fbpx

Trudnoću sa započetim pobačajem moguće je zadržati

Stručnjaci iz Poliklinike Mazalin objašnjavaju sve što trebate znati o spontanim pobačajima – što su, koje su razlike između pojedinih vrsta spontanih pobačaja, koji je njihov uzrok te kako ih prepoznati i liječiti

Spontani pobačaj je svaki neželjeni gubitak trudnoće nakon navršenog 20. tjedna gestacije, iako možda mislite da je rijedak – on se javlja u čak 20% žena. Ovaj događaj može biti vrlo stresan, a takvo iskustvo ne utječe samo na ženu, već i na njezinog partnera.

S obzirom na tjedan trudnoće razlikujemo rani spontani pobačaj – do 16. tjedna trudnoće i kasni spontani pobačaj – nakon 16. tjedna trudnoće.

Najveća stopa spontanih pobačaja je u ranoj fazi trudnoće – tada se trudnoća može utvrditi samo biokemijskim nalazima te se u krvi ili urinu nalazi povišen humani korionski gonadotropin (β-hCG). Ovakva trudnoća se naziva biokemijska trudnoća, a u tom periodu čak 50% trudnoća završava pobačajem. Klinička trudnoća je ona koja se može dokazati i kliničkim pretragama (ginekološki ili ultrazvučni pregled) te ona u 10-15% slučajeva završava pobačajem.

Zašto dolazi do spontanog pobačaja?

Postoje razni uzroci spontanog pobačaja, a najčešći su:

  • Anomalije ploda – poremećaj kromosoma je u 70% slučajeva uzrok spontanog pobačaja, infekcije ploda, oštećenje ploda alkoholom, duhanom, kavom, lijekovima i rendgenskim zračenjem.
  • Anomalije maternice – anomalije maternice se dijagnosticiraju ultrazvučnim pregledom ili histeroskopijom. U tim slučajevima moguće je zanijeti, ali zbog smanjenog prostora za razvoj trudnoće te ometanja protoka krvi u ploda dolazi do spontanog pobačaja u 1-5%.
  • Infekcije majke – infekcije u majke mogu uzrokovati kontrakcije maternice te tako dovesti do spontanog pobačaja, a to se dogodi u 15-20% slučajeva.
  • Hormonski poremećaji – nekontrolirana ili nepravilno liječenja šećerna bolest može ometati začeće i uzrokovati spontani pobačaj, a istu problematiku sa sobom nose i bolesti štitnjače.
  • Insuficijencija (slabost) vrata maternice – ovo stanje predstavlja bezbolno otvaranje kanala vrata maternice te to dovodi do mogućnosti prolaska ploda. Najčešće se događa nakon 14. tjedna trudnoće. Uzrok ovog stanje može biti konizacija, nasilna dilatacija cerviksa, kontrakcija maternice ili infekcija, a ponekad se radi o prirođenom stanju. Ovo stanje se može liječiti skleražom (postavlja se kirurški šav na kanal vrata maternice te se njime zatvara).
  • Imunološki poremećaji – vrlo rijetko, ali mogući uzrok spontanih pobačaja može biti antifosfolipidni sindrom, visoki stupanj HLA podudarnosti između majke i oca i prisutnost protutijela u majci prema očevim leukocitima.
  • Trombofilija – zbog povećanog zgrušavanja krvi dolazi do Oštećenja krvotoka na razini maternica-posteljica, a da bi se prevenirao spontani pobačaj potrebna je antikoagulantan terapija

Koji su simptomi spontanog pobačaja?

Najčešći simptomi koji se javljaju prilikom spontanog pobačaja su krvarenje iz rodnice, grčevita bol u donjem dijelu trbuha kao posljedica kontrakcija maternice te izlazak plodove vode, ploda i posteljice iz rodnice.

Simptomi mogu biti različita intenziteta, ali bitno je naglasiti da je svako krvarenje u trudnoći patološko sve dok mu se ne pronađe uzrok. Osim navedene karakteristične kliničke slike, ginekološki pregled, ultrazvuk i razine β-hCG (humani korionski gonadotropin) mogu pomoći u razlikovanju vrsta pobačaja.

Vrste spontanog pobačaja

Postoji nekoliko vrsta spontani pobačaja:

  • Prijeteći pobačaj – ova vrsta pobačaja očituje se samo krvarenjem te je vrat maternice zatvoren. Ovu trudnoću je moguće zadržati ako je plod živ, a to se vidi na ultrazvučnom pregledu i po urednim vrijednostima β-hCG-a.
  • Započeti pobačaj – započeti pobačaj uz krvarenje ima i otvoren vrat maternice. Trudnoću je moguće zadržati ako su ultrazvučni nalaz i β-hCG uredni.
  • Pobačaj u tijeku – pobačaj u tijeku je praćen bolovima, krvarenjem i otvorenim vratom maternice, a plod i njegovi ovoji se nalaze u kanalu vrata maternice. Razine β-hCG-a su niže nego što bi trebale biti u tom periodu trudnoće, a ultrazvučni nalaz se može razlikovati.
  • Nepotpuni pobačaj – nepotpuni pobačaj prate bolovi, krvarenje, ispadanje tkiva ili ugrušaka iz rodnice te je unutarnje ušće vrata maternice otvoreno. Na ultrazvuku se vide zaostali dijelovi ploda u materištu, a vrijednosti β-hCG-a su niže nego što je uobičajeno za taj period trudnoće.
  • Potpuni pobačaj – nakon potpunog pobačaja, kojeg prati krvarenje i bolovi, maternica se vraća u svoje prvobitno stanje te se ušće vrata maternice zatvara. Razina β-hCG-a se snižava, a ultrazvukom se ne može uočiti plod u materištu.
  • Anembrionalna trudnoća – anembrionalna trudnoća je karakterizirana stvaranjem plodovih ovoja bez ploda. Ultrazvukom se vidi nedostatak ploda, a β-hCG je također poremećen. Kromosomske anomalije zametka, infekcije ili intoksikacije su najčešći uzrok ovakve trudnoće.
  • Zadržan pobačaj – zadržan pobačaj nastaje kada plod odumre, ali ne bude izbačen iz maternice već plod i plodovi ovoji ostaju u materištu. Ultrazvukom se na nalaze srčani otkucaji, a u tim slučajevima je potrebno što prije ukloniti plod jer može uzrokovati poremećaje zgrušavanja.
  • Septički pobačaj – povišena tjelesna temperatura, povišeni laboratorijski parametri infekcije (povišeni leukociti i CRP- C- reaktivni protein) i loše opće stanje prate pobačaj uz bolove. Zbog velikog rizika od širenja infekcije liječenje se započinje antibioticima.
  • Cervikalni pobačaj – cervikalni pobačaj je stanje u kojem su dijelovi ploda u donjem dijelu maternice, ali se ne mogu u cijelosti izbaciti jer je vanjsko ušće vrata maternice zatvoreno. Potrebno je otvoriti vanjsko ušće maternice kako bi se trudnoća spontano odstranila.

Kako liječiti trudnoću sa simptomima spontanog pobačaja?

Trudnoću s prijetećim pobačajem i trudnoću sa započetim pobačajem sa živim plodom moguće je zadržati u 50% slučajeva, a liječenje se provodi gestagenim preparatima (oni puštaju maternicu) te se preporučuje strogo mirovanje i promatranje. Ako prilikom ultrazvučnog pregleda ne vidimo napredovanje ploda kroz tjedan dana ili se ne bilježe otkucaji srca potrebno je prekinuti trudnoću.

Ostale vrste spontanih pobačaja liječe se kirurškim metodama ili lijekovima. Trudnoća do 12. tjedna dovršava se lijekovima ili kiretažom, a trudnoće nakon 12. tjedna dovršavaju se lijekovima. Nakon poroda odumrli plod se šalje na patohistološku analizu.

Što nakon spontanog pobačaja?

Sljedeća menstruacija nakon spontanog pobačaja dolazi nakon 4-6 tjedana, a preporuka je da planiranje trudnoće bude odgođeno za najmanje tri ciklusa. Ovakav događaj je vrlo traumatično iskustvo te se ne ustručavajte potražiti stručnu pomoć kako bi što prije prebrodili gubitak. Ohrabrujuća informacija je ta da većina žena ubrzo nakon pobačaja zatrudni i iznese trudnoću do kraja.

Što je ponovljeni pobačaj?

Habitualni ili ponovljeni pobačaja je kada uzastopno dvije ili više trudnoća završi spontanim pobačajem. Takve situacije zahtijevaju dijagnostičku obradu prije začeća (prekoncepcijska obrada), a ona se kod mlađih žena preporučuje nakon dva, a u žena starijih od 35 godina već nakon jednog spontanog pobačaja.

Prekoncepcijska obrada uključuje: detaljne informacije o vama (anamnezu), cjelokupan pregled, prikaz kromosoma oba partnera, bakteriološke pretrage rodnice i vrata maternice, određivanje protoka krvi u maternici i jajnicima, testove za šećernu bolest i određivanje hormona štitnjače, određivanje protutijela za dijagnozu antifosfolipidnog sindroma i određivanje parametara za dijagnozu trombofilije.

Detaljnije informacije o ovoj temi saznajte na blogu Poliklinike Mazalin.

Tekst: stručni tim Poliklinika Mazalin, roditelji.hr.

Prethodna priča

Slavne mame koje su iskreno progovorile o postporođajnoj depresiji

Naredna priča

Žene biraju “chantalle”: Važno je koristiti kozmetiku od prirodnih sastojaka

Najnovije iz Komplikacije u trudnoći

-->