fbpx

7 SAVJETA KAKO BRINUTI O SVOJOJ KOŽI TOKOM TRUDNOĆE

Trudnoća je vrlo osjetljiv period za sve mame, bilo da je u pitanju prvo ili treće dijete. Tokom trudnoće, javljaju se brojne promjene, fizičke i emocionalne, koje zahtijevaju posebnu brigu i pažnju. Ako je vaša briga koža, nudimo vam nekoliko savjeta koji vam mogu biti od pomoći.

Koža žene trpi posljedice njenih svakodnevnih radnji i kretnji, koje su dodatno pojačane kada je žena u trudnoći, jer dolazi do promjena i oscilacija u hormonima, imunom i kardiovaskularnom sistemu.

Neka od stanja na koži, posebno licu, do kojih najčešće dolazi tokom trudnoće su: akne, suha i ispucala koža, hiperpigmentacija, melazma, proširene vene i strije. Ta su stanja posebno pojačana, pogotovo ako su postojala i prije trudnoće.

Za početak, potrebno je znati da je svaka od tih promjena prolazna i da nastaje, jer se tijelo pokušava naviknuti na svoje novo stanje. Te se promjene ne mogu nužno spriječiti, ali se mogu ublažiti.

Nekoliko jednostavnih rješenja koja možete primjeniti su:

  • Redovna hidratacija. Osam do dvanaest čaša vode je preporučljiva doza tekućine koja je potrebna organizmu tokom trudnoće.
  • Za akne i hiperpigmentaciju, glikolna i azelainska kiselina. Nije preporučljivo koristiti retinoid, salicilnu kiselinu, hidrokinon i formaldehid radi hemijskog sastava koji može imati negativne posljedice, ako ga tijelo absorbuje.
  • Zeleni čaj.
  • Vitamin E.
  • Kokosovo ulje.
  • Proizvodi za kožu koji sadrže pepdite i hijaluronsku kiselinu.
  • Krema za sunčanje na prirodnoj bazi.

Pored svih navedenih savjeta, najbolji savjet koji vam možemo dati jeste da prihvatite i volite svoje tijelo i kožu kroz svaku od promjena. Promjene će proći, a vaša ljubav prema sebi treba biti stalna.

https://cdn.cdnparenting.com/articles/2017/10/571085647-H-1024×700.jpg

Prethodna priča

Brazilska glumica rodila je s 56: "Mislila sam da prolazim kroz menopauzu

Naredna priča

KRVARENJE DESNI U TRUDNOĆI I KAKO SI POMOĆI?

Najnovije iz Vodič kroz trudnoću

-->