fbpx

Glumica o razvojnim poteškoćama sinova: Osjećaj nemoći kada ne možemo pomoći djetetu je užasan

Poznata zagrebačka glumica Marijana Mikulić nedavno je odlučila da na društvenim mrežama govori o razvojnim poteškoćama svoga sina Jakova.

Jakov je imao godinu i pol i već tada smo, zapravo, primjetili da on ne uspostavlja kontakt očima, tu i tamo ponekad sa mnom. Mene je iskreno brinuo taj rječnik, odnosno to što ga nema nikako – rekla je ona za InMagazin.

Nakon uspostavljene dijagnoze Jakov je trebao čekati čak šest mjeseci da dobije stručnu pomoć.

Nakon godinu dana pretraga, nedavno mu je dijagnosticiran nespecifirani poremećaj u razvoju govora i razumijevanja, te je upućen na logopedsku terapiju na koju će, kako su nam rekli, doći na red za šest do devet mjeseci. Željela sam ukazati na problem nedostatka stručnjaka za ovo područje u našem zdravstvenom sistemu. Nismo se htjeli gurati i tražiti veze jer smatramo da ima djece čiji su problemi mnogo veći od naših. Zato smo Jakovu platili privatnu terapiju. No, šta je s onima koji to ne mogu priuštiti? Ta nemoć koju roditelj osjeća kad ne može pomoći djetetu je užasna – kaže Marijana.

No, ona nije krila i da je sa starijim sinom prošla kroz fazu nespecifičnog razvoja.

Sad načinjem drugu temu, ali već sam s prvim sinom prošla kroz taj nespecifični razvoj, samo je imao druge poteškoće. On je imao motorički nemir i nedostatak koncentracije, stoga svake dvije godine ide na psihološki razvojnu procjenu kako bi imao poseban pristup u nastavi – rekla je ona.

Stariji sin je zbog toga imao i problema u vrtiću i školi, kaže.

Od etiketiranja u vrtiću, školi… nenamjerno ni od koga. On ometa nastavu, smeta drugoj djeci, naravno da se bune. Dok sam se snašla, prošlo je dosta vremena, ali smo se snašli. Morali smo probijati strahove i sramove i moje i njegove. Zato se s drugim sinom nisam uplašila, nego sam reagovala odmah – rekla je glumica i objasnila da je o ovoj temi progovorila jer je željela da skrene pažnju na značaj rane intervencije.

 

Marijana sa članovima porodice

(Gloria.hr, Kidsinfo.baN

Prethodna priča

Amra Džeko: Djecu učimo našim običajima i tradiciji

Naredna priča

Leona Paraminski: Svi detalji trudnoće u petoj deceniji

Najnovije iz Celebrity roditelji

-->