fbpx

Ivana Petrović za Kidsinfo: Roditeljstvo me je unaprijedilo kao osobu i na tome sam svojoj djeci neizmjerno zahvalna

„Kako to misliš nijednom se nisi osjetila kao nemajka…?“  dio je rečenice koja stoji u opisu Instagram profila Ivane Petrović, jedne od najpopularnijih regionalnih blogerica. Naime, Ivana ima dva sina, Vukana i Andreja, a njen blog „Nemajka“, te istoimeni Instagram profil su popularnost, između ostalog, stekli zahvaljujući tome što prikazuje kako realno izgleda svakodnevica jedne majke.

 Ivana za naš portal govori o majčinstvu i uticaju na društvenim mrežama, te otkriva zbog čega je najviše ponosna kada pogleda na članove svoje porodice.

Kidsinfo: Naziv Vašeg Instagram profila i bloga znak je ironije, a nastao je jer se, kako ste napisali, niste uklapali u klasični balkanski stereotip majke. Šta, po Vašem mišljenju, predstavlja taj klasični balkanski stereotip majke?

Ivana: Majka koja bebu od četiri mjeseca hrani ćevapima, čokoladom i kravljim mlijekom; tvrdoglava majka koja nije spremna da prihvata savremenije stavove i život u skladu s vremenom u kojem smo. Čuveni argument za sve: „Kako su naše majke i bake“ i ostali stavovi koji su prevaziđeni. Nije ni sve iz starih vremena loše, ali hajde da uzmemo najbolje iz oba svijeta. Volim da kažem da je istina uvijek negdje između.

Kidsinfo: Kakva majka Vi nastojite biti?

Ivana: Trudim se da budem srećna. Od toga samo dobro polazi i dolazi. Samo tada mogu biti dobra majka svojoj djeci. Naravno, nemoguće je biti srećan svaki dan ili raspoložen. Ovdje konkretno mislim na istinsku sreću i zadovoljstvo sobom.

Kidsinfo: O kojim stvarima vezanim za majčinstvo se ne priča dovoljno, a trebalo bi? Postoje li kod nas neke tabu teme kada su majčinstvo i roditeljstvo u pitanju?

Ivana: Mislim da se ne priča dovoljno o tome da je u redu da ne postižeš sve. Sada smo posebno zatrpane savjetima „kako da sve postigneš i pritom super izgledaš“ što vrši veliki pritisak na žene i nabija im neku krivicu, grižu savjest. Bitno je da žene znaju da nisu roboti. Skoro sam odgledala neki video gdje žene savjetuju druge majke da bi trebalo uvijek da budu „sređene“ i  uvijek isfenirane (kako biješe, frizer jednom nedeljno), jer ako se ne brinemo o sebi, ne bi trebalo da nas čudi ako se muž okreće za drugom. Znate kako, ako će se za drugom okretati neka se skroz okrene i ode. Ako me ne voli ujutru kada otvorimo oči i zagrlimo se, ne mora ni da me voli kada sam „top sređena“. Vršiti takav pritisak na majke, posebno majke male djece, je besmisleno, surovo i neempatično. Ženski šovinizam. Nemamo svi vremena i novca za frizera jednom nedeljno. Ne znam u kom ružičastom svijetu žive takve žene. Ne čuči sreća svake osobe u nalakiranim noktima. Svi smo različiti. Zdravo tijelo, čista kosa i osmijeh na licu kada mi ujutru kaže da sam lijepa… šta mi je još potrebno da se osjetim poželjno i zadovoljno? Kada nisam oduševljena svojim izgledom, stavim maskaru i toniranu kremu, meni lično je to dovoljno. Ne moram da izgledam kao da sam krenula na crveni tepih, iako zaista nemam ništa protiv šminkanja i rado gledam tutorijale na Youtube-u.

Najveći izazov je izboriti se s količinom informacija s kojima se susrećemo svaki dan. Prije je bilo mnogo lakše biti roditelj. Tako i tako se radi i to je to. Sada na Guglu ukucaš: „Koje pelene su najbolje“ i skuva ti se mozak od prijedloga. A to je samo jedan primjer

Kidsinfo: Koji bi bili najkorisniji savjeti o majčinstvu, bilo da ste ih usvojili od nekoga ili došli do njih sami, a koje biste voljeli podijeliti s drugima?

Ivana:
Mogućnost biranja ili modernih platnenih pelena ili ekoloških jednokratnih. Ako vas mrzi da perete pelene, sada imate nekoliko opcija eko pelena i tačno se osjeti razlika u mirisu. Ove nemaju onaj grozni, plastični miris. Nosiljke/marame za djecu iz raja su izašle. Savjetovala bih majke da se edukuju o dojenju prije porođaja i na vrijeme jer podrška za dojenje u našem zdravstvenom sistemu još uvijek nije dovoljno dobra. I čuvena mantra „proći će“ koju sebi šapućem u bradu u različitim situacijama.

Kidsinfo: Djeca uvijek misle da znaju bolje od roditelja. Postoji li nešto što ste, kada je odgoju riječ, svojima zamjerali, a sada te iste stvari primjenjujete u odgoju svoje djece?

Ivana: Zamjerala sam mami što viče, a i sama vičem. Plašim komšije. Mislim da je to jedino što sam „prenijela“ dalje. S tim da radim na tome da to ispravim i već ima poboljšanja.

Kidsindo: Jedna ste od rijetkih blogerica koje na društvenim mrežama prikazuju realnu svakodnevicu  četveročlane porodice, dok većina predstavlja neku uljepšanu, čak i idealnu sliku porodičnog života. Kada biste u samo nekoliko rečenica morali da opišete svakodnevicu Vaše porodice, kako biste je opisali?

Ivana: Ustajanje i spremanje za vrtić, uglavnom haotično, jer kako drugačije! Muž ih odvodi, a ja razmišljam šta ćemo nas dvoje doručkovati. Popijemo kafu, on ode na posao, a ja ostajem kod kuće jer radim od kuće, a i učim jer imam još tri ispita do diplome. Kada pokupim djecu iz vrtića malo prošetamo, ili sada, kada je sezona grijanja i velika zagađenost, bježimo u stan. Oni u vrtiću šetaju oko 10-11, tada je vazduh još s prolaznom ocjenom. Onda, uglavnom prevernu stan, izigraju se i odgledaju koji crtani. Izmazimo se. Oko 20 h je spremanje za krevet. Vukan zaspi na vrijeme, a Andrej nas, još uvijek, testira. No, i to će doći na svoje.

Kidsinfo: Vas samo na Instagramu prati preko 30 hiljada ljudi. Koliko posao blogera sa sobom donosi odgovornosti?

Ivana: Moj stav je da ovoliki broj pratilaca donosi brojne odgovornosti i da je bitno o čemu pričamo i šta plasiramo među ljude. S druge strane, ljudi moraju da shvate da ne smiju slijepo slušati nikoga i da sve uzimaju s rezervom, pogotovo pregršt savjeta o ishrani djece, psihologiji, roditeljstvu… Mislim da moraju da obrate pažnju ko im upućuje savjet. Moj blog nije savjetodavne prirode, ali rado prenosim svoja iskustva i uvijek naglasim da je to samo moje iskustvo.

Kidsinfo: Koja je to poruka  koju nastojite prenijeti kroz svoje postove?

Ivana: U redu je da ne budeš svemoćan. U redu je da imaš loše dane i da nemaš savršenu porodicu i savršen dom. U redu je i da budeš malo sebičan i da posvetiš vrijeme sebi. Radi na sebi, prijaće ti, bilo da želiš da naučiš da pleteš ili da hoćeš da vježbaš, čitaš knjige ili da naučiš da radiš u nekom softveru. Izaberi nešto svoje, za sebe. Makar i 15 minuta dnevno. Svaki minut znači.

Mislim da se ne priča dovoljno o tome da je u redu da ne postižeš sve. Sada smo posebno zatrpane savjetima „kako da sve postigneš i pritom super izgledaš“ što vrši veliki pritisak na žene i nabija im neku krivicu, grižu savjest. Bitno je da žene znaju da nisu roboti

Kidsinfo:  Šta su, po Vašem mišljenju, najveći izazovi roditeljstva danas?

Ivana: Najveći izazov je izboriti se s količinom informacija s kojima se susrećemo svaki dan. Prije je bilo mnogo lakše biti roditelj. Tako i tako se radi i to je to. Sada na Guglu ukucaš: „Koje pelene su najbolje“ i skuva ti se mozak od prijedloga. A to je samo jedan primjer. Da ne pričamo i ishrani, tipu roditeljstva, savladavanju tantruma, nespavanja… S jedne strane je i super što imam pristup svim tim informacijama, ali je definitivno izazov isfiltrirati ih. Mada sam ja, bez obzira na sve, ipak prije za blagodeti i moć interneta koje nam je 21. vijek donio.

Kidsinfo: U čemu Vas je majčinstvo najviše promijenilo?

Ivana: Postala sam daleko tolerantnija. Prestala sam da se bavim mišljenjima drugih. Prestalo je i da me začuđava kako drugi vode svoj život. Mene je roditeljstvo unaprijedilo kao osobu i na tome sam svojoj djeci neizmjerno zahvalna.

Kidsinfo: Koje su to najljepše, a koje one manje lijepe strane roditeljstva i majčinstva?

Ivana: Zagrljaji, poljupci i ponos koji osjetiš kada vidiš kako rastu i u kakve male ljude izrastaju…. ništa ljepše. Manje lijepe stvari su nespavanje, hroničan umor, haos i nervoza. Ali kada shvatimo da sve to ide u rok službe, bude lakše i preovlada ono lijepo.

Kidsinfo: Koliko, uz dva mala sina, uspijevate naći vrijeme samo za sebe i kako ga nastojite provesti?

Ivana: Moje vrijeme je gledanje omiljenih serija, kada mi to vrijeme dozvoli. Ništa slađe od gledanja serije i slaganja veše. Ako ne gledam neku seriju, složiti već neću (smijeh). Želim da se vratim čitanju knjiga. Nemam fokusa za to trenutno, a nedostaje mi.

Kidsinfo: Čime Vas sinovi u svom odrastanju svakodnevno oduševljavaju?

Ivana: Bilo kakvim pomakom u razvoju. Ja sam taj roditelj. Svaka nova naučena riječ, svaki novi „biser“. Posebno me oduševljava kada se zagrle i maze. Želim da uvijek bude ljubavi među njima i da, osim što su braća, budu prijatelji za cijeli život. Gdje ćete boljeg i iskrenijeg prijatelja od brata?

Kidsinfo: Koje su to situacije u kojima Vas djeca izbace iz takta?

Ivana: Iako se trudim da razumijem tantrume, zasitim ih se. Naučila sam da se borim s  tim tako što sebi u bradu pjevam psovke na engleskom. Znam, uvrnuto, ali meni pomogne. Muž se ismije, a djeca nemaju pojma, čuju da pjevam. Izbaci me iz takta i negodovanje svega. Ali, diši duboko, Ivana.

Kidsinfo: U kakve ljude biste voljeli da Vukan i Andrej izrastu?

Ivana: Voljela bih da izrastu u empatične ljude, svjesne sebe i svoje okoline. Ne bih voljela da žive u kakvom ružičastom mjehuru. Prije svega bih voljela da odrastu u srećne ljude.

Kidsinfo: Kada pogledate na članove svoje porodice, na šta ste najviše ponosni?

Ivana: Ponosna sam kada vidim koliko je Vukan lijepo vaspitan. Kada je bio čuveni karantin, otišli smo na selo tri sedmice i svi su bili oduševljeni njim tamo. Posebno sam ponosna na to. Poštuje starije, umije da se zahvali, nije nametljiv i agresivan, ali nije ni povučen, veoma je druželjubiv. Obožava da se druži sa svima, i vršnjacima i babom, dedom, ujakom, tetkom i stricem. Andrej je, još uvijek  mali ali nadam se da će ići batinim stopama. Ponosna sam na svog muža jer je vrijedan i ambiciozan. Ipak, najbitnije je to što je posvećen otac. Na djeci se uvijek vidi kada rastu u kući punoj ljubavi i podrške. Nismo savršeni, daleko od toga, ali mislim da smo kao roditelji i porodica sasvim OK.

(Milica Brčkalo Gajić, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Uživanje u čarima ljeta: Ovako su poznati proveli vikend

Naredna priča

Sanja Marinković o razvodu: Tolerancija i praštanje nisu recept za sretan brak

Najnovije iz Celebrity roditelji

-->