fbpx
//

Mame blogerice pišu za Kidsinfo: Kontrastne kartice i njihov značaj za razvoj djeteta

Lemana Terzimehić je Danijeva mama, Aldinova supruga, ali i učiteljica koja se, kako ističe, nada da uspješno balansira između privatnih i poslovnih obaveza, prijateljskih i društvenih odnosa, te svih drugih uloga koje su joj po rođenju ili sticajem okolnosti pripale. Dodaje da se trudi da ne zanemaruje ni jednu od ovih uloga jer one čine ono što ona jeste, ali ne krije da joj se na kraju dana desi da ni sama ne zna koja od njih je više umori.

Za naš portal Lemana piše o jednoj od najljepših, ali i, kako često možemo čuti,  najtežih životnih uloga, onoj roditeljskoj. U nastavku pročitajte njen tekst i ne zaboravite da Lemanu možete pratiti i na njenom Instagram profilu @sretnoodrastanje

View this post on Instagram

I kako @profazadrmr kaže ponekad treba objaviti sadržaje koji su drugačiji od onih koje uobičajeno dijelimo. ⁣ ⁣ I evo nas, tu smo. Da se predstavimo za one koji nas ne znaju. Danija ste već upoznali, znatiželjni dječak s osmijehom na licu, a ja sam njegova mama. Zovem se Lemana i po zanimanju sam učiteljica sa 11-godišnjim iskustvom. Nisam vična priči o sebi, ali pokušat ću 😊⁣ ⁣ Danijevim dolaskom u naše živote, naš svijet se potpuno promijenio (nije li svakom roditelju 🙂 Uz neizmjernu ljubav, pažnju i toplinu pružili smo mu i stimulativno (nadamo se) okruženje i aktivnosti. ⁣ ⁣ Kao profesionalac, nisam osposobljena za rad sa djecom predškolskog uzrasta niti sam certificirani edukator za stimulativan rani razvoj. Ali sam mnogo čitala, istraživala, pitala. I dalje to činim, i to želim podijeliti s vama. Veoma nam je bitno, da i druga djeca odrastaju sretno 👶👦👧 To je posebno važno u vrijeme sveopće digitalizacije i otuđenja.⁣ ⁣ Životi su nam ionako ubrzani, zatrpani obavezama, sa veoma malo slobodnog vremena. Zašto onda, da to vrijeme sa svojom djecom ne iskoristimo na najbolji mogući način, kroz igru, spontano, iskustveno učenje, a sve upakovano u pažnju, ljubav i toplinu 💜⁣ ⁣ Ko ste vi? Ko je dio naše male, ali vrijedne zajednice? Pišite nam u komentaru 📝⁣ ⁣ Huh, odradih i ovo. Hvala @profazadrmr 💜🍀 ⁣ #sretnoodrastanje #razvojneaktivnosti #razvojneigre #maloomeni #mamadjecaka #babyboy

A post shared by Sretno odrastanje (@sretnoodrastanje) on

Vjerovatno se pitate kada je pravo vrijeme za neke razvojne aktivnosti djeteta, te kada i kako početi? Odgovor je jučer, još po izlasku iz bolnice.

Vaš dodir, glas, govor, emocija, okruženje…  sve to utiče na razvoj djeteta i na stvaranje prvih sinapsi (veza) unutar kore velikog mozga. Što više podražaja, to više sinapsi, a to nadalje vodi potpunijem ranom razvoju inteligencije kod djece.

Tokom priprema za dolazak bebe, kao roditelji, vodimo se time da bebi treba pružiti nježno, pastelno okruženje, pa nerijetko i dječije sobe bojimo tim bojama i tonovima.

Poznato je da je najintenzivniji razvoj vida od rođenja, tačnije tokom prve godine života. Prvih nekoliko mjeseci djeca su dalekovidna, te nisu sposobna opažati dubinu prostora. Njihov vid nije savršen, ali uživaju posmatrati oko sebe. Stoga predmete ili igračke za zabavu postavite u njihovoj neposrednoj blizini (25-30 cm od lica). Obezbijedite dovoljno vizuelnih stimulansa, ali nemojte pretjerivati, 2-3 su sasvim dovoljna. Dječija pažnja je veoma kratkotrajna.

Istraživanja pokazuju da djeca u prvih nekoliko mjeseci registruju samo kontrastne odnose i to crno-bijelo. Stoga ih treba izložiti takvim kontrastima. Preporučuje se da se na zid okače slike ili  islustracije rađene u crno-bijeloj tehnici.

Ukoliko se to pak ne uklapa u vašu ideju uređenja enterijera dječije sobe, onda vam preporučujem da koristite kontrastne kartice. Predloške isprintate u A5 (zgodno za putovanja) ili A4 formatu. Možete plastificirati, a i ne morate. Kao alternativa mogu poslužiti tzv. košuljice za dokumenta. Kontrastne kartice možete pronaći na linku u opisu profila @sretnoodrastanje.

Koristite ih tako da bebu izložite njima dok leži u krevetiću, na krevetu ili kauču. Kartice stavite sa lijeve ili desne strane od djeteta naslonjene na ogradicu ili naslon, povremeno mijenjajući slike. Kada beba počne da se okreće na stomak, to može biti i izvrsna aktivnost za jačanje vratnih mišića. Kartice postavite ispred bebe u nivou očiju. Aktivnost traje onoliko koliko beba pokazuje interesovanje za nju.

Provjera vida sastavni je dio ljekarskog pregleda vašeg djeteta. No, ukoliko primijetite da vaše dijete ne reaguje na određene podražaje (npr. svjetlost), ne prati pogledom pokrete na kraćoj udaljenosti i sl., obavezno to spomenite svom ljekaru.

Za više ideja i savjeta, pratite nas na Instagram profilu @sretnoodrastanje.

(Kidsinfo.ba)

Prethodna priča

Naida Bojnakova savjetuje mame: Šta jedem u toku dana

Naredna priča

Renata Krstanović, stručnjakinja XY Roditeljskog savjetnika: Kada je vrijeme za razgovor o spolnosti?

Najnovije iz BEBE

-->