fbpx

Slavne mame koje su iskreno progovorile o postporođajnoj depresiji

U svijetu nakon poroda jedna od pet žena oboli od postporođajne depresije. Baš zbog toga, neke su slavne mame odlučile svoje priče podijeliti u javnosti, kako bi maknule stigmu vezano uz teška emotivna stanja postpartum faze i potaknule žene da potraže pomoć 

Mentalni problemi, nažalost, u društvu su još uvijek obilježeni stigmom koja mnoge sprečava da progovore o onome što ih muči i da potraže pomoć. Postporođajna depresija, koja pogađa čak jednu od pet žena, nije iznimka. Simptomi se ponekad teško prepoznaju – a strah od ismijavanja ili sram najveća su prepreka za vraćanje mentalnoga zdravlja.

Serena Williams

Teniserka Serena Williams za Harpers Bazaar ispričala je kako je nakon traumatičnog poroda doživjela postporođajnu depresiju. ‘Iskreno, ponekad i dalje mislim da se moram nositi s tim… Mislim da žene trebaju više pričati o tome jer postpartum je gotovo kao četvrto tromjesečje, to je dio trudnoće. Sjećam se da jednog dana nisam mogla pronaći bočicu za hranjenje i toliko sam se uznemirila da sam počela plakati… jer sam željela biti savršena majka, a nisam u tome uspijevala.’

Serena Williams kaže da radije koristi izraz ‘postporođajne emocije’ u borbi protiv stigme koja se povezuje s riječju depresija.

Adele

Pjevačica Adele trenutno ne razmišlja o drugom djetetu, dijelom i zato što je zabrinuta zbog postporođajne depresije u koju je zapala nakon prve trudnoće.

‘Previše se bojim’, rekla je za Vanity Fair. ‘Imala sam tešku postporođajnu depresiju nakon što sam dobila sina, i to me uplašilo.’ Stalno ju je pratio osjećaj da nije dobra majka.

No povezivanje s drugim mamama i odvajanje vremena za sebe pomogli su joj da se osjeća bolje. ‘Na kraju, odlučila sam si dati jedno cijelo popodne tjedno da radim šta god poželim, i to bez bebe.’

Cardi B

Postporođajna depresija iznenadila je i repericu Cardi B. ‘Mislila sam da ću to izbjeći’, rekla je za Harpers Bazzar.


‘Kad sam rodila, liječnik mi je rekao za poteškoće tijekom postpartuma, a ja sam tvrdila: ‘Pa, sad mi ide dobro, mislim da se to neće dogoditi.’ No odjednom sam osjetila svu težinu ovoga svijeta na svojim leđima.’

Alanis Morrisette

Tijekom svoje treće trudnoće 2019. godine, Alanis Morissette otvoreno je govorila o svojim prethodnim iskustvima s postporođajnom depresijom, navodeći da ju je to pripremilo za posljednju trudnoću te da je mogla zatražiti pomoć.

‘Važno je da se ne oslanjate samo na sebe’, rekla je pjevačica. ‘Prvi put sam dugo čekala prije negoli sam potražila pomoć.’

Ovo nije prvi put da je Alanis javno progovorila o tome da je dugo čekala na pomoć kad je oboljela od postporođajne depresije. Nakon rođenja prve bebe, sama se nosila s depresijom čak godinu dana i četiri mjeseca.

Reese Witherspoon

Glumica Reese Witherspoon nekoliko je puta imala postporođajnu depresiju. U jednoj emisiji podcasta Jameele Jamil ‘I Weigh’ rekla je: ‘Imam troje djece. Nakon svakog djeteta imala sam drugačije iskustvo. Nakon prvoga djeteta imala sam blagu depresiju, nakon drugoga tešku tijekom koje sam uzimala čak i lijekove.

Postporođajna depresija često se ponavlja nakon svake sljedeće trudnoće. No glumica je naglasila kako nakon treće trudnoće, začudo, nije imala ponovnu epizodu depresije.

Behati Prinsloo

Manekenka Behati Prinsloo o svom je iskustvu s postporođajnom depresijom pisala za Today: ‘Nakon prvoga poroda prolazila sam teške trenutke, a imala sam nevjerojatnu podršku svoga supruga.


U javnosti je progovorila o svome problemu kako bi pomogla drugim ženama da se osjećaju manje usamljeno u svojim iskustvima. ‘I mislim da nikada depresija nije toliko blaga da ne biste trebali potražiti pomoć.’

Chrissy Teigen

Manekenka Chrissy Teigen posve javno govori o svojim epizodama postporođajne depresije, s namjerom da pomogne drugim ženama koje to prolaze.

‘Kad mi se dogodila prva epizoda postporođajne depresije, pomislila sam da je takva vrsta emocija specifična za početak majčinstva. No kada se ponovila nakon drugog poroda, shvatila sam da je riječ o postporođajnoj depresiji’, manekenka je izjavila za magazin Today.

Chrissy nije bila svjesna koliko je žena pogođeno postporođajnom depresijom sve dok prvi put nije izašla u javnost sa svojom pričom.

‘Nisam to zapravo shvatila sve dok nisam napisala članak za časopis Glamour i progovorila o tome koliko žena prolazi kroz ovo postporođajno stanje…’

Drew Barrymore

Glumica Drew Barrymore s prvim djetetom nije doživjela postporođajnu depresiju, ali je zato nakon drugoga porođaja bila neugodno iznenađena koliko teški mogu biti simptomi.


‘Oh, sad vidim o čemu ljudi pričaju. Razumijem’, rekla je glumica o svojoj fazi postpartuma obilježenog teškim emotivnim stanjima.

Drew je izjavila kako, iako je bilo teško, zahvalna je na tome razdoblju svoga života jer je tada naučila kako se usredotočiti na sebe i sadašnji trenutak.

Courtney Cox

Glumica Courtney Cox jedna je od onih žena kod kojih je postporođajna depresija nastupila čak nekoliko mjeseci nakon poroda, što se zapravo događa često.


‘Prolazila sam kroz vrlo teško razdoblje – ne odmah nakon poroda, već kad je Coco navršila 6 mjeseci’, rekla je za USA Today. ‘Nisam mogla spavati. Srce mi je ubrzano lupalo. I postala sam vrlo depresivna. Otišla sam k liječniku i otkrila da imam hormonski poremećaj.’

Glumici su pomogli razgovori s bliskim prijateljima i psihoterapija.

Gwyneth Paltrow

Glumica Gwyneth Paltrow susrela se s postporođajnom depresijom tek nakon drugoga poroda.

‘Šokirala sam se jer sam smatrala da se to meni ne može dogoditi’, rekla je jednom prilikom glumica. ‘Kad se Apple rodila, bila sam presretna i pretpostavila sam da će se to dogoditi i kad se Mosey rodi. No tada sam imala teške simptome depresije.


Gwynethin bivši suprug pomogao joj je da shvati da je riječ o postpartum depresiji: ‘Otprilike četiri mjeseca nakon toga, Chris mi je došao i rekao: ‘Nešto nije u redu. Nešto nije u redu.’ Ja sam ga stalno uvjeravala: ‘Ne, ne, dobro sam.’ No Chris je shvatio da trebam potražiti pomoć’.

(Sanja Matasić, roditelji.hr)

Prethodna priča

Kako disciplinirati dijete u pubertetu?

Naredna priča

Trudnoću sa započetim pobačajem moguće je zadržati

Najnovije iz Celebrity roditelji

-->