fbpx

Kada izaći prvi put u šetnju s bebom?

Ranojutarnje šetnje izvor su vitamina D, jer tada sunčeve zrake još nisu jake i opasne

Oko prvog izlaska s djetetom postoji mnogo teorija.

I gotovo da nema mame koja se nije susrela sa raznim savjetima. No, za početak, pravilo je da pravila nema.

Na mami je prije svega kad će se mama osjećati dobro da izađe s djetetom. A beba? Stručnjaci kažu može bez problema u šetnju odmah nakon izlaska iz bolnice.

Kada je riječ o ljetnim bebama, jasno je kako one imaju puno bolje uvjete za boravak na zraku od beba rođenih u zimi.

No, to ne znači kako zimske bebe nikako ne bi trebale izlaziti, jer su temperature niske, šetnja ima mnoge koristi.

Ipak, bilo bi dobro pričekati nekoliko sedmica dok beba malo ne poraste, kako bi prvo iskustvo šetnje bilo ugodno i za mamu i za bebu.

Trebalo bi izbjegavati šetnje ukoliko je vani magla, jer ona nije dobra niti za nas odrasle, a osobito djecu. Magla na sebe nakuplja smog, pa ovakav zrak i nije najzdraviji. Ukoliko je vani sunčan, ali hladan zrak, pobrinite se da bebu slojevito obučete i dobro utoplite, pa izađite i skupa uživajte u „zubatom suncu“.

Svakako bi prva šetnja trebala biti kraća, poželjno je da ona traje do deset minuta. Potom postepeno produžavajte šetnju, svaki puta za pet minuta.

Prva dva mjeseca starosti bebe dovoljno je provesti vani sat vremena, do dva sata najviše. Naravno, sve ovisi o vremenskim (ne)prilikama. Zimi bi trebalo izaći na kratko oko podneva, a ljeti bi trebali izbjegavati sunce i velike vrućine. Zato je najbolje vrijeme za odlazak u šetnju rano ujutro ili predvečer kad je sunce na zalasku.

Prije odlaska u šetnju neka dijete bude sito i suho, ne zaboravite ponijeti nužne potrepštine za dijete. Obzirom da nam dijete ne može reći da li mu je vruće ili hladno, bitno je kako ćete za odlazak u šetnju obući dijete kako mu ne bi bilo ni prevruće ni prehladno.

Promjenu u tjelesnoj temperaturi djeteta prepoznati ćete to po njegovom negodovanju ili ubrzanom disanju. Dijete postane nemirno ako mu je vruće, a ako mu je hladno dijete je vrlo mirno i tiho, jer čuva energiju koju bi izgubio plačem. Kapicom zaštitite glavu, jer preko nje dijete gubi mnogo topline. Također, pothlađenost djeteta prepoznat ćete i po hladnim rukicama i stopalima.

Postoji nekoliko razloga zašto je važna šetnja s djetetom na svježem zraku. Prije svega beba upoznaje svijet, njegove mirise, zvukove i prizore i sve to ima ulogu u njegovom učenju. Pričanje s djetetom dok ste u šetnji, bilo s djetetom, osobom koja vam je u pratnji ili s nekim koga ste sreli, odgovarati će djetetu, jer čuje poznat i drag glas. Djetetu će biti ugodno te će šetnja proći bezbrižnije.

Bebe bolje spavaju kada su na svježem zraku. Ako beba ne želi zaspati i nemirna je, pokušajte ju izvesti na svježi zrak da lakše zaspi.

Ranojutarnje šetnje izvor su vitamina D, jer tada sunčeve zrake još nisu jake i opasne. Dovoljno vitamina D, te dobar i čvrst san pomažu pri izgradnji djejetova imuniteta.

Djeca koja više vremena provode na zraku zdravija su, a od svježeg zraka puno su bolje volje.

Prethodna priča

KRVARENJE DESNI U TRUDNOĆI I KAKO SI POMOĆI?

Naredna priča

4 FAZE U RAZVOJU GOVORA BEBE

Najnovije iz BEBE

-->