fbpx
//

Kako mudro i objektivno izabrati vrtić?

Da biste odabrali pravi vrtić bit će vam potrebno i vrijeme i strpljenje i energija

Odluka da svoje dijete upišete u vrtić i brigu o njemu prepustite drugome je veliki korak.

Zbunjeni ste i rastrzani savjetima i sugestijama koji dolaze sa svih strana. Skoro da niste više ni sigurni u ono što vam je na početku bilo jasno, a to je da je baš sada pravo vrijeme za polazak u obdanište.

Da biste odabrali pravi vrtić bit će vam potrebno i vrijeme i strpljenje i energija. U zavisnosti od toga da li živite u manjem ili većem mestu broj opcija će vam sigurno biti ograničen, ali u svakom slučaju izbor postoji.

Kako biste lakše odlučili koji je to pravi vrtić za vaše dijete razmislite o prioritetima. Pa počnite od osnovnih uslova koje bi vrtić trebao da zadovoljava, kao što su recimo lokacija i radno vrijeme, pa polako sužavajte izbor prolazeći kroz naredne stavke. Na kraju će se izbor sam nametnuti.

Lokacija vrtića

Vjerovatno najvažnija stavka koju ćete morati da riješite odmah na početku, jeste lokacija vrtića. Postoje dvije mogućnosti. Prva je da vrtić bude blizu vaše kuće, a druga je da se nalazi blizu vašeg posla.

Različiti ljudi imaju različite prioritete i potrebe, pa će nekima biti zgodnije da im je obdanište blizu posla kako bi lakše i brže uzeli svoje dijete poslije radnog vremena, dok će drugima više odgovarati vrtić blizu kuće. Ovi drugi često imaju veće porodice sa više dece, pa će zbog organizacije radije odobrati obdanište blizu svog doma.

Sljedeća stvar o kojoj ćete razmišljati kada je lokacija u pitanju, jeste pristup vrtiću. Ako dijete ujutru autom odvozite u vrtić nije na odmet provjeriti da li možete da se parkirate dok ostavljate ili uzimate dijete. Pogledajte dobro i kakvim se putevima dolazi do vrtića, da li su to sporedni, nesređeni putevi ili pak postoji mogućnost da upadnete u saobraćajnu gužvu i izgubite puno vremena.

Sve to može uticati na vašu odluku, zato se dobro informišite i uputite, pre nego što neki vrtić uđe u uži izbor.

Radno vrijeme

Radno vreme vrtića je veoma važno i takođe može biti faktor odluke. Ono mora biti usklađeno sa vašim radnim obavezama.

Danas se mnogi vrtići prilagođavaju savremenim tokovima i čestom prekovremenom ostajanju roditelja na poslu, ali još uvek ima i onih u kojima morate dijete uzeti najkasnije do 17h. Mnogim će roditeljima biti potrebno da svoju dijecu ostave u obdanište u ranijim jutarnjim satima, pa se raspitajte u koje vreme se obdanište otvara, jer pretpostavljamo da kašnjenje na posao nije opcija koja je dugoročno održiva.

Uslovi smještaja

Kada ste riješili prve dve stavke, sljedeća na redu riješava ono što je važnije za dijete, a to su uslovi u samom vrtiću.

Ono na šta bi trebalo da obratite pažnju su sljedeće stvari: osvijetljenost i veličina prostorija u kojima djeca borave, da li vrtić ima dvorište u kom bi djeca provodila jedan dio dana na svježem vazduhu i kako je ono uređeno, da li je po vašem mišljenju prostor vrtića siguran za decu, kakvo je grijanje tokom zime ili rashlađivanje tokom ljeta, kakvi su toaleti, higijenski uslovi, itd. Sve što je vama važno trebalo bi da provjerite i budete sigurni da uslovi odgovaraju vašim standardima.

Raspitajte se o ishrani u vrtiću, kakav je kvalitet i raspored obroka, da li je pouzdan dobavljač i postoji li podrška nutricioniste u izboru namirnica. 

Atmosfera i raspoloženje


Odvojte vreme da posjetite vrtiće koji su ušli u vaš uži izbor. Zakažite razgledanje ako za to postoji mogućnost i obratite pažnju na atmosferu koja vlada među zidovima. Atmosferu prave ljudi, vaspitači i ostali zaposleni u vrtiću. Ona je značajna jer postavlja uslove za fizički i mentalni razvoj djeteta. Dakle, važno je da li je atmosfera pozitivna i topla.

Ukoliko vam se čini da je atmosfera previše bučna, ili previše mirna, na obje krajnosti obratite pažnju. U prvom slučaju može da se desi da je premalo vaspitača te da zaposleni ne uspijevaju da uspostave pravila i disciplinu. Sa druge strane previše tiha atmosfera nije tipična za malu djecu, pa se raspitajte o načinima na koji vaspitači postižu mir i kontrolu. 

Maloj djeci je potrebna nježnost i toplina, pa je poželjno da vidite vaspitače koji su vedri i nasmijani i koji posvećuju odgovarajuću pažnju kada je dijete uznemireno ili uplakano. 

Sve bi ovo mogli biti parametri koji će u nekom trenutku uticati na vašu odluku o izboru vrtića.

Broj osoblja

Saznajte koliko vaspitača ili njegovatelja je zaposleno i koji broj djece je u grupi. Standardi variraju i mijenjaju se u odnosu na starost djece od toga da ide jedan vaspitač na 3 deteta, kada su bebe u pitanju, do predškolaca gdje je standard jedan vaspitač na 13 djece.

Za djecu preko 3 godine dobro bi bilo da na desetoro dece dolazi jedan vaspitač/vaspitačica, jer bi tako  mogli da postignu najbolji učinak i kada je pitanju posvećenost svakom djetetu, ali i sigurnost, edukacija i sveukupni rad.

Aktivnosti i edukacija

Svi vrtići imaju edukativne programe i metode rada koji se najčešće prezentuju roditeljima na prvom roditeljskom sastanku, na početku svake školske godine. Oni su prilagođeni uzrastu djece i prate njihove potrebe i postepeno sazrijevanje. Neki vrtići imaju mješovite grupe, pa je u njima edukacija drugačije organizovana od uzrasnih grupa.

Raspitajte se kakve edukativne i slobodne aktivnosti predviđaju vrtići koji su ušli u vaš uži izbor. Takođe se raspitajte na koji način se vrši adaptacija djeteta.

Vjerujte svojim instinktima

Vrtić može biti lijepo uređen i dobro opremljen, sa svim uslovima koji su vama važni, ali vi ipak osjećate da vam se nešto ne dopada. Možda je stvar u opštoj atmosferi, možda je to odnos vaspitača prema pojedinoj djeci, ili menadžmenta prema vaspitačima. Šta god da vam ne uliva povjerenje, možda vam se čini boljim da poslušate svoje instikte i nastavite potragu.

Ali ono što je sa instinktom nezgodno, bar kada su majke u pitanju, jeste što pretjerana “osjetljivost” na dijete i opterećenost namjerom da izaberete za njega samo najbolje, može da dovede do toga da na kraju ne budete sasvim zadovoljni ni jednim izborom.

No, ne zaboravite, djeca su prilagdoljiva. Čak i ako uslovi nisu po vama idealni, sve su šanse da će dijete pronaći pregršt drugara, sretnih momenata i naučiti puno stvari baš tamo gdje ste ga upisali. Tako da – trudite se da budete mudri i objektivni.

Prethodna priča

Kakve veze ima ljubav s ocjenama?

Naredna priča

ŠEST ZNAKOVA: Jeste li dobar roditelj?

Najnovije iz BEBE

-->