fbpx

Nove smjernice Svjetske zdravstvene organizacije: Evo koliko je aktivnosti potrebno djeci i adolescentima, te trudnicama i porodiljama tokom pandemije

I dok zbog ograničenog kretanja usljed pandemije većinu vremena provodimo zatvoreni u domovima, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) savjetuje da pojačamo fizičku aktivnost.

Prema novim smjernicama, odrasla osoba trebala bi provesti najmanje 150 minuta (dva i pol sata) sedmično vježbajući, umjerenim ili jačim intenzitetom.

Nove preporuke SZO-a za tjelesnu aktivnost dolaze u vrijeme kada pandemija koronavirusa hara svijetom, a prekomjerna tjelesna težina ili pretilost povezani su s povećanim rizikom od teških bolesti i hospitalizacije zbog Covida-19, piše CNN.  

SZO je prethodno preporučila odraslima u dobi od 18 do 64 godine da rade najmanje 150 minuta umjerenog vježbanja ili najmanje 75 minuta energičnog vježbanja svake sedmice, a prethodne preporuke tiču se zdravih odraslih osoba. Nove preporuke sada uključuju i ljude koje se nose sa hroničnim stanjima ili invaliditetom.

Biti fizički aktivan presudno je za zdravlje i blagostanje – može vam pomoći da dodate godine životu i život godinama“, rekao je generalni direktor WHO-a dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus u saopćenju za javnost. “Svi se moramo kretati svaki dan – sigurno i kreativno.”

“Bez obzira na to ko ste, SZO ima na umu nekoliko temeljnih principa: Svako može imati koristi od toga što je aktivniji nego sjedeći. Baviti se nekom tjelesnom aktivnošću, bez obzira kojom, bolje je nego ne raditi je. Možete početi malo i sporo i povećavati učestalost, intenzitet i trajanje s vremenom. Možete ojačati mišiće kod kuće ili u teretani (kada je sigurno). A tjelesna aktivnost je dobra za naše srce, tijelo i um.

Koliko trebaju vježbati djeca i adolescenti

Djeca do 17 godina trebaju najmanje 60 minuta umjerene do snažne tjelovježbe svaki dan, prema novim preporukama. Aktivnosti bi trebale biti uglavnom aerobne, poput trčanja ili vožnje biciklom. Neophodne su i aktivnosti koje jačaju mišiće i kosti.

Da bi djeca bila aktivnija, svoje mogućnosti aktivnosti trebaju doživljavati i kao zabavu, osim što imaju pristup i priliku, rekla je dr. Stephanie Walsh, medicinska direktorica Dječjeg wellnessa u Dječjoj zdravstvenoj zaštiti u Atlanti. Ako na tome radite sa svojom djecom, pokušajte koristiti riječ “vježbanje” u smislu igre ili izlaska vani.

Ako je vašem djetetu hodanje dosadno, učinite ga ugodnijim igrajući igre. Adolescenti mogu slušati muziku, ići na video chat ili koristiti fitnes aplikacije.

Vodič za odrasle

Odrasle osobe do 64 godine, koje upražnjavaju najmanje 150 do 300 minuta umjerene aerobne aktivnosti ili najmanje 75 do 150 minuta snažnih aerobnih vježbi sedmično, mogu smanjiti rizik od rane smrti, bolesti srca, hipertenzije, raka i dijabetesa tipa 2 , stoji u izvještaju SZO.

Smjernice također preporučuju da starije odrasle osobe, u dobi od 65 godina i starije, rade barem 150 do 300 minuta vježbanja umjerenog intenziteta ili 75 ili 150 minuta snažnih aerobnih vježbi tokom sedmice.

Vježbe koje jačaju sve mišiće trebaju se izvoditi najmanje dva puta sedmično. Iste smjernice vrijede i za starije odrasle osobe, koliko god mogu – ali trebaju dati prednost vježbama ravnoteže i snage . One mogu pomoći u sprječavanju padova i s njima povezanih ozljeda, kao i sslabljenja zdravlja i sposobnosti kostiju.

Savjeti za trudnice i porodilje

Ako ostanete aktivni tokom i nakon trudnoće, od toga će biti koristi i za majku i za bebu, uključujući smanjeni rizik od gestacijskog dijabetesa, komplikacija porođaja i postporođajne depresije.

Ako trudnice i žene nakon poroda nemaju komplikacije, navodi se u izvještaju, trebale bi upražnjavati najmanje 150 minuta umjerenih aerobnih i jačajućih aktivnosti svake sedmice. Istezanje bi moglo biti korisno i umirujuće.

Međutim, trudnice bi trebale osigurati hidrataciju, izbjegavati fizički rizične aktivnosti i biti svjesne bilo kakvih znakova upozorenja koji bi ih upozoravali da prestanu. To uključuje vrtoglavicu, bolne kontrakcije ili vaginalno krvarenje.

(N1, Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Roditelji zabrinuti: Mnogo je zaraženih profesora i učenika

Naredna priča

Novi video Zerine Suyabatmaz: Naš divan dan

Najnovije iz CORONAVIRUS

-->