fbpx
////

URA, POČINJE RASPUST: Pametno isplanirajte slobodne dane svog djeteta

Bilo da je riječ o fizičkom ili psihičkom odmoru, ne smijemo prepustiti djeci da odlučuju kako će ga provesti. Djeca nemaju osjećaj za mjeru kada nešto rade, pa tako nikad dosta igre na lici, gledanja televizora, igranja na telefonu ili play stationu

I vi s nestrpljenjem čekate kraj školskih obaveza.

Drugo polugodište uvijek se čini predugo, trka za ocjenama, stalni pritisak – vrijeme je za odmor.

I raspust u pravom smislu.

Možete misliti kako ga s nestrpljenjem dočekuju naša djeca. Nema ranog ustajanja, nema testova, učenja, pisanja zadaća. Šta ostaje? Puno slobodnog vremena, odmora do nove školske godine.

Raspustu se raduju i učitelji i nastavnici. No, uvijek sa zebnjom očekuju septembar, jer nakon skoro tri mjeseca odmora, učenicima treba vratiti radne navike, tempo učenja, školske obaveze.

U tome im možemo pomoći i mi roditelji. Pametnim planiranjem raspusta, da damo djeci prostora za zasluženi odmor, ali također i po neku obavezu.

Važna je mjera

Bilo da je riječ o fizičkom ili psihičkom odmoru, ne smijemo prepustiti djeci da odlučuju kako će ga provesti. Djeca nemaju osjećaj za mjeru kada nešto rade, pa tako nikad dosta igre na lici, gledanja televizora, igranja na telefonu ili play stationu.

Igra je obavezna, ali ne samo na ulici ili igralištu, gdje se sve svodi uglavnom na fizičke aktivnosti. Bilo da igraju košarku, samo se ganjaju, trče, igraju nogomet, dosta se znoje, zadišu, umore. Tako se usljed većih tjelesnih aktivnosti pluća šire zbog veće potrebe za unošenjem kiseonika u organizam, a sve zbog bržeg tempa disanja i otkucaja srca. Zbog ovih reakcija, zato se ne preporučuje da djeca intenzivno udišu prašinu, izduvne gasove, zagađen zrak.

Šta je rješenje? Pa čisti zrak. Odlazak na planinu, kod rodbine na selo ili prigradsko naselje, na neko izletište. Što dalje od gradske vreve i automobila.

Socijalizacija je važna, ali…

U parku, na igralištu djeca se često druže i sa vršnjacima od kojih ponekad može preuzeti i loše navike. Psovke na primjer ili u starijim razredima opasnost da zapali cigaretu, popije gutljaj vina iz tetrapaka ili se počne agresivno ponašati.

Ne morate glumiti policajca, ne smijete izolirati djete, Razgovor je najbolje rjeenje. Ukažite djetetu što tu nije ispravno, zaštitite ga od loših utjecaja vršnjaka, nenametljivo utječite na to s kim se druže.

Bitno je da tom prilikom ne spominjete njegovog druga i ne kritikujete ga, jer je dijete u tom trenutku subjektivno i sigurno će početi da ga brani, a vama će prebacivati to da se previše miješate u njegov život.

Djeca bez osmišljenog slobodnog vremena znaju da provode sate na ulici, dječijem igralištu, pa tako iz dosade upadaju u razne nevolje. Da bismo dijete zaokupili korisnim i lijepim aktivnostima, generalno, i mimo raspusta, možemo djetetu predložiti da se upiše u neki sportski klub, u izviđače, u muzičku školu, kulturno-umjetničko društvo, neku od sekcija u školi…

Tako je manja vjerovatnoća da će dijete biti pod negativnim utjecajem vršnjaka, a što je najbitnije, tamo će usvojiti nova znanja i vještine koje će da krase njegovu ličnost, čak i kada odraste i prestane tim da se bavi.

Čitanje je cool

Raspust nije vrijeme kada dijete treba forsirati da čita školsku lektiru. Uostalom, današnja djeca sve manje čitaju. A kad im dozvolite da biraju kako će provesti slobodno vrijeme u toku raspusta radije će sjediti ispred računara ili pred telefonskim ekranom.

Zato roditelji, pokušavajući da kod djece formiraju naviku čitanja, upućuju ih na čitanje školske lektire. Međutim, to je uglavnom kontraproduktivno, jer ta literatura nije njihov lični izbor.

Umjesto toga, podržite čitanje uopšte. Dozvolite im da čitaju ono što je njihov izbor i, ma koliko bilo daleko od škole, to će ih više privoljeti čitanju nego lektira.

Prethodna priča

ŠEST ZNAKOVA: Jeste li dobar roditelj?

Naredna priča

STIŽE RODA Kako da divne novosti kažete starijem djetetu?

Najnovije iz Društvene mreže

-->