fbpx

KRVARENJE DESNI U TRUDNOĆI I KAKO SI POMOĆI?

Tokom trudnoće, organizam žene prolazi kroz brojne promjene, pokušavajući da se navikne na novo stanje. A na zdravlje žene u trudnoći, fizičko i emocionalno, najviše utiču promjene u imunom sistemu i hormonima. Te promjene često vode i do problema desni i zuba.

Čak 60 do 75 posto trudnica dobije upalu zubnog mesa ili gingivitis. Gingivitis znači crveno i upaljeno zubno meso (gingiva) koje krvari prilikom pranja zuba ili zagriza tvrde hrane. Kod trudnica, gingivitis se obično pojavljuje od osmog mjeseca trudnoće i izaziva ga promjena u nivou estrogena i progesterona u krvi, ali i povišen nivo kiseline u pljuvački zbog čestih mučnina i povraćanja. Zubno meso postaje osjetljivo i podložno taloženju bakterija iz hrane i pljuvačke. Gingivitis zahtijeva intervenciju zubara, a ukoliko se odlazak zubaru odlaže, upala desni može uznapredovati u parodontitis.

Kod nekih trudnica se tokom drugog ili trećeg mjeseca trudnoće na zubnom mesu između prednjih gornjih zuba pojavi granuloma pyogenicum ili trudnički granulom. To je kvržica koja najčešće krvari tokom pranja zuba. Iako je relativno bezopasna i nije veća od 2 cm, može izazvati bolove. U tom slučaju se treba hirurški odstraniti.

Osim gingivitisa i trudničkog granuloma, trudnoću najčešće prati i zubni karijes. Zubni karijes nastaje zbog povećanog nivoa kiseline u pljuvački, nagomilavanja zubnog plaka i lošije higijene zuba i usne šupljine.

Problemi desni i zuba su posebno izraženi kod trudnica koje su prije trudnoće konzumirale alkohol, cigarete ili nisu vodile brigu o oralnom zdravlju.

Koliko god neke od ovih promjena u usnoj šupljini bile neizbježne tokom trudnoće, postoje načini kako ih ublažiti i pomoći sebi.

Odlazak zubaru se uvijek preporučuje u slučaju krvarenja desni. Zubar može uraditi profesionalno čišćenje zuba i odstranjivanje zubnog plaka, koje spriječava dalje širenje upale i parodontotis.

Održavati dobru higijenu je takođe važno kako bi se spriječilo širenje bakterija u usnoj šupljini. Preporučuje se korištenje meke do srednje tvrde četkice za zube i paste koja sadrži fluorid, kao i zubnog konca.

Kako bi se spriječila osjetljivost zubnog mesa, preporučljivo je jesti voće koje sadrži vitamin C, poput: kivija, jagoda i narandži, kao i povrće koje sadrži vitamin A i beta karoten, poput: krompira, kelja i brokolija.

U trudnoći, pored fizičkog, važno je i mentalno zdravlje, pa zato sebi dajte svu potrebnu pažnju i ljubav koju zaslužujete.

https://cdn.create.vista.com/api/media/medium/219681466/stock-photo-happy-beautiful-pregnant-woman-raised?token=

Prethodna priča

7 SAVJETA KAKO BRINUTI O SVOJOJ KOŽI TOKOM TRUDNOĆE

Naredna priča

Kada izaći prvi put u šetnju s bebom?

Najnovije iz Vodič kroz trudnoću

-->