete mu da je i dalje vrijedno vaše ljubavi iako vas je povrijedilo svojim postupkom. Ne samo da je za odraslu osobu nezdravo da zadržava ljutnju u sebi već i za vaše dijete.

Istraživanja su pokazala da su djeca koja su odgojena da se lako oslobode ljutnje sposobnija prebroditi teške situacije u zrelijoj dobi, imaju bolji fokus i kontrolu nagona.

5. Niste perfekcionisti

Najbolji roditelji znaju da nisu savršeni. Znaju da ne moraju biti mudri niti samopouzdani 24 sata dnevno svakog dana u sedmici. Umjesto toga ulažu svu svoju ljubav, vrijeme i mogućnosti u to da vole svoje dijete i da ga podržavaju u njegovu životu. Najbolji roditelji nisu perfekcionisti jer su svjesni da perfekcionizam stvara začarani krug stresa i tjeskobe.

6. Znate reći “Izvini”

I baš zato što znate da niste savršeni, greške vam se događaju i za njih ste se spremni izviniti.

Prethodna priča

Kako mudro i objektivno izabrati vrtić?

Naredna priča

URA, POČINJE RASPUST: Pametno isplanirajte slobodne dane svog djeteta

Najnovije iz Pozitivno roditeljstvo

-->