fbpx

4 FAZE U RAZVOJU GOVORA BEBE

Do trećeg mjeseca života, beba počinje reagovati na svijet oko sebe. Širi oči prema izvoru svjetla i okreće glavu u pravcu iz kojeg dolazi neki zvuk. Tad beba polako počinje otkrivati šta se nalazi oko nje.

Bitan period za razvoj govora kod bebe jeste od trećeg do šestog mjeseca, kada beba oponaša zvukove koje čuje. Bilo da je u pitanju lavež psa, mijaukanje mačke ili govor odraslih. Beba pokušava imitirati ono što čuje, od intonacije kojom neko govori, do jednostavnih riječi. Takođe, u ovom periodu, beba jasno raspoznaje riječi koje se najčešće koriste u kući i reaguje na njih.

Nakon šestog mjeseca razvoja, roditelji mogu primjetiti da beba pažljivo sluša i jasno izražava zadovoljstvo i negodovanje kroz zvukove i gestikulaciju. Razumije i reaguje na jednostavna pitanja i počinje govoriti jednostavne i poznate riječi, poput: mama, tata i slično. Ovo je period u kojem je poželjno da roditelj što više govori bebi.

Između prve i druge godine razvoja, beba bolje razumije i čak izgovara jednostavne rečenice. Aktivno počinje istraživati svijet oko sebe i izražavati interesovanje i radoznalost.

Iako nauka daje objašnjenje za svaku fazu razvoja bebe, treba imati u vidu da razvoj zavisi od više faktora. Razvoj dvije bebe rođene istog dana, možda neće ići istom brzinom. Dok će jedna beba progovoriti brže, druga će prije prohodati.

Odrastanje djeteta je osjetljiv i izazovan period, ne samo za dijete, već i za roditelja. Zato je bitno da roditelj bude informisan i kreira djetetu prostor u kojem će rasti u ljubavi i sigurnosti.

https://cdn.findyourmomtribe.com/wp-content/uploads/2021/03/accepting-only-having-one-child-720×405.jpg

Prethodna priča

Kada izaći prvi put u šetnju s bebom?

Naredna priča

VRŠNJAČKO NASILJE: Ana Mrnjavac: Mislila sam da nas je Denisova smrt opametila

Najnovije iz Razvoj

-->