fbpx

Kako disciplinirati dijete u pubertetu?

U dobi od 11 do 12 godina vaše dijete ulazi u fazu pretpuberteta, a sa 13 godina je i službeno tinejdžer. Polako počinje širiti krila, želi se osamostaliti i više se  družiti sa svojim vršnjacima. Kako izaći na kraj s promjenama u ponašanju koje postaju sve očitije i koje stvaraju potpuno novu obiteljsku dinamiku? 

Za roditelje, ulazak u pubertet i sam pubertet vrlo je stresno razdoblje. Sve manje mogu kontrolirati svoje dijete, a vrlo se teško nositi s osjećajem da gubite kontrolu. Pokušajte shvatiti da je i vašem pubertetliji ovo razdoblje raznih fizioloških, hormonskih i psihičkih promjena vrlo stresno i da često ne može kontrolirati svoje emocije. Stoga, kada se pitate u što se pretvorilo ono divno dijete, pokušajte razumjeti da potreba za neovisnošću postaje dominantna sila u životu vašeg tinejdžera, a njegova grupa vršnjaka ima na njega veći utjecaj.

S kojim se problematičnim situacijama suočavate?

Bahato odgovaranje: U tinejdžerskim godinama bahato odgovaranje je česta pojava jer djeca žele vidjeti vašu reakciju na svoju neovisnost. Također, na prvome im je mjestu pozicioniranje u društvu vršnjaka i izgradnja vlastita identiteta pa se često traže, I to najčešće imitirajući ponašanje svojih prijatelja jer žele izgledati ‘cool’.

Tinejdžeri s kojima su roditelji već od malih…Mora li u pubertetu izbiti rat između djece i roditelja?!

Doznajte kako spriječiti učestale razmirice i nerazumijevanje s…

Česte rasprave: vaš tinejdžer će vas često izazivati na raspravu, pogotovo ako procijeni da ste prema njemu nepravedni. Jedna od čestih tema je pitanje slobode – koliko vremena mogu provesti na računalu, mogu li imati mobitel, mogu li se kasnije vraćati iz izlaska s prijateljima i slično.

Zauzimaju svoj stav: Vaše dijete možda još nije odrasla osoba, ali ne pokušavajte mu to reći! Tinejdžeri žele donositi vlastite odluke i pokušavaju raditi stvari za koje nisu baš spremni. No problem je što ne donose baš uvijek dobre odluke jer ih temelje na osjećajima, a ne na razumu ili logici.

Kako disciplinirati tinejdžera?

Ne naređujte: Kada postavljate pravila i ograničenja, u proces uključite svog pubertetliju. Objasnite svoj stav, poslušajte njegov, a zatim napravite kompromis gdje god možete. Ako vaš 12-godišnjak, primjerica, želi produljiti vrijeme odlaska za spavanje do 23 sata, iako je za njega bolje da ode na spavanje u 22 sata, nađite se na pola puta, u 22:30, pod uvjetom da u školi bude jednako učinkovit.

Pregovarajte kad se ‘smire strasti’: Roditelji često pokušavaju urazumiti svoje tinejdžere usred burnog emotivnog ispada. Budite čvrsti u trenutku, a zatim pregovarajte kasnije kad se smire strasti I emocije.

Uvjetujte: ‘Kad završiš domaću zadaću, možeš igrati igrice.’ Ovo je fraza koja funkcionira za dobnu skupinu od 11 do 13 godina jer djetetu još uvijek možete postaviti uvjet i ono će ga, ako želi postići svoj cilj, i ispuniti.

Definirajte svoja očekivanja u komunikaciji: ‘Neću tolerirati bezobrazluk’ možda je broj jedan na vašem popisu. Kad god vaše dijete razgovara drskim tonom, počne vikati ili vrijeđati, odmah ga zaustavite i jasno stavite do znanja da očekujete poštovanje i smiren ton u komunikaciji.

Ne doživljavajte stvari osobno: Vaš tinejdžer ne pokušava pronaći načine da vas naljuti, čak i ako se tako čini. Budite mirni i recite sebi da to nije osobno (‘Moje dijete ne napada moj autoritet, ne napada moje roditeljstvo – jednostavno samo trenutno ne dobiva ono što želi’).

Postavite ograničenja: Tinejdžeri se osjećaju sigurnije kada imaju jasne granice kad je riječ o ispunjavanju školskih obaveza, vrijeme dolaska kući, stoga, takve dogovore nemojte mijenjati, neka budu dtalni. Prije početka nove školske godine zajedno dogovorite neka pravila kojih se valja pridržavati.

5 zlatnih pravila discipline

1. Budite dosljedni!
Ako se ne budete držali pravila koja ste postavili, vjerojatno neće ni vaša djeca.

2. Ne trošite energiju na nevažne stvari!
Posvetite malim stvarima malu, a velikim stvarima veliku pažnju i bit ćete sretniji i smireniji, a (bonus!) vaša će djeca biti sretnija, smirenija i bolje će se ponašati.

3. Hvalite, ne kažnjavajte!
Iskoristite svaku priliku da pohvalite svoje dijete. Učinite da vam zajednički provedeno vrijeme bude ugodno, oslobođeno osude i kritiziranja.

4. Postavite jasna pravila i očekivanja!
Pažljivo odabrana pravila, koja odgovaraju djetetovoj dobi, mogu obiteljski život učiniti lakšim i jednostavnijim. Na primjer, pravilo ‘Bez kompjutora nakon 22 sata’, zaustavlja raspravu ili ‘natezanje’ svake večeri oko isključivanja kompjutora.

5. Pružite bezuvjetnu ljubav!
Da, djeca moraju znati da ih volite, svaki dan, čak i kad su učinila nešto loše.

(Sanja Matasić, Roditelji.hr)

Prethodna priča

Magistrica pedagogije Aida Čorbo za Kidsinfo: Odgajajmo djecu za vrijeme u kojem će ona živjeti

Naredna priča

Slavne mame koje su iskreno progovorile o postporođajnoj depresiji

Najnovije iz RODITELJI

-->